Als ik zou moeten gokken, dan denk ik dat we zo’n 70-80% van de route langs het water hebben gereden. De ene kilometer is het wat zichtbaarder dan bij de ander, maar het water ligt er echt naast. Op een warme dag is het goed toeven en op een willekeurige plek pauzeren met de voeten in het water is heerlijk. Met ruim 150 kilometer hoef je je in ieder geval niet te vervelen. Ondanks dat het maar plat is, zijn deze polders en weilanden toch wel erg fraai. En wellicht stuur ik je naar plekken waarvan je niet wist dat je daar kon komen.

Prachtige huizen met ophaalbruggen

We starten in Abcoude, “het mooiste dorp in Utrecht onder de rook van Amsterdam” zoals zij zelf zeggen. bron: abcoude.nl. Voor zowel provincie Noord-Holland en Utrecht makkelijk aan te rijden via de A2. Even snel door het centrum(pje) waar je tevens al heel gezellig kunt lunchen of borrelen op de hoek bij De Eendracht mocht je nog niet gegeten hebben. Anders rijd je gewoon lekker door! We starten bijna gelijk aan het water. Links en rechts prachtige huizen met zelfs enkele ophaalbruggen.

In Loenersloot duiken we de eerste polder in. Helaas staat het groen erg hoog, water zien we niet, maar de molen steekt er nog steeds bovenuit in de verte. Na dit eerste stuk gaan we via het Amsterdam-Rijnkanaal (ernaast, op de weg, niet erin) naar de volgende polder. De wegen volgen het water en zo rol je van het ene het andere dorpje in.

Bij de Hoef begint het te kronkelen, en bij ons te kriebelen. Dit zijn zulke leuke weggetjes. Je moet alleen geen haast hebben, maar daar is de omgeving ook te mooi voor. “Slechts” 30 rijden is hier geen straf, kan je gelijk genieten van het uitzicht en oppassen voor medeweggebruikers. Overal zijn borden langs de kant geplaatst door bewoners met “Laat onze rust met rust”– welke zijn gericht op motorrijders en ik zeker wel kan plaatsen. Zelf rijd ik hier vaker en helaas kom ik echt idioten tegen die denken op het circuit te rijden en zigzaggen tussen de fietsers en lopers door. In het weekend mét mooi weer vermijd ik deze route dan ook.

WIJ HEBBEN HONGER!

Via Amstelhoek, Nessersluis en Waver komen we bij de Voetangelweg uit. Voordat we een klein ophaalbruggetje passeren staat daar een uitnodigend tafeltje in de zon op ons te wachten: WIJ HEBBEN HONGER! Bij Restaurant de Voetangel parkeren we de motor aan de overkant van de weg, mooi uitzicht wel. Bootjes varen langs, vissers hebben hun hengels uit en talloze fietsers fietsen voorbij terwijl wij genieten van onze kroketten op brood. Zijn wij de enige met zo’n vaste hap tijdens een tourtje of is dat standaard bij vele motorrijders?

De honger is gestild, de benen hebben we even kunnen strekken en we starten de motoren.  Terwijl bijna het hele terras opkijkt van onze pruttelende Termi en QD rijden we weg. Nu rijden we aan de andere kant van hetzelfde stukje Waver water weer terug. We zien bordjes met DE AMSTEL voorbijkomen, wat maar één ding kan betekenen: meer water! Maar ook weer lekker verder kronkelen met her en der wat verkeer langs ons heen. Ook hier is op je gemakkie rijden zo lekker. Als we de Amstel zijn overgestoken, ga je gelijk linksaf naar beneden.

Hier vind je heerlijke terrasjes in de zon en aan het water, IJsje aan de Amstel en een Loetje voor de liefhebber. En ja, ook hier rijd je aan beide kanten van het water, maar het is toch net even anders. Wanneer we in Uithoorn het laatste stukje van de Wilhelminakade rijden staan er veel terrasjes opgezet. Je hoeft in ieder geval niet te verhongeren en uit te drogen op deze route! Er is keuze genoeg, zie ook de opsomming onder aan het artikel.

Zwaar geschut

Even verderop zien we de Tolhuissluis waar op dat moment enkele boten doorheen komen. Leuk om eventjes bij te kijken en als je dorstig bent even wat drinken halen bij Theetuin (H)eerlijk! aan de overkant van de weg. Er rijdt behoorlijk wat zwaar geschut over die kleine weggetjes en niet even later staan wij dan ook stil op een smal bruggetje waar een aantal vrachtwagens zich langs moeten persen. Dan maar even stoppen voor een foto.

Op de route heb je wellicht al gezien dat we ook door De Meije rijden. Dit is best een heel leuk bekend stuk voor motorrijders in die omgeving, maar het is (helaas) in combinatie met het woord motoren ook erg negatief in het nieuws geweest. Gelukkig merken we amper iets van de negativiteit en worden we gewoon begroet door automobilisten en bewoners.

Let op: In het weekend kan de Meije afgesloten zijn voor gemotoriseerde verkeer. Sla na Aarlanderveen op het eind bij de T-splitsing linksaf de Achttienkavels op en hierna rechtsaf de Zuideinde op. Blijf op deze weg rechts aanhouden zodat je langs de Nieuwkoopse Plassen blijft rijden en pak in Noorden de route weer verder op.

Op ons dooie gemak kronkelen wij verder over de vele bruggetjes en smalle weggetjes die ons terugbrengen naar Abcoude. Vanaf hier rijden wij binnendoor terug naar huis in de buurt van Schiphol, waar we nog even worden opgehouden door een brug. Tja, het is tenslotte druk op het water. Maar wat was het een relaxte route! Volgende keer gaan we wel weer voor snelheid.

Lekker eten en drinken bij:

 • Café Restaurant de Eendracht – Hoogstraat 37, 1391 BR Abcoude
 • Restaurant De Voetangel – Rondehoep Oost 3, 1191 KA Ouderkerk aan de Amstel
 • Loetje aan de Amstel – Amstelzijde 37, 1184 TX Amstelveen
 • IJsje aan de Amstel – Amstelzijde 47, 1184 TZ Amstelveen
 • Drinken & Zo – Wilhelminakade 5, 1421 AB Uithoorn
 • Café de Gevel – Wilhelminakade 3, 1421 AB Uithoorn
 • Theetuin [H]eerlijk! – Jaagpad 33, 1424 PV De Kwakel
 • Onderweg genoeg andere keuzes

Uitgelichte stopplekken

Loetje aan de Amstel

Loetje aan de Amstel is gevestigd in een prachtig, authentiek pand aan de mooie Amstelzijde in Amstelveen. Dit is het gezelligste straatje van het dorp, pal langs de Amstel, met diverse eetgelegenheden. Loetje is, door de vele ramen, licht en ruim. Blikvanger is de grote houten bar, waar tevens aan gegeten kan worden. Om de bar heen bevindt […]

IJsje aan de Amstel

Op een unieke locatie in een rijksmonumentaal pandje aan de Amstelzijde te Ouderkerk aan de Amstel vind je IJsje aan de Amste, Op mooie zomerdagen is het hier heerlijk vertoeven aan het water. Wij zijn goed bereikbaar met de motor. Een prachtige locatie aan de Amstel waar je even kunt genieten van heerlijke ambachtelijke ijs. […]

Reviews over Kronkelen langs het Utrechtse water

1 review

Geweldig leuke route

5

Mooie oefening voor een rit naar de Ardennen. Weliswaar geen hoogteverschillen,maar verder wel veel mooi bochtenwerk.
Prima te doen op een vrijdagmiddag.

Alleen een laatste vreemde lus naar Amstelveen eruit gelaten.

 • Mooi kronkelwegen
 • Dichtbij de randstad
 • Mooi natuur
 • sommige wegen in het weekend niet toegankelijk voor motoren