Ben je op zoek naar een relaxte route die je laat verdwalen in rust en je laat opgaan in de omgeving? Download dan snel de GPX voor jouw device, want deze motorroute onder Utrecht geeft je alle vrijheid die je nodig hebt. Je kent het wel, na een lange werkweek wil je even wat tijd voor jezelf. Via Utrecht centrum, de Dom op de achtergrond en het nieuwe centraal station, rijd je al gauw tussen de koeien, plassen en dijken op deze heerlijke motorroute. Neem de tijd en geniet!

Deze motorroute start bij stadion Galgenwaard, de thuishaven van FC Utrecht. Een centrale plaats waar je makkelijk met een aantal vrienden kan afspreken. Dieper de stad in om te meeten, is niet handig. Het verkeer is drukker en je hebt simpelweg minder ruimte om relaxt je motor weg te zetten.

IndianRoeg

Van een stukje stad naar …

Vanaf Galgenwaard gaat deze route via de Oudegracht naar het stadshart van Utrecht. Heb geduld, dit is ook motorrijden. Tussen de fietsers en auto’s manoeuvreer je langs de mooie grachtengordel, over bruggetjes en door een kaarsrechte bomenlaan. De karakteristieke herenhuizen, leuke winkeltjes en cafés bieden genoeg redenen om nu al de motor te parkeren.

Met nog een kleine honderd kilometer te gaan en een toplocatie als lunchbreak, is doorrijden de enige optie. Over het parcours van de Tour de France 2015 rijd je Utrecht centrum uit richting de welbekende carpoolplaats bij de Meern. Overigens, komen je vrienden uit alle windstreken, dan is dit ook een geschikte plek om af te spreken.

Vanaf dit moment laat je de drukke stad en het vele verkeer achter je! Op rustige landwegen via Heeswijk en Montfoort rijd je een heel stuk langs de Hollandsche IJssel tot Oudewater. Daar slaat deze motorroute af richting het noorden. Let wel op, in de aankomende dorpen en stadjes is het soms heel onoverzichtelijk rijden. Een keer extra het gas eraf kan verstandig zijn!

Route langs de wateren

Deze hele motorroute is bijna zonder navigatie te rijden. Het enige waar je op moet letten is of je water aan je zij hebt liggen. Via de “Lange Linschoten” richting Linschoten kom je aan de linkerhand op een gegeven moment een karakteristiek hekwerk tegen. Dit hekwerk fungeert als toegangspoort van Landgoed Linschoten. Het grootste aaneengesloten landgoed binnen de Randstad. Op het landgoed vind je een landhuis dat stamt uit 1647 en dienst doet als locatie voor vergaderingen en concerten.

De route gaat met een paar lange slingers naar Linschoten en Woerden. En het mooiste stuk moet nog komen! Langs de Oude Rijn op koers naar Bodegraven en de Reeuwijkse plassen. Deze plassen en dorpen vormen een mooi decor, een levend schilderij! Als je mooie platen van je motor wilt schieten dan biedt deze omgeving genoeg opties!

Op éénbaanswegen met zowel links als rechts water en langs prachtige huizen met eigen bruggetje voor de deur, is het knap lastig als een vrachtwagen je tegemoet komt. Ook dit maak je niet dagelijks mee, maar met een motor heb je uiteindelijk genoeg ruimte!

Neem de tijd, kijk om je heen en geniet van het lang uitgerekte landschap. Het is oer-Hollands met hier en daar een molen, maar vooral (ten tijde van deze rit) veel koeien! Let daarom extra op het wegdek.

“Neem de tijd, kijk om je heen en geniet van het lang uitgerekte landschap”

Bijna Lek

Op zoek naar een geschikte tussenstop, want na alle indrukken zat ruimte voor een stevige maaltijd! Langs deze route genoeg opties voor leuke cafés en restaurantjes. In Schoonhoven heb je bijvoorbeeld Restaurant Lekzicht. Goede koffie, prima kaart en met uitkijk op de Lek en de lokale (grote) veerpont is er altijd wel wat te zien. Een prima locatie om uit te rusten en je op te laden voor het laatste stuk van de route; de inmiddels befaamde Lekdijk. Een stukje van deze route is ook omgelegd vanwege de afsluiting voor motorrijders. Het grootste gedeelte van de Lekdijk kan wel bereden worden en de afsluiting doet niets af. Een lus binnendoor en uiteindelijk weer terug de dijk op zorgt ook voor afwisseling!

Na de Lekdijk rijd je nog heerlijk tussen divers akkerland richting Utrecht. Inmiddels weer provinciaal, meer verkeer en regelmatig stilstaan voor een verkeerslicht. Het einde van de route nadert, terug naar het startpunt, de Galgenwaard.

Nieuwerbrug

Uitgelichte stopplekken

Restaurant Lekzicht

Schitterend gelegen aan de oevers van de drukbevaren rivier de Lek en direct naast de overzetplaats van het veer Schoonhoven-Gelkenes bevindt zich Restaurant Lekzicht. Het is even vreemd, je moet de weg volgen naar het veer over de Lek. Maar goed komen gaat het zeker, net voor je pont op rijdt stuur 90 graden naar […]

Goedhart Motoren

Aan de zuidelijke rand van Bodegraven, aan de rand van de N11, vind je Goedhart Motoren. Loop eens binnen en kijk verlekkerd wat de motorwereld allemaal te bieden heeft. Goedhart heeft de verschillende merken gescheiden staan met dito kleding en accessoires netjes bij elkaar gestald. Loop eens rond in de KTM hoek voor al die […]

Reviews over De polders van Utrecht

2 reviews

Uitstekend geschikt voor uit te waaien rondom Utrecht

5

Op zondag 11 juli (2021) deze route gereden omdat ik opzoek was naar een gebied waar ik nog weinig kilometers gemaakt had. Dat werden dus de uiterwaarden om en nabij Utrecht. Gestart bij De Meern langs de A12 en vervolgens de route tot op de Lekdijk bij Nieuwegein gevolgd. Centrum Utrecht heb ik gelaten voor wat het is. Mooie stukken binnendoor gereden met het ene na het andere 'kleine' binnendoorweggetje. Overal lag wel een watertje langs waar mensen met een bootje doorheen vaarde.

Nadeel van de straatjes die tussen de wateren doorlopen is dat het er zeer smal kan zijn op sommige stukken. Sommige gedeeltes zijn (in het weekend) gesloten voor gemotoriseerd verkeer (Snelrewaard), dus daar moet je een omweg voor vinden. Dat mag de pret overigens niet drukken, de route zelf was zeer leuk om te rijden.

- Rob, Ducati Monster 1200S

  • Leuke (kleine) wegen
  • Genieten van de rust
  • Natuur
  • Af en toe zeer smal
  • Let op inrijverboden (weekend)