In elk land ontdek je als motorrijder de mooiste wegen en bezienswaardigheden. Duitsland ontbreekt zeker niet in deze lijst, want er is immers genoeg te rijden bij onze oosterburen én daarnaast ook nog eens makkelijk te bereiken. Bovendien is het er betaalbaar, zijn er genoeg accommodaties en kan je in elk dorp rijkelijk consumeren. Wat wil een motorrijder nog meer?

Heb je maar een weekend de tijd, ga dan in ieder geval naar de Feldberg en omgeving. Voor wie iets langer op pad kan, loont het om de verdere omgeving uit te kammen en zelfs even vlug de grens over te steken richting Frankrijk of Zwitserland.

Lekker doortuffen is absoluut geen straf

Het Zwarte Woud ligt helemaal linksonder in Duitsland, knus tegen de Franse en Zwitserse grenzen aan. Het is het grootste dennen- en sparrenbos in Duitsland en vrij populair onder motorrijders en talloze andere weggebruikers. Ben je op doorreis, dan heb je een waanzinnig stuk route voor tussendoor.

Vanuit midden Nederland is het een schamele zes uur rijden naar het hart van het Zwarte Woud. De Duitse autobahn is absoluut geen straf, omdat je er lekker kan doortuffen over de flauwe bochten. Wil je de heen of terugreis net iets anders invullen dan de snelste route, dan kan je natuurlijk via Luxemburg of Frankfurt rijden. Het verschil is dan slechts maximaal een uur in reistijd.

Maar, zoveel bergen heb je er toch niet?

Nee, het Zwarte Woud staat nou niet bepaald bekend om de waanzinnige hoeveelheid bergpassen en enorme hoogteverschillen die je er rijdt. Toch is het een populaire vakantiebestemming in Duitsland voor motorrijders. Dit komt met name door het waanzinnige asfalt, de mooie (lang uitgerekte) bochten en het feit dat overal om je heen weer nieuwe aanlokkelijke wegen tevoorschijn komen. Je kan er gemakkelijk de ene na de andere weg aan elkaar rijgen voor een dagje uit of zelfs volwaardige motorvakantie.

De hoogste berg in het Zwarte Woud is hierbij een mooi centraal vertrekpunt: de Feldberg. Met bijna 1500 meter steekt deze uit tussen de groene bossen, waar je jezelf echt kan verliezen in de schoonheid van de omgeving. Zeker wanneer je de tijd neemt om vroeg op te staan. De wolken tussen de boomtoppen en het zonnetje wat achter de berg vandaan kruipt: magisch! Rijd je hier in het voor- of najaar, zorg dan voor een extra laag kleding. Het kan goed fris worden in het Zwarte Woud.

 Niet alleen maar bossen rondom Feldberg

Voor wie denkt dat je alleen maar bossen gaat tegenkomen in het Woud, staat nog iets te wachten. De vele watervallen, meren en vergezichten met hoge bergtoppen in het zuiden zijn verrassend aanwezig. Niet alles ligt om de hoek, maar is wel de moeite waard om een stukje voor te rijden. En zeg nou zelf, net als in Nederland is ook hier eigenlijk niets echt ver.

Vanaf de Feldberg gezien kan je noordelijker de Triberger watervallen opzoeken. Deze monden uit in de Donau en behoren tot de hoogste watervallen van Duitsland. In de schaduw van de Feldberg liggen kleinere meren zoals de Schluchsee en Titisee, waarbij je genoeg terrassen vindt om een kop koffie of lekkere borrel te drinken.

Ben je daar toch in de buurt, neem dan ook de bochten rondom Schauinsland mee in jouw route. Heb je genoeg in het zadel gezeten, dan kan je voor een wellness uitstapje naar Badeparadies Schwarzwald: een paradijs vol zwembaden en glijbanen, cocktails slurpen aan de poolbar en heerlijke massages (tip: in de avonduren is het rustiger qua kinderen).

 

Bekend, maar ook tikkeltje saai

De meest bekende route in het Zwarte Woud is natuurlijk de B-500, die van Baden-Baden helemaal naar de Zwitserse grens bij Koblenz loopt. Het eerste stuk van Baden-Baden naar Freuenstadt is een soort panoramaroute van ongeveer zestig kilometer.

Als motorrijder is de B-500 ontzettend mooi rijden, maar wellicht ook een tikkeltje saai, ondanks de uitzichten. Schroom daarom niet om af en toe de zijweggetjes in te slaan naar de dunnere weggetjes op de kaart en laat je meevoeren in het onbekende. Zo kom je op de mooiste wegen uit, want echt verdwalen kan je hier niet. Hooguit een rondje extra rijden. Mocht je toch het idee hebben niet meer te weten waar je nou uithangt, typ dan de B-500 in op de navigatie en je bent zo weer op de hoofdroute.

Vanuit het centrale punt van het Zwarte Woud ben je ook snel in de buurlanden Frankrijk en Zwitserland. Een rondrit door de haarspeldbochten van de Vogezen ben je gemakkelijk een dag zoet mee.

Trek in knalgroene heuvels in het Zwitserse landschap? Ga dan richting Zürich waarbij je via de Etzel pas naar de Wägitalersee rijdt voor een bammetje met uitzicht. Bonus: als je in de schemering terugrijdt richting het Zwarte Woud, kijk dan ook vooral even in je spiegels om de Zwitserse bergtoppen in de avondzon te zien verdwijnen.

Reisinformatie

Grootte gebied: 6.009 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 1.493 meter
Must see: Schwarzwalder Kirschtorte naast je koffie; waterval Triberg, Schauinsland

Uitgelichte hoogtepunten

Der Salenhof/Forsthaus im Täle

Op zo’n 20 kilometer van de Feldberg kun je overnachten in Der Salenhof/Forsthaus im Täle. Het zijn twee accommodaties van dezelfde eigenaar, maar beide zijn goed te bereiken. Vanaf ruim een kilometer hoogte kijk je van hieruit uit over bergen en dalen, terwijl je motor een plekje krijgt in de garage. De eigenaren dragen de […]

Motorhotel Schwarzwald

Hier ben je als motorrijder bij het ideale startpunt voor tochten door het Zwarte Woud. Maar ook  naar de Elzas, Straatsburg, Zwitserland en met het oude racecircuit Schauinsland voor de deur. Hotel Schwarzwald is al 30 jaar een zeer populair hotel voor motorrijders. Perfect om de gastvrijheid en ideale ligging te waarderen. Rij door het […]

Reviews over Zwarte Woud

1 review

Schwarzwald, ik kan er niet vaak genoeg komen

5

De Schwarzwaldhochstrasse heeft de naam en is een mooie weg maar inderdaad erg saai. Sommige stukken max 60. Sla links of rechts af, dat zijn de mooiste wegen. Je komt meestal in een dorpje uit. Aan de andere kant van het dorp heb je vaak een weg terug naar de B 500 en dan een stukje over die B500 en dan weer een weg links of rechts. Stuurpret genoeg. Vooral de zogenaamde K en L wegen bieden de grootste stuurpret in Duitsland.

  • Prachtige omgeving
  • Heerlijke stuurweggetjes
  • In het seizoen vooral in de weekenden erg veel motoren. Maar ja, je bent er zelf ook een van.