Een rondje buiten Amsterdam, toeristen ontwijken en de stoplichten ontlopen. Het is lastig in de hoofdstad, maar wij van Motorrijders.nl hebben een perfecte route voor de rust die je zoekt.

Amsterdam Woonboten

Roestig Amsterdam

Het startpunt van deze motorroute ligt bij café-restaurant Amsterdam Roest. Sommigen noemen het hip, anderen alternatief. Eén ding is prima, en dat is de koffie. Na dit bakkie gaat de route richting de tunnel onder het IJ door naar de eerste toeristische trekpleister, de A.DAM Toren. Deze prijkt hoog boven de waterkant uit en is gelegen naast het bijzondere EYE Filmmuseum. Aan deze kant van het IJ is al iets van de rust te vinden, maar het kan nog beter!

Uitzicht over Amsterdam

Dijken, polders en een zak met geld

Via het noorden van Amsterdam gaat deze motorroute richting het IJmeer, langs Durgerdam. Een dijkdorp net buiten Amsterdam in een mooie omgeving. Links een rij pittoreske oude woningen, rechts een schitterend uitzicht over het water en een haven vol met bootjes. Wil je hier trouwens wonen, neem dan wel een zak met geld mee; de prijzen zijn gelijk of zelfs hoger dan in Amsterdam! Maar dan heb je ook wel een schitterend uitzicht en een eigen aanlegplek voor je boot. Wij kijken vooral en rijden verder de dijk over, richting het noorden. In een kwartier ben je van het drukke Amsterdam in dit prachtige landschap van veel natuur en weinig asfalt. Net voorbij Uitdam gaat deze route naar Monnickendam, met de Gouwzee aan onze rechterhand. De Gouwzee kenmerkt zich door het heldere maar ondiepe water en is onderdeel van het Markermeer. Vanaf hier gaat de route dieper de polder in en via kleine wegen en dijkjes komt Purmerend in zicht.

Fotogeniek Amsterdam-Noord

Het fijne aan deze route is dat dijkjes de overhand hebben. Mooie panorama’s van water, weilanden en koeien. Prachtig gezicht, terwijl de stad Amsterdam al in de verte haar eerste hoogbouw laat zien.

Het einde is in zicht. Via Oostzaan rijd je Amsterdam binnen en op de route ligt het culturele centrum van de NDSM-werf. Dit centrum is een fotogenieke locatie met gezellige eettentjes zoals Noorderlicht en Pllek. Een prima (eind)bestemming om onder het genot van een hapje en drankje deze motorroute nog eens door te nemen – en de volgende te plannen! Of kies je ervoor om door te rijden naar café-restaurant Amsterdam Roest waar je bent gestart? Aan jou de keus!

Fotografie: Morris Faber

Uitgelichte stopplekken

A.Dam Lookout

Amsterdam van boven kunnen zien, maar niet in het bezit van een helikopter of drone? Waarom zoek je het dan niet wat hogerop! Op de A.Dam Tower kun je naar het observatie dek voor een panoramisch uitzicht over de hoofdstad van Nederland. Het Centraal Station, de beroemde grachten en recht onder de toren het EYE […]

NDSM-werf

Een verouderde scheepswerf van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij is sinds het begin van de 21e niet meer in gebruik als voltallige werf, maar is nu meer een broedplaats van culturele bijeenkomsten en een centrum voor kleine kunst. Gezellige cafeetjes, restaurants en plekken waar kunstenaars met gelijkgestemden hun passie kunnen uiten is het uitgangspunt […]

Reviews over De polders van Amsterdam

1 review

Leuk rondje als je even de stad uit wilt

4

Vandaag deze route gereden. Leuke route ondanks de lichte regen.

Mijn tip is om deze route te rijden als het niet te mooi weer is. Vandaag kon ik heerlijk door rijden omdat er bijna geen fietsers en wandelaars op de weg aanwezig waren. Uit ervaring weet ik dat er met mooi weer veel (race)fietsers op de weg zijn.

  • Leuk rondje als je niet de hele dag de tijd hebt
  • Mooie vergezichten zowel in de polder als over het water
  • Leuk sturen af en toe
  • Slecht wegdek op de dijken na Durgerdam
  • Fietsers bij mooi weer