Op en top Sauerland

Sauerland heeft een mooie mix van natuur, strak asfalt, mooie meren (zwembroek mee!), feeërieke dorpjes en stadjes, bergen en heel veel sportfaciliteiten. Wil je klimmen en abseilen, dan kún je klimmen en abseilen. Stukje afdalen op twee wielen zónder motor? De fietsverhuur tiert welig in deze contreien. Maar onthoud: na bergaf moet je ook weer bergop!

Het gebied nodigt door al deze mogelijkheden uit om er iets langer te blijven en motorrijden te combineren met rust of juist nog meer outdoor sporten. Heerlijk om de adrenaline van het bochtenwerk nog even in te zetten voor een mooie mountainbikerit of een keertje abseilen. Voor de afstand hoef je het niet te laten, want de eerste haarspeldbocht op de Kahler Asten tik je vanuit Utrecht al na minder dan vier uur rijden aan. En daarna heb je keuze genoeg, want niet voor niets heeft de regio de bijnaam ‘het land van de duizend bergen’. Wij hebben ze overigens niet geteld, maar we weten wel dat het er heel veel zijn.

Het glooiende landschap van Sauerland in Duitsland met groene weides en bomen
Of je nu beginner bent of gevorderd, in Sauerland kun je letterlijk alle kanten op

Even van de motor en cultuursnuiven

Mooi start- of tussenpunt voor een route zou Museum Eslohe kunnen zijn. Hou je van techniek – vooral die van vroeger natuurlijk, het is tenslotte een museum – dan kun je hier je hart ophalen aan stoommachines, zoals een wals of verschillende locomotieven. Heb je iemand in je gezelschap die meer geïnteresseerd is in antropologie, dan kun je die naar de ‘Leute’-afdeling van het museum sturen, waar je alles leert over het leven en het werk van de lokale voorouders.

Klaar met cultuur en techniek? Dan lonken de haarspeldbochten weer, bijvoorbeeld die richting Rhein-Weser-Turm op de kam van het Rothaargebergte, in de omgeving van Kirchhundem. Goede uitkijkpost, geweldige panorama’s, hapje eten en terug, bochtje links, bochtje rechts.

Toeren naar de Möhnesee

Ben je meer van water en hoef je niet meteen een berg op, rij dan bijvoorbeeld naar de Möhnesee. Kom je over de A44 via Unna Sauerland binnen, ga dan niet bij Werl naar het zuiden, maar blijf net even langer doorrijden op de 44, tot aan Soest (de Duitse versie). Kies daar de 229 naar de Möhnesee en sla net voor de brug over het meer af naar links. Volg de kade en maak een stop bij Biker’s In Am See, de plek om te genieten van een ‘Dicke Sauerlander mit Brot’ als verdienste voor de gemaakte kilometers. Of om alvast een beetje in Duitse sferen te komen en een blik te werpen op het machtige stuwmeer. Ook van hieruit is de keuze reuze en volgt de ene uitdagende weg de andere op, met overzichtelijke bochten, maar ook blinde. Pas je snelheid daarop aan. Maar of je nu beginner bent of gevorderd, in Sauerland kun je letterlijk alle kanten op.

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: ruim 4.462 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 843 meter
Must see: Druipsteengrotten in Iserlohn
Extra kosten: € 7 p.p. (volw.) voor druipsteengrotten

Uitgelichte hoogtepunten

Motorhotel Sauerland

Behoorlijk centraal in het Sauerland, in Grevenstein, vind je Motorhotel Sauerland, gerund door een Nederlandse familie. Het enorme van hout gemaakte motorkunstwerk in de voortuin spelt motorvriendelijkheid in hoofdletters. Heb je zelf geen zin om routes uit te zetten, dan volstaat een rechtstreekse rit naar dit hotel. Daar hebben ze er een paar voor je […]

Reviews over Sauerland

0 reviews