Vele wegen leiden naar Tirol

Via de mooiste Alpen-bergpassen zit je er zo, zonder ook maar één kilometer autosnelweg. En bij iedere bocht gloort weer een nieuw, indrukwekkend uitzicht. Vanaf de Nederlands-Duitse grens is het naar Tirol (Seefeld) zo’n 900 kilometer. Na München is het nog zo’n anderhalf rijden richting zuiden. Via meerdere autosnelwegen is het gemakkelijk te bereiken. Mocht je die willen vermijden, dan duurt de reis uiteraard wat langer en is het wel zo relaxed om onderweg op de heen- en terugreis een overnachting te boeken. Goed plan overigens, want Duitsland kent uitstekende routes via landwegen over prachtige gebieden en door eeuwenoude plaatsjes.

Welke richting je ook kiest, het is altijd goed

Bergpassen aftikken

Seefeld zelf ligt 20 kilometer ten westen van de Tiroler hoofdstad Innsbruck, op 1200 meter hoogte, op een breed plateau. Als je daarvandaan met de kabelbaan omhoog gaat, kun je bij helder weer zelfs de Zwitserse bergen zien. Door de centrale ligging is de toeristenplaats een ideaal vertrekpunt voor de mooiste Alpenroutes. De keuze is lastig, want het zijn er oneindig veel. En allemaal slingeren ze over authentieke, uitdagende bergpassen, zoals de Gerlospas (1.500 m), de Silvrettapas (2.071 m), de Reschenpas (1.504 m), de Arlbergpas (1.793 m) en, uiteraard, de oude Brennerpas (1.370 m).

Allemaal leiden ze ook langs de mooiste meren en door de prachtigste dalen, zoals het unieke Engdal met zijn honderden eeuwenoude esdoornbomen. Langs de Krimmler watervallen, Schloss Neuschwanstein en kasteel Linderhoff, ooit gebouwd door Koning Lodewijk II van Beieren. Of door het oude centrum van het Italiaanse Merano.

Ontelbare kronkelwegen, prachtige natuurgebieden, talloze bezienswaardigheden, adembenemende Alpen-vergezichten – het is allemaal bijna niet onder één helm te vatten. En het mooie is: je gaat ’s ochtends om 9.00 uur de deur uit en je bent ’s avonds om 18.00 uur weer keurig op tijd terug om aan te schuiven voor een heerlijk diner in een van de vele uitstekende restaurants.

Wees verstandig

Wel twee waarschuwingen. Eén: blijf op de verharde wegen. Onverharde wegen zijn in de regel niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, tenzij anders aangegeven. De boetes als je wordt gepakt zijn hoog; ze kunnen zelfs je motor in beslag nemen. Twee: neem een regenjas/-pak mee, want in de bergen kan het weer erg wisselvallig zijn.

Laat dat je overigens niet afschrikken: Seefeld is gelegen op het zogeheten ‘zonneplateau’ van Tirol en heeft daardoor de meeste zonne-uren van de streek. Zodat jij na een lange rit met een drankje op het terras heerlijk kunt nagenieten. En alvast kunt bedenken welke prachtige route je morgen gaat rijden…

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: 12.640 km2 (Tirol)
Moeilijkheidsgraad: ervaren
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar (let op sneeuwmeldingen i.v.m. afgesloten passen)
Hoogte: tot ca. 2.500 m
Must see: Kasteel Linderhof (Beieren)
Extra kosten: € 5,20 voor een Autobahnvignet (eventueel)

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel Klosterbräu & Spa

Het 500 jaar oude vijfsterrenhotel Klosterbräu, midden in het centrum van Seefeld, is een van de mooiste en meest sfeervolle hotels van heel Oostenrijk. Heb je hier één keer gelogeerd, dan vergeet je dat niet licht. Oké, daar hangt een prijskaartje aan (v.a. € 157,-/€ 1000,- per nacht). Een heel bedrag, maar dan slaapt ook […]

Oasis Princess Bergfrieden

Oasis Princess Bergfrieden is een klein maar gezellig appartementenhotel aan de golfbaan, op loopafstand van het verkeersvrije centrum van Seefeld. Het is gebouwd in 2006 in de voor deze regio typische Kranebitterstijl. Drie jaar geleden is er een gedeelte aangebouwd, plus een parkeergarage (waar je motorfiets droog staat). Het is luxe ingericht met een mix […]

Reviews over Tirol (Seefeld)

0 reviews