Dit is een ontdekkingstocht. Een ontdekking van het Amerika dat je nog niet zo goed kent uit de films. In een paar dagen rijd je van het bruisende New York City naar de indrukwekkende Niagara Falls langs de stranden van de Atlantische kust, de oudste steden van de Verenigde Staten en de groene bergen van Vermont. En weer terug.

300 geleden reden onze voorouders hier het avontuur tegemoet, op een 1PK havermotor.

De reis begint in New York City, hoe kan het ook anders. Na de verplichte paar dagen shoppen en sightseeing, is het tijd om de huurmotor de sporen te geven. We schuifelen met het stroperige verkeer mee naar het zuiden van Manhattan. Links en rechts torenen de wolkenkrabbers hoog boven ons uit. Bij het stadhuis gaan we linksaf, de majestueuze Brooklyn bridge over naar Brooklyn.

’T Lange Eylant

Na de brug sturen we naar het Zuiden en rijden naar de kust. Het strand van Coney Island is een grote kermis, bomvol klassieke attracties. We rijden verder over Long Island. De skyline van new York verdwijnt langzaam naar de achtergrond. De dichte bebouwing maakt plaats voor groen en grote huizen. Als je echt wil zien hoe de echte rijken wonen, kun je een omweg door de Hamptons rijden. Onderweg naar Orient Point passeren we diverse wijngaarden. Wijn? Ja inderdaad, New York ligt zuidelijker dan Rome en de druiven groeien hier prima. Vanuit Orient Point varen we over naar New London voor de laatste paar mijl naar Providence. Kies een hotelletje of AirBnB downtown en geniet van de ingetogen oude stad met zijn statige huizen.

New York City

In het spoor van de Pilgrims

Na Providence richten we het voorwiel naar Provincetown, aan het uiterste puntje van Cape Cod (Kaap Kabeljauw). Een eindeloze weg met veel rotondes is de enige doorgaande route op het schiereiland. We zijn dichtbij de kust. Je kunt de zee bij vlagen ruiken. Zand waait over de weg. Provincetown is een schattig stadje met een lange rij houten huizen en winkels langs de boulevard. Tussen de huizen rijst een sprietige stenen toren op: het Pilgrim Monument. De creatie herdenkt de aankomst van de Pilgrim Fathers in 1620. De volgende dag trekken we in het spoor van dezelfde pelgrims naar Boston. De gezellige oude binnenstad is de perfecte stek voor een welverdiend diner.

De bergen in

De volgende dag rijden we New Hampshire binnen om gelijk door te stoten naar Vermont, alweer de vijfde staat van deze trip.  Langzaam wordt de route bergachtiger. Rustig meandert het grijze asfalt tussen de groene bomen door, steeds hoger het laaggebergte in. In Waterbury verlaten we de hoofdweg voor een bezoek aan de Ben & Jerry’s fabriek. Na de tour, een wandeling over de Flavour Graveyard en bakje ijs is het nog 20 minuten rijden naar de Von Trapp Family Lodge in Stowe. Inderdaad, dit hotel is gesticht door de echte familie Von Trapp die wij kennen uit de suikerzoete film The Sound Of Music. Je waant je even in Oostenrijk wanneer je de motor de laatste bocht om slingert. Als je de kilometers begint te voelen, is dit een heerlijke plek om een extra dagje te blijven hangen.

Von Trapp Lodge in Stowe
Von Trapp Lodge

Upstate New York

Langzaam komt het hoogtepunt van deze trip in zicht: de Niagara Falls. Je kunt het in een dag rijden vanuit Stowe, maar dat is wel een pittige 450 mijl. Little Falls ligt ongeveer halverwege en is een leuke optie om de afstand op te breken. We laten de bergen achter ons en rijden door een steeds vlakker landschap. Langs de weg staan witte houten huizen met strakke witte hekken en gladgeschoren gazons. Welkom in Upstate New York. Een donderend geraas en een wolk waterdamp kondigen de Niagara Falls aan. De watervallen zijn misschien niet de hoogste ter wereld, maar wel erg overweldigend breed.  Zelfs op veilige afstand kun je het geweld van het omlaag stortende water voelen. Tip: Wacht op de zonsondergang; in de rode avondgloed zien de Falls er sprookjesachtig uit.

Terug naar The Big Apple

Met een tussenstop rond Binghamton rijden we in twee dagen terug naar New York City. Ten noorden van de stad kom je door oude plaatsjes als Sleepy Hollow en Irvington. In Sleepy Hollow staat de Old Dutch Church, gebouwd door Nederlanders rond 1685. Het verkeer wordt drukker en voor je het weet kronkel je over betonnen spaghetti de metropool binnen. De reis zit erop!

Motor huren in New York

Er zijn verschillende bedrijven in en rond New York waar je een motor kunt huren, zoals Eagle Rider. Ik maakte deze trip op een Harley Davidson Road King Classic van de dealer in Bergen County.

Harley Davidson

Uitgelichte stopplekken

Cape Cod

Cape Code betekent Kaap Kabeljauw naar de indrukwekkende visvangsten voor de kust. Helemaal in de punt van het schiereiland ligt Provincetown, een leuk plaatsje met prachtige oude houten huizen. In Provincetown staat ook het bekende Pilgrim Monument ter ere van de Engelse Pilgrim Fathers die hier in 1620 voet aan land zetten. Wat je hier […]

Niagara Falls

De Niagara Falls zijn misschien wel de bekendste watervallen ter wereld. Eigenlijk is het niet één waterval, maar drie: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Hoewel de watervallen met een verval van 60 meter niet zo heel hoog lijken, zijn de grote breedte en de enorme hoeveelheid water ronduit spectaculair. […]

Reviews over Ride out New York

1 review

4

Rijden in de USA is anders dan een rondje Moezel en vergt een beetje voorbereiding maar dat valt mee. Was al een paar keer in Amerika geweest en dat moest nu maar eens gecombineerd worden met passie 1, motor rijden.
Nu al 50 jaar. Zomer 2001 m’n ST1100 en tentje mee in het vliegtuig en gaan. Om het land een beetje te begrijpen, setlers, burger oorlog enz, niet verder westelijk dan de Mississippi. 6 weken z’n 7000km geweldig. Laatste paar dagen ingrijpend. Op nog geen 100km van Washington ernstige paniek bij een tankstation, normaal altijd relax. 9 11 !! Daar sta je dan.
Al met al super ervaring, dus in 2005 een ST1100 in de US gekocht en ondertussen 38 staten en meer dan 50 000 mijl tijdens meerdere vakanties.