Veel motorrijders mijden liever drukke gebieden en daar geven we ze gelijk in. Toch vonden wij het tijd voor een route door de overvolle randstad, om eens te kijken of we hier alsnog een interessante rit neer kunnen leggen. Zou dat lukken?

Ontdekking van de Randstad

Het zijn de eerste rake klappen van de Aprilia SL1000 Falco die als startschot voor deze Randstad-trip dienen. De rit opent gelijk lekker toeristisch. Al vroeg op de route slaan we namelijk rechtsaf richting de buurtschappen Oud-Reeuwijk en Tempel. De weg wordt hier smal, terwijl het water van de ringvaart tempelpolder aan zowel je linker- als rechterzijde voorbijschiet. Het is hier zonder meer prachtig wonen aan de Schinkeldijk. Al slingerend komen we een heerlijke doordraaier tegen en dat biedt perspectief voor de rest van de route.

Engelandvaarders

Helaas wordt dat gevoel snel weer de kop ingedrukt door de eerste N-weg die we moeten nemen. Er zit hier in deze streek weinig anders op, willen we ons volgende point of interest bereiken. Het is dus even doorbijten op de N207, waarbij we net Alphen aan den Rijn via de oostzijde weten te omzeilen. Daarna doorkruizen we Ter Aar om een beweging in westelijke richting te maken.

“De lokroep van de kust kunnen we niet weerstaan.”

De lokroep van de kust kunnen we namelijk niet weerstaan en op de boulevard van Noordwijk zetten we dan ook de motor op z’n jiffy. Een harinkje happen is natuurlijk een vereiste als je hier bent en gelukkig zet visbedrijf Duindam net hun kar neer. Als eerste klant van de dag kunnen we een visje naar binnen laten glijden. Het is overigens niet de belangrijkste reden om hier in Noordwijk aan te meren. Nee, twee straten verderop gaan we namelijk op bezoek bij het Engelandvaarders Museum. Niet groot, maar zeker interessant als fijne tussenstop.

Enorme kasten

We blijven de kustlijn volgen en trekken noordwaarts. Via de Duinweg komen we in een prachtig stukje natuur terecht en is er zelfs wat hoogteverschil te bemerken. Langzaamaan begint het ook zichtbaar te worden dat de welgestelde mens zich hier heeft genesteld. Rondom Vogelenzang, blijft een leuke plaatsnaam, maken enorme kasten van huizen de nodige indruk. De ene is nog imposanter dan de andere.

Voor wie overigens liever geen haring in zijn keelgat laat glijden, is hier het moment gekomen om de motor te stallen bij ‘de Vogelensangh’. Niet direct de goedkoopste plek om een lunch te pakken, maar wel erg lekker. Het voordeel is dat je eventueel ook gewoon een hoofdgerecht kunt nemen, zodat je bij thuiskomst van deze Randstad-route niet meer heel ‘groots’ hoeft te eten.

De rit schiet na deze lunchplek in een streep naar het noordwesten en dat betekent uiteindelijk maar één ding, we komen uit in Zandvoort. Hier zijn we niet vanwege het strand, want als liefhebbers van snelheid nemen we liever een kijkje bij het fameuze circuit. Het is duidelijk dat men hier momenteel (augustus 2021) drukdoende is met de voorbereidingen op de naderende Formule 1-race. Het is tevens de reden waarom we door de beveiliging tegen worden gehouden om het circuit van dichtbij te bekijken. Jammer, maar gezien de stilte is er vandaag ook weinig actie op de baan te zien.

Andere afspraak

Dat er in de Randstad zeker wel leuk gestuurd kan worden, merken we na een laatste blik over zee. De zijkanten van het rubber kunnen opgezocht worden, waarbij je tevens geniet van een mooie, bosrijke omgeving. Via Bloemendaal komen we een volgende verrassing tegen, de ruïne van Brederode. Dit dertiende eeuws-kasteel maakt flink wat indruk en is ook nog eens te bezoeken. Helaas hebben wij daar nu geen tijd voor, aangezien we al een andere afspraak hebben staan. Om wat tijd goed te maken, draaien we het gas nog wat verder open en slingeren onze weg naar het hol van de Witte Leeuwen. Fanatieke voetbalfans weten dan al waar ze terecht zijn gekomen. De thuishaven van voetbalclub Telstar, aka de Witte Leeuwen dus, is namelijk Velsen-Zuid.

Via de Velsertunnel steken we het Noordzeekanaal over en kronkelen dan richting ons volgende ‘point of interest’. Na enkele kilometers buigt de route namelijk af naar de Zaanse Schans. Lekker toeristisch, maar toch ook echt een stukje Nederlands cultureel erfgoed. Het ‘hoogste’ punt van deze route bereiken we niet veel later, dankzij een snel bezoek aan Purmerend. Vanuit deze stad draait de rit richting het zuiden en komen we alsmaar dichter bij ons einddoel, het Aermacchi Museum in Weesp.

Aermacchi

Het slotstuk van deze route bevindt zich in de buurt van Amsterdam, maar die drukte van onze hoofdstad is gelukkig nog ver te zoeken. Hoewel in de verte al diverse hoge kantoorpanden verschijnen, rijden we hier lekker rond in een prachtig landschap waar landbouw regeert. Bijzondere setting… Zo dicht op het drukste punt van Nederland heerst serene rust. En, hier zijn nog verdomd leuke stuurweggetjes te vinden. Smal, maar de gekozen weg is gevuld met fijn bochtenwerk. Eerlijk gezegd is het een enorme verrassing, zo aan het einde van deze route.

Pas als we over de Schellingwouderbrug rijden, is te merken dat we Amsterdam hebben bereikt. Daarna komen we al snel op de Lange Muiderweg terecht en die leidt ons naar de eindbestemming in het gezellige centrum van Weesp. Het is de meest perfecte plek om deze Randstad-route op een waardige manier af te sluiten. Laat je vooral verrassen door het intieme Aermacchi museum!

 

Uitgelichte stopplekken

Engelandvaarders Museum

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, en dan met name die van de Tweede Wereldoorlog? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit museum kom je namelijk van alles te weten over vluchtende Nederlanders die in deze oorlogsperiode de barre tocht naar het Verenigd Koninkrijk maakten. De kans op falen was behoorlijk groot. Eenmaal […]

Aermacchi Museum

We kunnen niet anders dan dit museum uitlichten, want dit is toch wel het ultieme eindpunt na het rijden van deze Randstad-route. De 82-jarige Jaap de Jong heeft in Weesp een prachtige collectie van zijn favoriete merk staan. Voor velen is Aermacchi misschien een onbekend merk, maar dat is geen ramp. Jaap vertelt je namelijk […]

Reviews over Ontdekking van de Randstad

1 review

Leuk opgezette rit met diverse onderwerpen die de moete zijn om te bezoeken.

5
  • Verrassend hoe te kunnen toeren rond de randstad.
  • Aermacchi museum zeer zeker de moete waard om een keer te bezoeken.
  • Ver weg vanuit Noord-Brabant voor een ritje.