In Friesland wacht de ongerepte natuur geduldig op je. Laat je meevoeren door de pittoreske dorpjes over de rustige wegen en slijt je dag op de weg en de gezellige terrassen langs de route. Met slechts 140 kilometer en ongeveer 3 uur is het niet de langste route, maar we beloven je dat je een aantal plekjes gaat tegenkomen waar je normaliter straal voorbij zou rijden.

Een mooi begin

Het is koud en vroeg op deze oktoberochtend, met een graad of acht rijden Henriette en ik vanuit Drenthe naar het beginpunt; de carpool in Akkrum. We spotten een hert in de laaghangende mist in het veld met daarachter een waterig zonnetje.

Een mooi begin van onze route en de eerste bochten dienen zich al snel aan als we de Sodumerdyk op draaien. Katten en honden langs het erf, schapen, koeien en paarden in het veld. Alles staat vredig te grazen of voor zich uit te staren terwijl wij langs kachelen. Het eerste stuk is een goed voorteken voor de rest van de dag.

Wei, wyk, dyk

Al snel rijden we onder een dak van bladeren, die al aan het uitdunnen is in dit jaargetijde. De zon probeert er doorheen te breken met alle kracht en de warme stralen voelen heerlijk aan op ons winter motorpak. Via de Veenhoop hobbelen we heel geleidelijk over het asfalt.

De natuur is ongerept en weids hier. De straatnamen eindigen bijna allemaal op wei, wyk en dyk. Je kunt de vertaling wel raden natuurlijk. Het Fries is een prachtige taal, maar onze uitspraak van Frieschepalen haalt het niet bij het echte werk (Fryske Peallen).

Helaas, op naar de volgende

Op de TomTom komt de straatnaam ‘De Faert’ in beeld en dat is precies wat we doen op dit stuk. Deze snelle stukken wisselen rap af met langzame en uitdagende bochten en voor we er erg in hebben, worden we alweer gedag gezegd door het volgende plaatsnaambord. Na Rottevalle zit er een uitsteeksel op de kaart, die je eventueel over kunt slaan.

Besluit je dit doodlopende pad wel in te rijden, dan kom je uit bij Paviljoen de Leyen. Een gezellige plek aan het water voor een kop koffie of uitgebreide lunch. Het is dinsdag en ze zijn van donderdag tot zondag geopend, helaas moeten we dus voor een warme bak koffie doorrijden.

De warme bakker

We rijden om De Leien heen, een ondiep meer dat is ontstaan door veenafgraving en omgeven door moerassen en boezemland. De zon is inmiddels door de wolken heen gekropen en het begint wat aangenamer te worden nu met 12 graden. In Oudega spotten we een Fries bakkers bord op de stoep.

We kijken elkaar even vluchtig aan en besluiten om hier onze koffiepauze te houden. Glunderend lopen we weer naar buiten met onze bokkenpoot, walnootkoek én koffie-to-go. Een prima eerste stop zo en we strijken neer op het plantsoenbankje aan de overkant.

De Alde Feanen

Niet lang daarna spotten we het bord van de Alde Feanen, een Nationaal Park met meren, draslanden en diverse recreatiemogelijkheden. De toegang per asfalt is beperkt, dus via een kleine omweg van 900 meter krijg je een glimp te zien van dit prachtige landschap.

Wil je hier meer van zien, dan is het verstandiger per fiets of boot eens de tijd te nemen voor de 4000 hectare. We zetten de motoren even stil op de brug en de schapen komen als nieuwsgierige aagjes naar ons toe gelopen. We maken wat foto’s en rijden verder.

De herfstzon op ons gezicht

Aan de andere kant van het recreatiegebied waar je net langs bent gereden ligt de haven van Eernewoude. In de zomer een waar spektakel met gezellige terrassen en bootjes, op deze koele oktoberdag is het echter wat rustiger. Deze lus kan je dus op de wat koudere dagen gerust eruit halen, maar sla hem zeker niet over in het warmere seizoen – gezelligheid gegarandeerd.

De knusse dorpjes met elk een centrale prominente kerktoren volgen. Mooie doorkijkjes, nog mooiere panden en iedereen groet hartelijk. Het is heerlijk rijden hier in Fryslân. Zo rond de klok van één strijken we neer op het terras van Hotel Eetcafé Duhoux in Wirdum. We hebben een top plek waar we opwarmen met thee, een heerlijke lunch en de herfstzon op ons gezicht..

Trots wappert de Friese vlag

Via de lieflijke dorpen Jellum, Hijlaard, Huins, Lions, Baard en Mantgum rijden we door de vele en diverse weilanden, bossen en vergezichten. De zwarte parels van Friesland galopperen vrij in de wei, de velden staan er hier vol mee. We passeren talloze kleine watertjes die als een schilderij het landschap weerspiegelen.

De Friese vlag wappert trots aan diverse gevels en op de vele vlaggenmasten. We zijn alweer bijna aangekomen bij de carpool en tevens eindbestemming van deze route en kijken nog even naar de naastgelegen snelweg. Straks zullen we ons weer begeven in de drukte van de gehaaste wereld, maar wat hebben we genoten van de rust en ruimte hier. Oant sjen!

Gemakkelijk uitstapjes te maken naar:

Leeuwarden
Sneek
Franeker
Drachten

Lekker eten bij:

Paviljoen de Leyen
Bakkerij de Vries – Oudega
In de haven van Eernewoude
Hotel Eetcafe Duhoux

Uitgelichte stopplekken

Paviljoen de Leyen

Paviljoen de Leyen zit aan het meer de Leijen tussen Rottevalle en Eastermar. Het gebied ligt aan het begin van het nationaal landschap De Noardelijke Fryske Walden en is een ecologische hoofdstructuur binnen Noord Nederland, het beheer ligt sinds 1996 bij Staatsbosbeheer. Het meer is bekend onder een aantal spellingen De Leyen, De Leien of […]

Nationaal Park Alde Feanen

De Alde Feanen is één van de twintig Nationale Parken in Nederland; en dat is niet voor niets. De Alde Feanen is een uniek gebied met een rijke natuur en cultuurhistorie, ontstaan vanuit veenafgravingen. In het ruim 4.000 hectare grote laagveenmoeras komen wel 450 soorten planten voor en broeden ruim 100 soorten vogels, waaronder de […]

Reviews over Andere taal in Friesland

0 reviews