De Veluwe, wie heeft er niet van gehoord. Maar heb jij er al gereden? Zelf heb ik alleen rondom Otterlo (Hotel de Sterrenberg, aanradertje!) en Hoenderloo eens een stukje meegepakt afgelopen januari met koudere temperaturen. Benieuwd naar de rest van dit alombekende natuurgebied, heb ik een route uitgestippeld waarbij een aantal hotspots voorbij komen: de Posbank, Radio Kootwijk en Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Veluwe leonoor

Bekende gezichten

Samen met een vriendin stap ik op. Ons startpunt ligt in Barneveld en terwijl we daar bijna arriveren zien we twee vrienden van ons rijden op de rotonde. Seinen, zwaaien en dan zien ze het en ze volgen ons naar een parkeerplaats. Na een korte stop en een praatje aldaar rijden ze een stukje met ons mee, gezellig!

Al snel rijden we via een aantal dorpjes zo de weilanden in. Kippenboerderijen waar de kippen in alle ruimte hysterisch rondrennen, gigantische maisvelden en langs de vele knusse boerderijtjes. Dit is wel echt een leuk Hollands landschap.

Deelen Airbase Museum

Op een gegeven moment rijden we op de Delense weg, waar her en der wat leger gerelateerde borden staan. Mocht je dit interessant vinden, neem dan de tijd om te stoppen bij Deelen Airbase Museum waar je een kijkje neemt in de geschiedenis van deze vliegbasis. Let wel; alleen geopend in de weekenden!

Aan het einde van deze lange rechte weg slaan wij af naar rechts, terug de weilanden in. Nadat wij Loenen, Klarenbeek, Brummen en Dieren zijn gepasseerd komen we aan bij het begin (of eind…) van de Posbank. Zoals de Stelvio bekend staat in Italie als “must-see” is dat in Nederland onder motorrijders volgens mij de Posbank. Iedereen heeft het er over, maar voor mij is het de eerste keer dat ik er rijd. Mijn vriendin die mee rijdt is wel al bekend met de Posbank.

veLuwe Posbank

De Posbank

We zijn wel een beetje verward, omdat wij dachten dat de Posbank iets verder op de route lag, maar als we bovenop het eettentje “Paviljoen de Posbank” zien, dan is het wel overduidelijk. Hordes wielrenners en hun fietsen, een parkeerplaats vol auto’s en her en der een motor(rijder). De meeste rijden namelijk door en hoor je van verre aankomen. Hier gaan we maar even pauzeren, we rijden inmiddels al twee uurtjes en hebben honger. Het is hartstikke druk rond twee uur en met moeite weten we een tafeltje te bemachtigen. Een lekkere smoothie, colaatje en twee broodjes. Dat gaat er zeker wel in! Nadat we zijn weg gestaard van onze tafel door een iets te aanwezige club wielrenners stappen we weer op.

Als we weer opgestapt zijn rijden we de kronkelige kant van de Posbank naar beneden. Helaas is het net iets te druk om lekker door te rijden, maar ik snap wel dat motorrijders hier graag een kijkje komen nemen. Ik kom nog een keer terug om wat meer foto’s te maken; doordeweeks.

veLuwe Posbank

Na wat kilometers rond Arnhem komen we weer uit op de Delenseweg, want tja, een achtje moet toch ergens overlappen. Op het einde slaan we dit keer linksaf. De bossen weer in, we gooien ons vizier even open om wat natuur op te snuiven.

Radio Kootwijk

Langzaamaan zien we wat borden verschijnen met “Radio Kootwijk”. Hier wilden we allebei al eens naartoe rijden met als doel om industriële foto’s te schieten met onze motoren. Het is goed dat we even hebben kunnen kijken hoe je bij het zendstation komt. Met de motor aan de hand moeten we daar weleens dichterbij kunnen komen op een rustige dag. Ook schijnt de excursie waarmee je het gebouw in gaat heel mooi te zijn! Zeker eentje voor op mijn te-bezoeken-lijst.

Radio Kootwijk

Na een laatste stuk door de bossen rijden we weer richting ons startpunt. Al met al zijn we zo’n vijf en een half uur onderweg geweest inclusief pauze en op wat plekken gestopt voor een fotootje. Dan volgt nog de terugweg naar huis, voor ons beiden een uurtje. Heerlijke dag gehad en zeker een aanrader, of je nou in de buurt woont of van iets verder moet komen.

Veluwe

Uitgelichte stopplekken

Radio Kootwijk

Het monumentale Radio Kootwijk In het hart van de Veluwe maken de bomen van Nederlands grootste bosgebied opeens plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk. […]

Motorarrangement op hotel Papendal

In 2021 verhuist de KNMV naar Papendal. Om onze leden nu al te laten wennen aan de nieuwe locatie, hebben we samen met Hotel Papendal gekeken naar een speciaal arrangement voor motorrijders. Wat is nu een beter startpunt voor jouw motor toertocht dan Papendal? In het hart van de Nederlandse topsport verblijf jij te midden […]

Reviews over Genieten op de Veluwe

0 reviews