Heerlijk sturen in de Vogezen

Het Franse departement Vogezen is vernoemd naar de bergrug (‘les Vosges’) die het landschap in de regio bepaalt. Na Nancy gaan de glooiingen langzaam over in berglandschap van middelbare hoogte, met als hoogste de Grand Ballon. Deze forse groene bult ligt tussen Nancy en Mulhouse in natuurpark Ballons des Vosges. Met over de top de lekker bochtige D431; die loopt tot zo’n honderd meter onder de top en geeft bij helder weer prachtige vergezichten.

Het natuurpark wordt doorsneden door de Route des Crêtes (bergkammen). Dit beroemde traject begint in het noorden bij de Col du Bonhomme op de D148 en voert je via de D61, D430 en D431 zuidelijk, richting Cernay. Onderweg kom je de bekende bergen en passen tegen, Schlucht, Grand Ballon, Le Markstein… Plus de nodige meertjes, waar je heerlijk kunt uitrusten en opfrissen na het intensieve bochten- en hoogtewerk.

Op de motor door de Vogezen, hellingspercentage van 10% en GPS met een TomTom navigatiesysteem
Check van tevoren of alle wegen opengesteld zijn!

Goed voorbereid op de motor

Afhankelijk van het jaargetijde waarin je de route rijdt, moet je rekening houden met het weer en vooraf checken of alle wegen open zijn. Passen kunnen nog tot in het voorjaar of al in de herfst afgesloten zijn wegens sneeuw. Zorg zelfs in de zomer voor veel laagjes kleding en een goed waterdicht regenpak. De Vogezen zijn prachtig groen en dat is niet voor niks… Daarbij kunnen binnen een paar kilometer ook de temperaturen flink dalen of juist oplopen, afhankelijk van bewolking, stand van de zon en aan welke kant van een berg je zit.

Proef de Vogezen

Helemaal in het noordoosten van het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges, bijna tegen de Duitse grens, is het dorpje Ribeauvillé de moeite van een bezoek waard. Het plaatsje combineert het Franse leven met een nogal Duits aandoende bouwstijl. Blijf je hier overnachten, dan is het zeker een aanrader om een plaatselijke wijnproeverij te bezoeken. Hier schenken ze de wijn van de eindeloze wijngaarden die je onderweg naar Ribeauvillé bent tegengekomen. En ben je hier toch, check dan La Grand’Rue, een lange straat vol prachtig gekleurde huizen en sfeervolle pleinen. Sfeermakertje van de eerste orde.

Heb je liever water dan lokale wijn of regionaal bier? Dan kun je in het westen van de regio je hart ophalen. Die streek is bekend om zijn natuurlijke bronnen, kuuroorden en mineraalwater. Klinkende namen zoals Épinal en Vittel staan hier op de landkaart én de drankkaart om heerlijk van te genieten. Zodat je daarna weer uitgerust, opgeladen en verfrist kunt smullen van de volgende uitdagende rit.

Uitzicht over de vele wijnvelden die de groene Vogezen in Frankrijk rijk is

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: ruim 5.874 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 1.424 meter
Must see: Grand Ballon, Ribeauvillé
Extra kosten: Péage op de Autoroute

Uitgelichte hoogtepunten

Motorhotel du Col de Bussang

Motorhotel du Col de Bussang is al 20 jaar het adres waar motorrijders meer dan welkom zijn. Eigenaar Mark de Vries rijdt zelf een Royal Enfield, en als gast kun ook jij je motor veilig en droog parkeren in een stalling op een afgesloten terrein. De kamers zijn van alle comfort voorzien, je kunt er […]

Natuurcamping du Mettey

Houd jij van motorkamperen én van gemak? Dan is glamping iets voor jou, en dat kan in het zuiden van de Vogezen to the max. Natuurcamping Mettey in Vagney (aan de rand van natuurpark Des Ballons) heeft deze vorm van overnachten tot een kunst verheven, midden in de natuur. Een tent in de bomen, een […]

Reviews over Vogezen

0 reviews