Welkom bij het zuidelijkste puntje van Nederland. Bemind bij wielrenners; de motorrijders scheuren liever over de snelweg door naar de Eifel. Maar wat als je uit het hogere deel van Nederland komt en er al een lange rit op hebt zitten? Of gewoon even een dagje in Nederland wilt blijven, maar wel goed asfalt zoekt?

Zuid-Limburg: buitenlands sturen in eigen land

De route start op een makkelijk te vinden plek. De grote gele M zal niemand ontgaan en een perfecte plek voor de dames en heren in onze groep om even een sanitaire stop te maken voor de route start. De navigatie brengt je over kleine wegen tussen de weilanden en over heuvels, door kleine gehuchten en wat grotere dorpen met toeristen of historisch belegen verhalen. De drukke toeristische delen proberen we vandaag zo veel mogelijk te vermijden, alsmede het historische deel. Vandaag willen we vooral mooie strakke bochten, een goed stuk Limburgse vlaai en de avond afsluiten met een heerlijk biertje. En niet zomaar ergens, maar vers bij de brouwerij!

We rijden door gehuchtjes zoals Bommerig en Elzet, en overal zie je kleine hoopjes woningen bij elkaar gepakt die driftig samen moeten werken om maar een eigen postcode of zelfs maar hun eigen plaatsnaam te behouden. Tokkel je het ene moment tussen typisch Frans-Belgische huisjes door, 5 km verderop sta je tussen typisch Duitse vakwerkhuisjes alsof je tóch in de Eifel bent beland.

Opgelet: strak wegdek!

Eén ding is overal gemeen: de meeste wegen zijn heerlijk strak. Zelfs met een hard afgeveerde racer zou je hier geen last krijgen van je rug. Maar buiten dat heb je hier met een racer niet veel te zoeken. Met een toermotor kun je hier veel beter uit de voeten; verwacht hier geen ellenlange kilometers asfalt met lekkere doordraaiers of vele haarspelden. Met 4 of 5 fijne bochten achter elkaar is het overal wel gedaan en met een naked/toermotor heb je hier veel meer lol. Beginners zullen hun handen vol hebben aan de blinde bochten en heuvelachtige wegen, gevorderde rijders kunnen hun hoofd vullen met de prachtige uitzichten en de relaxte sfeer.

 

Neem het Drielandenpunt. Oké, super toeristisch, maar so be it. Rij hem op vanaf de Belgische kant en laat je verbazen. Niet alleen vanwege de mooie weg omhoog, maar ook om het prachtige asfaltlaken. Zwart goud, eerlijk! Het lijkt wel alsof een Duitse wegenbouwer nog een paar truckladingen over had en die uit medelijden aan de Belgische kant heeft uitgesmeerd. Nergens in heel België vind je een mooier stukje wegdek dan hier! Rij hem een keer rustig omhoog, controleer of er nergens rommel op de weg ligt en pak hem daarna nog een paar keer op en neer. Zeker een aanrader! 

Let op!

Deze waarschuwing geldt trouwens voor heel Zuid-Limburg: let goed op, want vanwege de vele boerenweggetjes kan er altijd wat troep op de weg liggen. Rij dus rustig over de kleine wegen, maar de brede asfaltwegen kunnen we uit ervaring bestempelen als zeer schoon en goed onderhouden. Schaamrandjes kunnen er hier vanaf, no doubt about that!

 

Uitgelichte stopplekken

Restaurant Buitenlust Vijlen

Voor een lekkere vlaai of een goede lunch, stop dan eens bij restaurant Buitenlust in Vijlen. Een gezellig druk punt van auto’s, motoren, fietsers en wandelaars. Voldoende zitgelegenheid en volgens de uitbater heb je hier het mooiste uitzicht. Vlaai mét slagroom is het advies; zonder slagroom is het geen echte… En ‘rond is ook in […]

Hotel Gulpen en Gulpener bierbrouwerij

Motorrijden en alcohol gaan niet samen. Daarom stopt deze route in het kleine dorpje Gulpen. Met een overnachting, zodat we optimaal kunnen genieten van een bezoek aan de Gulpener bierbrouwerij. Het is alsof ook de brouwers zelf daar goed over hebben nagedacht: Hotel Gulpen heeft namelijk een veilige motorstalling in een garagebox of een parkeerplaats […]

Reviews over Bourgondisch Limburg

1 review

oude route met veel off road stukken.

2

In het eerste gedeelte zitten een aantal stukken bij die onverhard zijn. Deze koeienpaden zijn niet geschikt voor een leuk ritje. Of je moet een BMW GS hebben en het leuk vinden om off road te rijden. De route ging een aantal keren door zeer smalle paden.
Verder kwamen we op een gegeven moment in een nieuwe woonwijk terecht. Wat aangeeft dat de route al een tijdje oud is.
Deze route heeft leuke stukken, maar is wel toe aan een herziening.

  • er zitten leuke stukken bij
  • goed wegdek
  • route verouderd
  • veel onverharde stukken