Gevarieerd Trentino

Trento vormt het geografische hart van de streek Trentino, want vanuit de historische stad gelegen aan de Adige-rivier kun je alle kanten op. Oostwaarts bijvoorbeeld. Een prachtige route is die van de drie valleien; Valsugana, Val di Fiemme en Val di Cembra. Je komt dan onder meer langs het grootste meer van de 297 meren die Trentino rijk is;  het Meer van Caldonazzo. Lijstaanvoerder op ander gebied is de vallei van Val di Fiemme; zo groen heb je het namelijk nog nooit gezien. En wat te denken van de uitgestrekte bossen van het Paneveggio Natural Park? Dit rondje van zo’n 200 kilometer brengt je onder meer langs wijngaarden en dorpjes als Bellamonte en Predazzo. Hier glijdt het noord-Italiaanse leven langzaam aan je voorbij; een mix van mediterraans en Noord-Europees. De meeste wegen op de valleienroute lopen geleidelijk op en af. Behalve het laatste stukje naar Passo Rolle: daar gaat het heerlijk steil omhoog. Na ontspannen toeren is zo’n actieve zit wel zo lekker. Uitrusten doe je bovenop met het spectaculaire panorama-uitzicht op het natuurpark Pale di San Martino. Al een hert gespot?

De meeste wegen op de valleienroute lopen geleidelijk op en af. Behalve het stukje naar Passo Rolle: daar gaat het heerlijk steil omhoog.

Foto: Mauro Battistelli / Trentino Sviluppo S.p.A.

Stuurmanskunsten

Voor een dag met pit zet je de motorfiets in beweging richting het noordoosten van Trentino. Via de Val di Fiemme koers je richting Val di Fassa. Je rijdt regelrecht de Dolomieten in, Passo Sella in dit geval, en dat betekent: haarspeldbochten. De spectaculaire landschappen en onvergetelijke vergezichten krijg je gratis bij het stuurplezier cadeau. Bij Val Badia is het de aandacht verdelen tussen twee natuurparken. Links heb je Puez Odle en rechts Fanes-Sennes-Braies. Als Trento je uitvalsbasis is, kun je over de snelweg weer terug naar je hotel, al zal de lokale route van Val d’Isarco je verleiden om toch nog wat bochten mee te pakken.

Trento in het klein

De imposante buurman van Trento is Monte Bondone. In de winter kun je prima skiën op de besneeuwde flanken van deze bijna 2.200 meter hoge reus, maar bij warmer weer bevolkt de tweewieler de berg. Voornamelijk de wielrenners zijn hier flink actief, dus wees gewaarschuwd. Als je over de vele uitdagende bochten omhoog slingert, zie je Trento steeds kleiner worden. Even verderop slijp je je bochtentechniek verder aan richting het Lago di Cavendine. Het meer ligt onder een enorme rotswand en op de meanderende weg ernaartoe is het heerlijk rustig.

Foto: Marco Simonini / Trentino Sviluppo S.p.A.

Zakkende zon

Meren, bergen en natuurparken. Deze kenmerkende mix van natuurschoon gaat gewoon door aan de westkant van Monte Bondone. Na het natuurpark van Adamello Brenta glimlacht het meer van Molveno je tegemoet. Neem op een zonovergoten dag zeker je zwembroek mee, want de strandjes zijn zeer de moeite waard. Wie door de Sacra-vallei zuidwaarts rijdt, komt bij het meest noordelijkste puntje van het Gardameer uit. Plan de rit zo dat je rond zonsondergang bij het grootste meer van Italië bent, want die is daar vaak onvergetelijk.

Natuurlijke piramiden

Bij Molveno noordwaarts rijden is overigens net zo’n goede keuze. Je komt dan namelijk nog veel meer haardspeldbochten tegen – onthoud ‘Passo Mendola’ – én de wonderlijke piramiden van Segonzano. De bouwwerken zijn naar schatting 50.000 jaar oud en niet gemaakt door mensenhanden maar ontstaan door de combinatie van afbrekende rotsen en erosie.

Reisinformatie

Grootte gebied: 6.212 km
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar / zomer / winter
Hoogte: tot 3.556 meter (Cima Presanella )
Must see:  Monte Bondone, piramiden van Segonzano, Drie Valleien-route

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel du Lac in Molveno

Met 297 meren in de regio van Molveno moet er toch wel één hotel naar de naam Hotel du Lac (Meer) luisteren. Het hotel is al bijna 120 jaar in bedrijf en heeft met 38 kamers flink wat ruimte. De motorfiets krijgt hier een plaatsje in de garage, terwijl natte motorkleding een nachtje in de […]

Sport & Wellness Hotel Cristallo in Levico Terme

In Levico Terme is het als motorrijder uitstekend toeven bij Sport & Wellness Hotel Cristallo. Je zit namelijk zo in het achterland met haar talloze haarspeldbochten. Eenmaal terug in het hotel stal je je motorfiets in de beveiligde garage én heeft het hotel een brug voor bij onverhoopte reparaties. Na een heerlijke dag sturen kan […]

Reviews over Trentino

1 review

Geweldig gereden

4

Vanaf de jaren 80 daar veel gereden.
S"morgens vroeg gaan rijden, en niet te lang lunchen .
Anders veel last van bussen.
En op de kleine passen blijven.
Heb daar altijd gereden met lichte motoren.
Gewoon op een aanhanger meegenomen.
Kun je bagage meenemen.
En je banden zijn dan nog fris.
En een hotel zoeken al hoog in de bergen, dan heb je een korte aanrijroute

  • Meestal goed weer
  • Goede wegen
  • Op de grote passen, druk
  • Schapen en koeien op de weg