Met de boot naar Schotland

De meest logische oversteek naar Schotland maak je via IJmuiden naar het Noord-Engelse Newcastle. In de late namiddag stap je met je motor aan boord om de volgende ochtend okselfris een nieuw avontuur tegemoet te rijden.

Uitzicht over het groene en beboste Loch-Affric in de Schotse Hooglanden
'Een populaire bestemming voor motorrijders is het schiereiland Applecross. Het is hier rustig én ruig.

Foto: Paul Tomkins / VisitScotland

Trossachs National Park

Vanuit Newcastle zit je zo in Schotland. In het zuiden is genoeg te ontdekken, maar voor de meest uitdagende routes koers je noordwestwaarts; naar de imposante Highlands. Niet ver boven Glasgow begint het eerst nog heuvelachtig. Dit is het Trossachs National Park met het Loch Lomond als toeristisch middelpunt. Het meer heeft een kustlijn van liefst 153 kilometer en op en rond het water van alles te beleven.

Om een goed overzicht van de omgeving te krijgen, parkeer je de motorfiets en hike je naar het 361 meter hoge Conic Hill. Blijf je liever in het zadel, dan is de Trossachs Trail een aanrader; het gaat flink op en af en aan bochten en fraaie vergezichten heb je geen gebrek.

Cairngorms National Park

Met ruim 1.800 vierkante kilometer ben je in het Loch Lomond & The Trossachs National Park niet snel uitgekeken. Uitgereden evenmin. En dan te bedenken dat er nóg zo’n fantastische natuurpark in Schotland te vinden is dat nog flink groter is. De naam? Cairngorms National Park. Twee plaatsjes moet je dan dan specifiek onthouden: Pitlochry en Aviemore.

Eerstgenoemde ligt net iets ten zuiden van Cairngorms. Het is een charmant, ontspannen plaatsje vol hotels, restaurants en spa’s. Ski-oord Aviemore ligt op zijn beurt midden in de natuur. Je kijkt uit op de Highlands en de kans dat je hier een rendier tegenkomt is behoorlijk groot.

Een rondje Cairngorms National Park op je motorfiets tikt al snel de 275 kilometer aan. Je komt onderweg onder meer de 670 meter hoge Cairnwell Pass tegen, maar ook kastelen, rivieren en meren. Wie van Pitlochry tegen de klok inrijdt, wordt aan het eind van de route getrakteerd op nóg een mooie pas met een al even prachtige naam; de Killiecrankie. Hoogtemeters maak je dus zeker, net als de nodige bochten.

Foto: Horizon Motor Reizen

Nessie

Loch Ness was tot 1933 een vrij anoniem meer in Schotland. Totdat er in dat jaar een foto opdook van een heus monster dat in de wateren huist. Onzin? Inmiddels zijn er meer dan 1.000 ooggetuigenverslagen opgetekend. Vanaf de stad Inverness zit je zo bij het meer en kun je ‘Nessie’ de groeten doen. Als je hem ziet tenminste.

Neem anders vanaf Inverness de A9 en A835 naar Ullapool. Dwars door de Highlands. De Atlantische kust bij Ullapool biedt tal van smalle kustwegen waar het prettig toeren is.

North Coast 500

Een populaire bestemming voor motorrijders in dit westelijke deel van Schotland is het schiereiland Applecross. Het is hier rustig én ruig. Ideaal om op je motor één met de natuur te worden. De weggetjes zijn smal, de uitzichten fenomenaal en de haarspeldbochten heerlijk scherp.

Flink omhoog gaat het ook op weg naar de 630 meter hoge Apple Cross Pass. Een bekende en alom geprezen rondrit vanuit Inverness langs Ullapool, Applecross, maar ook langs Torridon en Dingwall is de North Coast 500. De hele route is 516 mijl (830 kilometer) lang en houdt je meerdere dagen zoet.

Reisinformatie

Grootte gebied: 78.772 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 1.345 meter (Ben Nevis)
Must see: Loch Lomond & The Trossachs National Park, Highlands, Cairngorms National Park

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel Glenuig Inn

Op zo’n 50 kilometer vanaf Fort William, midden in de Schotse Hooglanden, logeer je bij de Glenuig Inn. Dit is dé uitvalsbasis om de westkust van Schotland te ontdekken. Als je daarna voldaan maar hongerig weer ‘huiswaarts’ keert, staan hier typische Schotse gerechten op tafel; van wild tot zalm. De biologische ingrediënten zijn zoveel mogelijk […]

Hotel & Restaurant The Buccleuch

Wie de meer zuidelijk gelegen natuurparken van Kielder en Galloway wil verkennen, heeft in Hotel & Restaurant The Buccleuch een uitstekende accommodatie. Het hotel is extreem motorvriendelijk, want de eigenaar heeft zelfs een aantal individuele motorgarages laten bouwen. Daarin is naast ruimte voor je tweewieler ook gedacht aan haakjes en plankjes voor kleding, helm en […]

Reviews over Schotland

2 reviews

Top

5

Doen! Mooie mensen de Schotten. Hou wel rekening dat de NC 500 ook door Campers is ontdekt en een groot deel van weggetjes is smal, past net 1 camper dus als 2 elkaar tegen komen dan vergt dat coördinatie en afstemming. Twee mooie woorden voor scrabble maar voor de meesten wat hoog gegrepen.

  • Ruimte
  • Op smalle wegen oproep om ruimte te geven en dat gebeurt ook
  • Natuur
  • Regenbui bij Fort WIliams, maar daar regent het zo ongeveer iedere dag
  • Onoverzichtelijke weggetjes en toch 60 mph