Wisselende wegen

Frankrijk heeft over het algemeen een redelijk goed onderhouden wegennet. Op kleine, minder gebruikte weggetjes kom je nog wel eens een kuil of gat tegen, maar dat is toch vrij zeldzaam. Wel worden scheuren in het wegdek vaak met teerstrepen gerepareerd, wat in de regen erg gladde plekken kan opleveren.

De hoofdwegen rond Avignon en Carpentras kunnen in de spits erg druk zijn, maar zodra je de kleinere wegen opzoekt wordt het rustiger – en bochtiger. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe meer bergpassen en kloven je tegen komt. Dat hebben fietsers ook ontdekt: de Gorge de la Nesque en de Mont Ventoux zijn zeer populair bij de sportievere fietsers. Ze rijden vaak in groepen, wat voor iets te vlotte motorrijders nog wel eens voor een schrikmomentje kan zorgen.

Meer dan rijden

Natuurlijk ga je naar de Vaucluse om lekker motor te rijden en te genieten van de Franse sfeer. Maar er is meer te beleven: je kunt er bijvoorbeeld wijngaarden bezoeken en wijn proeven. In het noorden van de Vaucluse vind je beroemde wijngebieden als Vacqueyras en Gigondas. Fietsen kun je er ook prachtig, maar je kunt er bijvoorbeeld ook kanovaren op de Sorgue, vanuit Fontaine de Vaucluse. Deze rivier ontspringt in een diepe, groene kloof. Het schijnt de krachtigste bron van Europa te zijn. Hij geeft wel een pittoresk uiterlijk aan het stadje, dat een lange geschiedenis heeft. Op de berg staat een ruïne van een 14e eeuws kasteel, de Notre Dame kerk stamt uit de 11e eeuw. Je kunt in het dorp kano’s huren om de Sorgue mee af te zakken.

Oker

Het landschap in de Vaucluse varieert nogal. In het westen rijd je door de vlakke landbouwgebieden, in het oosten zit je in de Alpen, met soms bizarre taferelen. In dat kader zijn de okermijnen van Bruoux een aanrader. Daar werd vroeger oker gewonnen voor de fabricage van rubber. Toen de boeren dit een paar eeuwen geleden ontdekten, begonnen ze tunnels te graven om de oker eruit te halen. Later werd het ook als kleurstof gebruikt. Op het hoogtepunt van de okerwinning werkten er 150 mijnwerkers. Toen de okerwinning niet meer rendeerde, werden er champignons gekweekt in het gangenstelsel, dat in totaal 22 km lang is. De langste gang is 1,5 km. Wat opvalt, is dat de wanden en plafonds blijkbaar zo stevig zijn dat er niets gestut hoefde te worden. Inmiddels worden er trouwens ook geen champignons meer gekweekt en zijn de mijnen eigendom van de gemeente die hier een bezienswaardigheid van heeft gemaakt.

Offroad rijden

In Frankrijk zijn nog veel gebieden waar je prachtig offroad kunt rijden, als je maar weet waar. Met Endurofun Tours kun je bij La Roche St. Julien leuke enduro-trips door de omgeving maken. Eventueel kun je er ook een offroad huren, zodat je een paar dagen offroad rijden met een straat-toer door de Vaucluse kunt combineren.

Getting there

Het is een best stuk rijden naar de Vaucluse. Het is over snelwegen te bereiken via Brussel-Parijs-Lyon-Avignon, van de andere kant van het land via Maastricht – Luxemeburg – Nancy- Lyon-Avignon. Het is in twee dagen prima te doen met de motor, bij Dijon en Beaune zijn veel snelweghotels waar je prima “voor weinig” kunt overnachten. Wie zijn motoren liever op een aanhanger of in een bus transporteert kan gasthuis Mas de la Lause in Le Barroux prima als uitvalsbasis gebruiken: daar kun je eventueel een auto of bestelbus achterlaten om met de motor door de omgeving te gaan toeren. Belangrijk is om te weten dat de maximum snelheid op secundaire wegen sinds kort is verlaagd naar 80 km/uur en dat verkeersboetes in Frankrijk hoog zijn.

Gereden: De Yamaha Tracer 900 GT

Voor deze motor reden we met de Yamaha Tracer 900 GT, een lekkere, sportieve toermachine die standaard is voorzien van een in hoogte verstelbare ruit en een kofferset, waarin je met gemak bagage voor een trip van enkele dagen mee kunt nemen. Heb je meer bagage nodig, dan bieden de riante duohandgrepen goede ankerpunten voor een spin, waarmee je een roltas kunt vastzetten.

Reisinformatie:

Grootte gebied: 3.567 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: Voorjaar, zomer en herfst
Hoogte: 1912 m (Mont Ventoux)
Must See: Kurkentrekkermuseum in Ménerbes, Waterkrachtcentrale in Bollène, Gorge de la Nesque en de Mont Ventoux

Onze reis door de Vaucluse werd georganiseerd door het CDT van de Vaucluse en door Endurofun Tours.

Uitgelichte hoogtepunten

Motorverhuur Vaucluse

Het afleggen van 1150 km snelweg is inspannend en tijdrovend, maar wel de goedkoopste manier om in de Vaucluse over een motor te beschikken. Alternatief is om te vliegen van Amsterdam of Dusseldorf naar Lyon of van Brussel Charleroi naar Marseille en daar een motor huren. Dat kan bijvoorbeeld op Rentalmotorbike.com, fr.universalriders.com, Road2luxe.com en go2rent.fr, […]

Mont Ventoux

Voor wielrenners de heilige graal, voor motorrijders een fantastische toer met adembenemende uitzichten: de Mont Ventoux. Je begint vanaf Sault aan de beklimming van de 1912 meter hoge Mont Ventoux, in het spoor van Eddy Merckx, Jan Janssen en Carly Gaul, om de Benelux-winnaars van deze Tour-de-France-etappe nog maar even in het zonnetje te zetten. […]

Reviews over Vaucluse

0 reviews