We mogen maar wat blij zijn dat we in Nederland beschikken over tig dammen en dijken. Uiteraard beschermen ze ons tegen een volgende watersnoodramp, maar als motorrijder pak je er nog een flink voordeel mee door het slingerende karakter van dit soort wegen. Wij zochten de beste exemplaren op in de provincie Zeeland.

Zeeland, een en al dijk

Maak je op voor een flink rondje Zeeland. Deze Dikke Dijken Route blijft weliswaar binnen de Zeeuwse provinciegrenzen, maar telt wel ruim 200 kilometer! Zorg dus ook dat je niet te lang bij het startpunt blijft hangen, alhoewel het uitzicht over de Krammer wel erg fraai is. Na restaurant Grevelingen, begin- en eindpunt van deze toer, bereik je al snel de eerste dijk, waarmee de toon is gezet. De Oudendijk is smal, maar slingert heerlijk en brengt je naar een haakse linker waar je eigenlijk meteen even een tussenstop moet maken. Het is nog vroeg op de route, maar klim de dijk op en ga even lekker op de steiger zitten, uiteraard met de voetjes in het zoute water. Zeker een aanrader als je al een lange rit richting Zeeland achter de rug hebt. De lucht, de ruimte en het uitzicht brengen je een innerlijke rust waar je de rest van de dag nog van nageniet. Een overzichtelijke Zuiddijk volgt het pittoreske Dreischor op en laat je gelijk zien dat er ook flink uitdagende bochten in dit gedeelte van Nederland liggen. Niet veel later begeef je je op de Oudepolderdijk, alweer zo’n heerlijk stukje in deze bijzondere route. Pas wel op je snelheid, want de weg ligt er niet heel schoon bij – grind! Wel is het hier lekker rustig rijden; toen wij ’m reden was zelfs de scanauto van Google hier nog niet geweest.

‘Zeker tegen de avond is het uitzicht op de Oesterdam betoverend.’

Kustplaatsen rijgen

Voor de liefhebbers is in Zierikzee een stop gepland, waar eventueel een terrasje pikken een optie is. Maar blijf ook hier niet te lang hangen, want de route biedt nog zo veel moois. Zo staat niet veel later de Plompe Toren op het programma, vanaf waar je van 23 meter hoogte mooi uitkijkt over de Oosterschelde.
De vrijwel afgesloten monding van de Oosterschelde staat niet veel later opnieuw in de spotlights als je over de Oosterscheldekering naar het zuiden rijdt – Nederlands grootste stormvloedkering. Bekende kustplaatsen als Oostkapelle en Domburg rijg je snel aan elkaar om weer op uitdagende landwegen uit te komen. In het voorjaar moet je wel oppassen voor klei op de rijbaan, want dit is het territorium van de boeren.
Sint Janskerke biedt een openbaring: na de Baaiweg duikt in de verte ineens een heuvelachtig landschap op – verrassend in het verder ‘platte’ Zeeland. Het beste stuurgedeelte van de route is daarna ook vlakbij, waarbij je even lekker de gaskraan open kunt gooien op de Boomdijk. Tot aan Yerseke liggen er verschillende verrassingen op je te wachten, waarna je in de plaatselijke haven gemakkelijk een vers visje of een bakje mosselen scoort – niet te missen onderdeel van toeren door Zeeland. Tip van onze kant: de Oesterij aan de Havendijk 12.

Laatste keer slingeren

Na Yerseke wordt het gelijk al lekker avontuurlijk. Op de Noorddijk bij Krabbendijke rijd je een eind langs het spoor en kom je nauwelijks andere voertuigen tegen. Wat je wel ontdekt, is het monument voor de hier in de Tweede Wereldoorlog gecrashte Lancaster JB409, dat ineens aan de linkerkant van de weg opduikt. De N659 die je daarna opdraait is om te rijden niet heel bijzonder, maar het uitzicht is echt fantastisch. Vooral tegen het vallen van de avond is het uitzicht vanaf de Oesterdam ronduit betoverend, zeker bij eb als de laagstaande zon glinstert op het water en de droogvallende oevers. Na deze langste dam van de Deltawerken (10,5 km) ga je de laatste kilometers van de route tegemoet. Voor de laatste keer slinger je relaxed door van die typische Zeeuwse dorpjes: Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Annaland…
Dat het einde is bereikt, merk je automatisch bij de Philipsdam: de stevige, frisse wind draagt inmiddels voelbaar de koelte van de naderende avond. Het ‘rondje’ Zeeland voltooi je bij restaurant Grevelingen, midden op de dam tussen Oude Tonge en Bruinisse, op een plaat van nieuw land te midden van het overwonnen water. Is er een toepasselijker plek om deze Dikke Dijken Route af te sluiten met een proost op een mooie dag?  Santé!

Uitgelichte stopplekken

Oorlogsmonument Noorddijk

Enigzins onverwacht kom je ook een oorlogsmonument tegen op deze route. Tegen de Noorddijk stortte in 1944 een Lancaster met zeven bemanningsleden die daarbij allen omkwamen. Het monument is sinds 2011 geadopteerd door het Calvijn College in Krabbendijke; de leerlingen herdenken elk jaar op 11 mei de omgekomen strijders. Aangezien de dijkweg vrij smal is, […]

De haven van Yerseke in Zuid-Beverland

De route brengt je onder meer naar de haven van Yerseke. Dit dorp op schiereiland Zuid-Beveland staat bekend om zijn mossels. Er is dan ook een hoop eetgelegenheden te vinden waar ze deze Zeeuwse delicatesse serveren. Ook interessant, de vloot aan mosselkotters (schepen waarmee mossels worden gevangen) en de mosselputten. Op sommige plekken in de […]

Reviews over Zeeland en zijn dikke dijken

4 reviews

lekkere rit

3

Mooie ronde maar kijk vooral in de zomer uit voor onze flitsvrienden. Net buiten de route ligt Willemstad. Willemstad is motorvriendelijk en kan je bij de terrassen je motor parkeren.

  • terrassen en stopplaatsen
  • soms erg druk in de zomer