De ‘Schwarzwaldhochstrasse’ in het Zwarte Woud

Een van de wegen die je zeker moet opnemen in je trip naar het Zwarte Woud, is de Schwarzwaldhochstrasse. Officieel bekend als de B500 tussen Baden-Baden in het noordelijk deel en het zuidoostelijk gelegen Freudenstadt. Deze weg op hoogte, zo’n 800 tot 1.000 meter, loopt dwars door het Zwarte Woud, kruist een natuurreservaat en levert het ene na het andere fraaie panorama op. En dat bijna 60 kilometer lang, met voldoende bochten om het landschap vanuit alle hoeken te bekijken.

Onderweg kun je even aanleggen in Triberg im Schwarzwald om getuige te zijn van de hoogste watervallen (163 meter) van Duitsland en te genieten van de schitterende, bijna donkere (zwarte) sfeer van het woud. Eindpunt Freudenstadt is overigens eveneens een bezoekje meer dan waard: het stadje werd, op de kerk na, helemaal vernietigd in de Tweede Wereldoorlog, maar is prachtig hersteld.

De Schwarzwaldhochstrasse verbindt het ene panorama met het andere

Heerlijke bochten en vergezichten

Zet je van hieruit koers richting zuidwesten, dan doemt een kleine honderd kilometer verder de Schauinsland in Freiburg op. Zoals de naam al doet vermoeden, kijk je op deze berg (1.284 m) kilometers ver het ‘land’ in. Land staat hier tussen aanhalingstekens omdat op heldere dagen behalve Duitsland ook Frankrijk (Vogezen) en de Zwitserse Alpen in je blikveld liggen. Dit uitzicht heb je vanuit een kabelbaan of al rijdend tijdens het nemen van de bijna 170 bochten op de elf kilometer lange bergweg. De keuze tussen die twee lijkt ons niet moeilijk.

Helemaal in het zuiden van Duitsland steekt de Feldberg met 1.493 meter met kop en schouders boven het Zwarte Woud uit. In de winter maakt hij deel uit van een van de grootste skigebieden van het land, in de zomer kun je per motor of kabelbaan naar de Feldbergturm – niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook om alles te weten te komen over de Schwarzwalder Schincken die je hier bij elke slager ziet liggen. In de toren is er een compleet museum aan gewijd.

Foto: Horizon Motor Reizen

Weer op kracht komen

Over eten gesproken: het Zwarte Woud kun je niet uit rijden zonder jezelf te hebben getrakteerd op een goede kop Kaffee met een stuk Schwarzwalder Kirschtorte, een klassieke Duitse kersen-chocoladetaart. Lang hoef je hier niet naar te zoeken, want vrijwel elk koffietentje naast de weg kan een stuk voor je onder de stolp vandaan halen. Maar wil je helemaal uit je dak gaan en ben je toch nog bij de watervallen van Triberg: het originele taartrecept uit het jaar 1915, van Josef Keller, wordt in Cafe Schäfer aan de Hauptstraße 33 in Triberg bewaard. Ben je in voor iets sterkers: Biergartens vind je hier bijna overal, net als terrassen en marktpleinen in prachtige plaatsjes. Zoals in het bochtige Horb am Neckar of het betoverende Schiltach.
Overnachten in dit enorme gebied kan in een van de talloze (motor)hotels of -pensions of gewoon op de camping. Ver hoef je daarvoor nooit te rijden; een slaapplek is in deze op toeristen ingerichte regio doorgaans makkelijk te vinden.

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: 6.009 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 1.493 meter
Must see: Schwarzwalder Kirschtorte naast je koffie; waterval Triberg, Schauinsland
Extra kosten: ca. € 5,- voor Kaffee mit Schwarzwalder Kirschtorte

Uitgelichte hoogtepunten

Bikerhaus Waldblick

Een bikerhotel zoals het hoort: mooie route er naar toe, een prachtige ligging met vergezichten, café, terras, barbecue, garage, sleutelplek en motorroutes die voor je klaarliggen. Kortom, een prima plek met de naam Bikerhaus Waldblick. Het ligt op een half uurtje van Freudenstadt, het eindpunt van de Schwarzwaldhochstrasse. De locatie maakt het de ideale stop […]

Der Salenhof/Forsthaus im Täle

Op zo’n 20 kilometer van de Feldberg kun je overnachten in Der Salenhof/Forsthaus im Täle. Het zijn twee accommodaties van dezelfde eigenaar, maar beide zijn goed te bereiken. Vanaf ruim een kilometer hoogte kijk je van hieruit uit over bergen en dalen, terwijl je motor een plekje krijgt in de garage. De eigenaren dragen de […]

Reviews over Zwarte Woud

0 reviews