Wat is er leuker dan een dagje motorrijden? Juist! Een dagje motorrijden met een missie. De missie bij dit verhaal? Kijken wat de grootste cirkel is die je in Nederland kunt rijden. Helemaal rond gaat die natuurlijk nooit zijn, tenzij je dwars door weilanden en rivieren wil/kunt rijden, maar we doen een dappere poging. We presenteren je: de grootste cirkel die je in Nederland kunt rijden!

Aangezien wij van Motorrijders.nl wel van gekke rondjes houden, werden we voor deze route geïnspireerd door een bestaande fietsroute. Enkel de belangrijkste verbindende factor is in deze route exact hetzelfde gebleven: de Afsluitdijk. Zonder die dijk zou de grootst mogelijke cirkel die je per motor kunt trekken in ons land zo’n beetje tussen Hilversum, Breda en Nijmegen liggen en waarschijnlijk zo’n 100 kilometer korter zijn. Omdat het een cirkel is hebben we een willekeurige locatie gekozen om te beginnen en eindigen.

Ons oog viel op het kleine Babberich, omdat je gedurende deze rit niet dichter bij de grens met Duitsland komt. Moet je erg ver rijden om in Babberich te komen? Dan kun je natuurlijk ook even kijken of je de route dichterbij huis op kunt pakken. We komen in deze ronde, die we met de klok mee rijden, namelijk door nagenoeg heel Nederland! Begin je wel in Babberich dan kun je het verhaal hieronder als een (zéér globale) leidraad gebruiken tijdens je rit!

Westwaarts!

We steken het Pannerdensch kanaal over bij het dorpje Pannerden en volgen, via Betuwse dorpen en dijken de loop van de Waal tot we voorbij Dodewaard een afslag maken. Dwars door het hart van de Betuwe komen we meter voor meter dichterbij de Nederrijn, om bij Culemborg de overkant van dat water te gaan bekijken. Dwars door Nieuwegein en IJsselstein rijden we naar Montfoort en Woerden waarmee we het Groene Hart bereiken. Even fijn slingeren langs de sloten, plassen en andere watertjes voor je weer in de drukte van de Randstad terechtkomt. En houd je vast: druk wordt het.

De route brengt je namelijk op een steenworp afstand langs Schiphol. Even omhoog kijken of je een vliegtuig kunt spotten is er echter niet bij, want je rijdt ook bijna direct het mega stadse Hoofddorp in. Bij de les blijven dus! Over de binnenwegen tussen Haarlem en Amsterdam bereiken we het Noordzeekanaal waar we, eenmaal de overkant bereikt, via Beverwijk het liefste de kust zouden opzoeken.  Maar ja, dicht in de buurt daarvan kom je tegenwoordig niet meer. Om toch de cirkel in ere te houden, knutselen we binnendoor een route langs Alkmaar en Schagen. Via Anna Paulowna zetten we een koers uit naar het rechtste stuk van onze cirkel: de Afsluitdijk.

Aan de overkant

Met een enorme stuwwal links en een uitzicht over het ogenschijnlijk oneindige IJsselmeer rechts, steken we de Afsluitdijk over. Of je er nou al eens geweest bent of niet, het is sowieso een mooi moment om even af te stappen als je halverwege de Afsluitdijk bent bij de Breezanddijk. Het is namelijk niet alleen halverwege de Afsluitdijk, maar ook halverwege deze ronde in Nederland!

Aan het andere einde van de Afsluitdijk proberen we zo goed als het gaat de ronding van de cirkel weer op te pakken. Dwars door het Friese land steken we door gehuchten als Grauwe Kat, Lollum en Indyk om onderlangs de Alde Feanen en Drachten langs Oosterwolde op te piepen. Vanaf daar is het een steenworp rijden om in provincie zes van deze route te komen: Drenthe.

Bij Hoogersmilde steken we de Smildervaart over en volgen we de loop van de Beilervaart tot in Beilen. Vanaf daar zetten we een koers due south, waarbij we het centrum van Hoogeveen vermijden en zo binnendoor Overijssel bereiken. We vatten de hoofdweg door Hardenberg en komen ineens weer dichtbij de Duitse grens.

Zuidoosten

Dwars door de kop van Twente rijden we over steeds glooiendere wegen. Dat feestje begint voorbij Rijssen, waarbij het groener en groener wordt langs de route. Het liefst zouden we in deze omgeving de Holterberg meepakken, maar om de cirkel in ere te houden blijven we steady richting Markelo rijden om daar het Twentekanaal over te steken. Daar gaan we rechtsaf richting Lochem om net daarvoor af te slaan om via het kleine Zwiep en Barchem naar Borculo te rijden.

Bij Veldhoek zouden we naar rechts kunnen afslaan om een gedeelte van stratencircuit de Varsselring mee te pakken, maar ja: die cirkel hè! Over een aantal n-wegen komen we langs café De Tol, stamcafé van rockgroep normaal, om bij Laag-Keppel de Oude IJssel over te steken. Even knipperen en je bent weer terug in Babberich waar we de route ook gestart zijn. Nog puf over na zo’n 540 kilometer door Nederland? Respect!

Uitgelichte stopplekken

Schiphol, Hoofddorp

Motorrijders worden wel eens gekscherend ‘laagvliegers’ genoemd, maar hier in Hoofddorp kunnen ze er ook wat van. Met name langs de Hoofdweg, die van Hoofddorp naar Lijnden loopt is het smullen voor spotters. Vliegtuigen die op Schiphols Polderbaan landen, steken middels een viaduct de Hoofdvaart over, waarlangs de westzijde de Hoofdweg loopt. Met een beetje […]

Afsluitdijk

Misschien doet zo’n saaie, langgerekte dijk langs een uitgestrekte watervlakte je niets. Maar zoals bij alle grote waterprojecten in ons land wordt het pas indrukwekkend als je een moment halt houdt en gaat nadenken over de hoeveelheid werk die hierin is gestort. Sinds de Afsluitdijk als snelweg wordt gezien is stoppen langs de weg niet […]

Reviews over Rondje Nederland

1 review

Voor enige verbetering vatbaar

4

In Noord Holland, kan de cirkel richting de kust prima hoor, vanaf Heemskerk binnendoor naar Castricum via Bakkum, Egmond Binnen, Bergen,Schoorl, Groet, Petten en bij Julianadorp binnendoor naar Anna Paulowna via Gelderse Buurt...dichterbij de kust dan dat kom je niet, en de cirkel blijft redelijk intact.

  • mooie lange tocht
  • kan "beter" qua cirkel