In een kippige bui en niets te doen tijdens Pasen? Dan is deze route rond Barneveld écht iets voor jou! Zorg voor een volle tank en flexibele schouders, we gaan er een feestje mét bochten van maken.

We nemen je mee voor een kippenstukje rond Barneveld. Let op, dit wordt geen normale route zoals je ze van ons gewend bent; we worden namelijk creatief! Over 160 km heb je als het goed is een meesterwerk op je navi getekend. We starten in stijl. Pak afslag 5 op de A30 en pak de eerste afslag op de rotonde. Hier start de route en je ziet direct het eerste ‘ei’kpunt. De rotonde met kippen laat direct zien dat je in Barneveld bent aangekomen.

Een kippige rotonde, daar start de rit

Barneveld

De gemeente Barneveld wordt gezien als het pluimveecentrum van Nederland. Hier komt ook het kippenras de Barnevelder vandaan. Cijferfeitje: er zijn zo’n 3 miljoen kippen in de gemeente Barneveld én ze hebben er te kampen met een groot mestoverschot. Je moet dus niet raar staan kijken als het ergens tijdens de rit een beetje ‘mestig’ ruikt.

Mocht je de behoefte voelen om je verder in te lezen, dan kun je de historie figuurlijk opsnuiven bij het volgende ‘ei’kpunt, het Nederlands Pluimveemuseum. Helaas nu nog gesloten vanwege corona, maar wellicht een optie om later terug te komen voor een bezoekje.

Naar de staart en de kont

Je verlaat via het noordoosten Barneveld en duikt de polder in naar Kootwijkerbroek. Via een paar scherpe bochten en ‘keer- hier-om’s’ krijgen de randen van de banden ook nog wat te doen en zet je koers naar het zuiden. Het bosrijke gebied richting Ede is genieten en is voor de vorm daarom ook twee keer meegenomen in de route. Aangekomen in Ede, krijg je nog een cursus rotondes rijden. Kun jij tellen hoeveel je er rijdt?

Kippenpoot

In Ede maakte je de eerste kippenpoot, in Veenendaal volgt nummer twee. Hier kom je langs de KFC, mocht je trek hebben gekregen (in een kippenpoot). Nee? Dan gewoon de route vervolgen. Na 10 minuten sta je weer bij de KFC, mocht je alsnog trek hebben gekregen.

Je duikt de polder weer in en via Renswoude, Scherpenzeel en Leusden stuur je Amersfoort binnen. Hier vind je nog een kleine verrassing: Kippen houden van klaverbladen (denken we), dus die pak je mooi nog even mee.

Het oog

Via de snavel zet je koers naar de Aziëring, dé beste plek voor het oog. Om je niet te duizelig te maken sturen we je Amersfoort weer uit. Veel te druk voor een genietende motorrijder. We scharrelen richting wat rust en ruimte. Die vind je in Holkerveen, Nijkerkerveen en Zwartebroek. Tip: Heb je nog trek, dan vind je nog een ‘ei’kpunt bij de eerstvolgende rotonde die je tegenkomt na het verlaten van Zwartebroek. Neem de eerste afslag en na 100 meter aan je linkerhand haal je een lekker frietje bij ‘Het Ei’ Geloof ons, zelfs als je kippig bent, zie je dit restaurant nog liggen.

Restaurant Het Ei, je kunt er niet omheen!

Snel naar de rust

Via een stukje snelweg naar afslag 4 stuur je zo de polder weer in. Tijd voor de ‘chickenwing’ naar het mooie Lunteren en zijn bossen. Hier krijg je een kort stukje onverhard, maar mocht je dit niet durven dan kun je prima (op een lage snelheid) over de naastgelegen asfaltstrook rijden. Kwestie van op eieren lopen!

De route loopt wederom via Wekerom en je rijdt nogmaals door de bossen rond Ede. Tijd om op stok te gaan bij het laatste ‘ei’kpunt. Sla net voor Ede linksaf en blijf de Verlengde Arnhemseweg volgen. Let goed op waar je eraf moet, de route stopt namelijk bij Juffrouw Tok!

Zo, dat was het hele eieren eten! Ga jij de route rijden of heb je hem gereden? Deel de foto’s dan op Facebook en/of Instagram en tag ons met @motorrijders.nl. We genieten graag mee! Wil je de route opnemen en op social delen? Gebruik dan de gratis versie van Strava en ‘log’ de route tijdens het rijden met jouw telefoon.

Rij je liever een normale route met Pasen, neem dan een kijkje bij onze andere routes.

Uitgelichte stopplekken

Juffrouw Tok

In gezellige restaurant voelt iedereen zich op hun gemak. Door de knusse inrichting met donker hout, oud-Hollandse knopstoelen en gekleurde Tiffany-lampen en door de ongedwongen sfeer en de gezellige bediening. Tip:  de Kip Piri Piri! De specialiteit van Juffrouw Tok: een heerlijk gekruide kip van de houtskoolgrill. Bereid volgens een geheim Portugees recept. Wie deze […]

Nederlands Pluimveemuseum

Barneveld staat bekend als de bakermat van de Nederlandse Pluimveehouderij. En die leidende rol vervult het nog steeds. Logisch dus dat het Nederlands Pluimveemuseum daar staat. Een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Hier maakt u een reis door de tijd van de Nederlandse pluimveehouderij. Bekijk een antieke […]

Reviews over De kip en het ei rond Barneveld

2 reviews

Mooie gelegenheid om een stukje nederland te ontdekken.

4

Wat mij betreft een leuke route voor rijders zonder haast. Veel "achteraf" locaties en prachtige omgeving. Wel een beetje jammer dat je vaker op dezelfde weg heen en weer rijdt.

  • Leuke omgeving, afwisselende wegen.
  • Redelijk lange route
  • Centraal in Nederland
  • Veel landbouwverkeer
  • Drukke knooppunten
  • Langzame stukken