Met de ruim honderd passen kan elk type motorrijder hier terecht voor zijn of haar dosis bochten. Het wegdek ligt er perfect bij, de natuur is adembenemend en de bergtoppen sluiten je in terwijl je er rijdt. In een schamele 3 uurtjes rijd je erdoorheen, maar als je ten volste wilt genieten trek je een paar dagen of langer uit voor dit prachtige land. De mix van bekende en onbekendere passen ga je in dit reisgebied vinden.

Waar begin je?

De meeste Nederlanders rijden Zwitserland in via de grensovergang bij Bazel. In de verte zie je al wat toppen opduiken en de eerste passen komen steeds dichterbij. Geen idee waar te beginnen? Eigenlijk kan je vanaf hier alle kanten op. Grote en kleine passen, bekende en onbekende wegen. Dus laten we voor het gemak Zwitserland in drie delen opsplitsen: oost, zuid en west. Het noorden is het ‘minst’ bijzonder.

Oost

Wanneer je tussen de Obersee (Zurich) en Vierwalderstättersee (Luzern) door rijdt, zit je eigenlijk gelijk met je neus in de boter. Wil je hier jouw eerste pas meepakken? Rijd dan richting de Klausenpas. Het uitzicht en de hoogte is een mooi voorproefje voor de nóg grotere jongens die je later gaat tegenkomen.

Ga je naar het meest oostelijke puntje, dan zit je op het grensgebied met Italië en aldaar kan je de Umbrail rijden richting de Stelvio. Hoewel die laatste geen Zwitserse pas is, is het de moeite waard om door te rijden en bijvoorbeeld via Livigno en de Munt La Schera tunnel terug te rijden. Controleer wel altijd van tevoren of deze geopend is.

Maar dat is nog lang niet alles, voor meer spektakel rijd je het best ook nog de volgende nabijgelegen passen: Maloja, Julier, Albula, Flüela, Bernina, San Bernardino en vergeet zeker het meer van Silvaplana niet. Daar zijn Restaurant Pappaloú en Camping Silvaplana zeer aangename plekken om te vertoeven.

De Sustenpas

Zuid

Ga je richting het middelste of eigenlijk zuidelijke stuk van Zwitserland dan kom je de meer bekende passen tegen. Het rondje van de Süsten, Grimsel en Furka is een hele bekende. Maar daar omheen ligt nog zoveel ander moois. Waarschijnlijk is het best bewaarde geheim in die regio de Panoramastrasse Oberaar.

Je rijdt er al snel voorbij, maar wanneer je op de top van de Grimselpas bent, zoek dan naar het zijstraatje wat omhoog loopt. Elk heel uur mag je naar boven rijden, geregeld door een stoplicht. Je hoeft geen parkeerticket te kopen als je slechts heen en weer rijdt, alleen voor een overnachting. En geloof me, dit uitstapje wil je écht maken.

Een andere vrij bekende pas is de Gotthard, waar je eigenlijk drie variaties hebt. De 19 kilometer lange tunnel, de nieuwe en de oude pas. Voor de beleving sla je de tunnel het best over en pak je de passen. De oude Gotthard heet Tremola Road en is met name bijzonder door de klinkers. Vergeet hierbij niet Strada Vecchia mee te nemen aan de andere kant van de hoofdweg, aangezien dit er nog bij hoort.

Heb je nog steeds geen genoeg gehad? Stuur dan direct door naar de bijna 2500 meter hoge Nufenenpas, met bovenop een gezellig restaurant met spectaculaire uitzichten op, met een beetje mazzel, besneeuwde bergtoppen.

Nufenenpas

West

Als je het een nadeel mag noemen, dan is dat in Zwitserland dat er weinig verbindingswegen zijn naast de hoofdwegen. Wil je vanuit het zuidelijke middenstuk richting het westen rijden? Dan is snelweg 9 de enige optie. Nabij Martigny kan je dan weer verschillende kanten op. Een daarvan is Col du Sanetsch, een redelijk onbekende pas die jou via beboste bochten omhoog leidt. Laat de onbekendheid je niet tegenhouden, want op de piek wacht je een waanzinnig uitzicht inclusief gletsjer.

Zin in iets groters, dan is de indrukwekkende Grote Sint-Bernhardpas richting Italië de volgende logische keuze. Trouwens ook een prachtige plek om bovenop te overnachten bij Hotel Italia. De weg erheen is leuk als retourtje, maar als je zin hebt in wat extra kilometers kan je lekker doorrijden naar de Kleine Sint-Bernhardpas in Frankrijk.

Maak het rondje van ongeveer 300 kilometer en drie landen af door via Beaufort en Chamonix weer naar Zwitserland te navigeren. Een van de laatste passen die je tegenkomt wanneer je weer richting het noorden navigeert is de Col de la Croix. Pak deze nog even mee voor je de grootse uitzichten en besneeuwde bergtoppen weer achter je gaat laten.

Uitgelichte hoogtepunten

Gotthard pas (Tremola)

De Gotthard pas, ook wel Sint-Gotthard of Passo del San Gottardo, is maar liefst 24 kilometer lang, loopt van Hospental tot Airolo en verbindt het noorden en zuiden van Zwitserland al sinds de 13e eeuw met elkaar. De pas bereikt een maximale hoogte van 2106 meter en is onderdeel van de ruim 100 kilometer lange […]

Hotel Italia

Een unieke ervaring op grote hoogte in het grensgebied van Zwitserland en Italië. Het is een plek vol historie met een familiaire sfeer in het hart van de Alpen. Het hotel wordt al sinds 1933 door de familie Brunod gerund. De ongerepte natuur, het meer waar je op uitkijkt, de historie van de bergpas, de […]

Reviews over Zwitserland

0 reviews