Beeld: Gareth Harford & Frank Andringa

Vraag een Sardijn hoe het eiland is ontstaan en hij zal vol trots een geweldige mythe vertellen. Dat God bij het creëren van de wereld een handvol rotsblokken overhield en deze maar in de Middellandse Zee gooide. Voor Sardinië koos hij ervoor om overal op de wereld mooie plekjes weg te nemen en hier een plek te geven. Het resultaat is een schitterend eiland, dat eigenlijk nog heel erg onbekend is in Nederland.

Laten we direct even een misverstand wegnemen. Sardinië heb je niet zomaar gezien. Het eiland is qua oppervlakte maar iets kleiner dan Nederland. Het grote verschil? Het kent eigenlijk slechts één echte snelweg. Ach, wat maakt het uit. Wij pakken toch liever de kleine weggetjes om het eiland te veroveren. Iets wat zelfs de Romeinen, Byzantijnen en de Saracenen niet lukte.

Een reis naar Sardinië is al een avontuur op zich. Vanaf Genoa pak je de nachtboot naar Porto Torres, maar beter is om nog even door te rijden tot Livorno. Hier vandaan vaar je naar Olbia. Een prima plek om je vakantie te beginnen. In Olbia ben je niet ver van de Costa Smeralda aan de noordoostkust, de plek waar de beroemdste inwoners van deze aarde graag vertoeven. Rondom Porto Cervo kun je zomaar filmsterren als Leonardi di Caprio of Brad Pitt tegenkomen. De zee is hier zo helder en de stranden zijn er parelmoer wit. Geweldig! Maar pas op; een espresso kost er een vermogen.

Rijden langs Nuraghi

Een duik in het lauwe water van Middellandse Zee is heerlijk, zeker na een lange rit vanuit Nederland, maar we zijn hier om motor te rijden. Wanneer je langs de ruige kust naar het zuiden trekt, zie je onderweg allemaal torentjes in het landschap: nuraghi, die de Sardijnen al tussen 3.000 en 800 jaar voor Christus bouwden.

Waar de wegen aan de indrukwekkende kust nog vrij rechttoe rechtaan zijn, zijn ze dat in het binnenland niet. Vanaf Posada duik je de onherbergzame binnenlanden in over de SP24 richting Lodé, Bitti en Nuoro.

Het gebied rond Nuoro is een aaneensluiting van haarspeldbochten langs schitterende plaatsjes als Oliena, Orgosolo en Mamoiada. Die laatste twee plaatsjes staan niet alleen bekend als bandietendorpen, maar ook zeker vanwege de schitterende muurschilderingen. Vanaf Mamoiada blijft het eigenlijk alleen maar slingeren via C- en D-weggetjes totdat je Cagliari bereikt.

Cagliari

In het uiterste zuiden van het eiland ligt de hoofdstad van Sardinië, Cagliari. Inclusief de steden er omheen wonen hier bijna een half miljoen mensen. Dat is meer dan een kwart van de hele bevolking van het eiland. Hoewel de omgeving Zuid-Europees rommelig is, is de stad een parel. Kleine straatjes, pleintjes en talloze restaurantjes. Een deel van de Via Roma, dé verkeersader van de stad, bestaat nog uit een stuk Romeinse weg. Niet dat het fijn rijdt, maar gaaf is het wel.

Langs de kust

Hou je van kustweggetjes? Dan moet je zeker vanuit Cagliari richting het zuidwesten rijden. Via Pula kom je in Chia, dat een van de mooiste stranden van het eiland heeft en vanwaar een schitterende kronkelweg langs de kust gaat. Via de SP70 rij je naar Santadi. Onderweg kom je langs het beroemde grottencomplex Grotte di Zuddas. Vanuit Santadi kun je over de SP1 (niet deze SP1, maar wat blijven die mooi!) terug door bergachtig gebied naar Cagliari.

Landbouwgebied

Aan de westzijde van het eiland toont Sardinië een heel andere zijde van zichzelf. Zachter, beminnelijker. Hier zijn minder bergen en juist meer landbouw. Hier wordt rijst en graan verbouwd. Bovendien ligt er een van de mooiste plaatsen van het eiland, Alghero. Natuurlijk kun je vanuit Cagliari de enige snelweg op het eiland er naartoe nemen, de E25. Maar wij geven er de voorkeur aan om de SS130 te nemen richting Iglesias, opnieuw zo’n schitterende historisch stadje. En gelukkig wordt er onderweg weer gevraagd om onze stuurmanskunsten, want vanaf hier slingert de weg naar het noorden, naar Guspini.

Daarna maken de heuvels plaats voor akkers en de wegen worden recht. Gelukkig staat Oristano al op de borden. Deze middeleeuwse stad staat bekend om zijn carnaval, maar verbaas je vooral ook over de mooie architectuur.

Vanaf Oristano gaat het omhoog richting Bosa, een heerlijk stadje aan de ruige westkust. Via een geweldige kronkelende weg gaat het verder naar het noorden. Continu ligt de Middelandse Zee aan je linkerhand, terwijl het landschap haast Iers aandoet. Het is een traktatie voor motor en mens.

Eigenlijk is het zonde dat je na een klein uur al in Alghero bent. Alhoewel, de charme van deze geweldige stad maakt direct alles weer goed. Je bent hier in de hoofdstad van de Riviera del Corallo, de Koraal Riviera. Doet het je ergens denken aan Barcelona? Nee, je bent niet gek. De stad heeft veel Catalaanse invloeden.

Terug naar huis

Vanaf Alghero is het maar net de vraag via welke plaats je terug naar het vasteland reist. De havenstad Torres is in de buurt. Vanaf hier vaar je naar Genoa. Maar je kunt er ook voor kiezen om via Sassari door de noordelijke binnenlanden terug te slingeren naar Olbia. Vanaf Sassari zal je van die route geen seconde spijt hebben.

Beste reistijd

Sardinië kent een Mediterraan klimaat. Dat betekent een heerlijk voor- en najaar, maar ook een bloedhete zomer. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur dagelijks op tot ver boven de 30 graden. Bovendien zijn er in die periode regelmatig bosbranden in de binnenlanden.

De mooiste periode om op Sardinië te rijden is van april tot en met juni. De temperaturen zijn aangenaam, het landschap is groen. Het toeristische seizoen begint pas eind mei. Voor die tijd zijn veel restaurants gesloten. Maar als je een bezoek brengt aan de stadscentra onderweg, zal dat geen probleem zijn.

Ook de maanden september en oktober zijn een prima periode om motor te rijden op Sardinië. Door de bloedhete zomer is het eiland echter iets van zijn glans verloren. Het groen heeft plaatsgemaakt voor geel gras en dorre natuur.

Motor huren op Sardinië

Wil je niet op de motor vanaf Nederland naar Sardinië? Je vliegt eenvoudig en relatief goedkoop vanaf Amsterdam op Olbia en Cagliari. In Olbia biedt het bedrijf EagleRider een ruim aanbod aan huurmotorfietsen. In Cagliari is dat het bedrijf CarBusTec.

Uitgelichte hoogtepunten

Sogno Sperduto

Een nieuw gebouwde bungalow in Sardijnse Stazzu stijl met moderne materialen, maar met gebruik van gerecycleerde elementen, vintage meubelen en architectonisch gedurfde combinaties. Vanaf de doorgaande weg leidt een bochtige avontuurlijke weg je na 4 km bovenop een berg met een fantastisch uitzicht, op een heldere dag zelfs tot aan Corsica… Door de ligging een […]

Su Nuraxi di Barumini

Typisch tijdens je vakantie op Sardinië zijn de stenen torens: de Nuraghi. De bouwwerken werden in de bronstijd gebouwd. Van de circa 6500 originele torens staan er nog 3000 overeind. Su Naraxi is één van de Nuraghedorpen in Sardinië. Niet voor niets staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bewonder hier het torencomplex met daaromheen het […]

Reviews over Sardinië

0 reviews