Saksisch Zwitserland

Sauerland, de Eifel, Ardennen en Luxemburg. We hebben het allemaal wel al eens gezien. Het idee bestaat dat we voor mooie motorroutes naar het zuiden moeten. Helemaal niet! Op zo’n 700 kilometer naar het oosten ligt het National Park Sächsische Schweiz. Een glooiend gebied langs de rivier de Elbe met tal van rotspartijen. Een gebied dat de concurrentie met onze standaard weekenduitstapjes met gemak aan kan.

Na de val van het IJzeren Gordijn had het oosten van Duitsland lange tijd een grauw imago. Een achterstandsgebied, steden die bestaan uit lelijke betonnen flats en veel leegstand. Dat imago kan met een grote boog de prullenmand in. Zeker wanneer we het over Saksisch Zwitserland hebben. Het is al jaren een van de populairste wandelgebieden van Duitsland, maar bij Nederlandse motorrijders is het nog niet erg bekend.

De wereld verandert voorbij Dresden

De tocht naar Saksisch Zwitserland is niet de meest spectaculaire. In het oosten van Duitsland wisselen bossen en akkers met graan elkaar af. Maar wanneer je de tunnel in de A17 ten zuiden van Dresden gepasseerd bent, dan verandert de wereld op slag. Weg zijn de eindeloze vlaktes. Hier begint het glooiende land. En als het bordje Pirna verschijnt, dan weet je het zeker. Dit is de poort naar Saksisch Zwitserland.

Pirna is een mooie uitvalsbasis voor een motorweekend of -week hier in het oosten van Duitsland. Vanuit deze middeleeuwse stad met een mooi historisch centrum, kun je een schitterende route rijden. Via Lohmen gaat de weg naar Hohnstein, een ruim 3.000 inwoners tellend stadje dat boven op een rots ligt. De klim naar boven gaat via haarspeldbochten door het donkere woud naar boven. In het stadje word je in de plaatselijke burcht getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.

Vanuit Hohnstein slinger je over prachtige weggetjes door het weidse landschap naar Sebnitz. Regelmatig verschijnen onderweg tafelbergen aan de horizon die als puisten uit het landschap omhoog schieten. In Sebnitz voel je de grandeur van het verleden nog hangen, maar het is enigszins vergane glorie. Langs de Tsjechische grens trek je naar het zuidoosten, naar Saupsdorf en het gehucht Räumigt, waarna de route afbuigt naar Bad Schandau.

De tocht gaat dwars door het sprookjesachtige Kirnitzschtal, langs het riviertje de Kirnitzsch. Onderweg kom je langs de Lichtenhainer Wasserfall. Volg in Bad Schandau de weg, steek de Elbe over en via Königstein kom je terug in Pirna.

 

Uitstapjes naar de Bastei en Vestung Königstein

Het toeristische hoogtepunt van Saksisch Zwitserland is zonder twijfel de Bastei. Aan het begin van de 19e eeuw wordt hier een brug langs de zandsteenrotsen gebouwd. Die brug ziet er van zichzelf al spectaculair uit, het uitzicht vanaf de brug is nog vele malen mooier. Vanuit Lohmen kun je er met de motor tot op ongeveer een kilometer afstand naar toe rijden.

Een ander hoogtepunt is de bijna 400 jaar oude Vestung Königstein bij het plaatsje Königstein. Deze vesting bestaat uit vijftig gebouwen en is bovenop een tafelberg aan de rand van de Elbe gebouwd. In de vesting is veel aandacht voor het verleden en je hebt er een schitterend uitzicht over de omgeving.

Laagste middelgebergte

Is Saksisch Zwitserland een gebergte? Nou nee. Het is een natuurpark met bergen, of eigenlijk bergjes. Als we het over het gebergte hebben, dan hebben we het over het Elbesandsteingebirge. Het hoogste punt aan Duitse zijde is de Großer Zschirnstein met een piek van 562 meter. Daarmee valt het in de categorie middelgebergte. En toch, af en toe zul je hier echt het gevoel hebben in de bergen te rijden. Rotswanden, haarspeldbochten en flinke percentages. Perfect.

Sla je vleugels uit

Nationaal Park Sächsische Schweiz is met een oppervlakte van 93 vierkante kilometer beslist geen groot gebied. Maar het maakt niet uit waar je afslaat, eigenlijk elke weg is er mooi om te rijden. Ben je uitgekeken op de wegen in het nationale park? Aan de Tsjechische kant van de grens gaat het park gewoon verder, alleen heet het hier het Boheems Zwitserland. Hier vind je ook verschillende verrassende wegen om te rijden.

Maar ook aan de Duitse zijde van de grens zijn er voldoende andere mooie wegen en gebieden te ontdekken. Ten zuidwesten van Dresden ligt Altenberg en iets verderop het bekende Annaberg Buchholz in het Ertsgebergte. Rij je nog een stukje door, dan kom je uit in het schitterende glooiende Vogtland rondom Plauen.

Regio Lausitz

Een ander mooi gebied op een uurtje rijden te oosten van Pirna is de regio Lausitz. Een van de mooie steden daar is Bautzen, de stad van de torens. Maar het is ook een stad met een negatieve klank voor veel Oost-Duitsers. Hier staat de voormalige Stasi gevangenis Bautzen, waar tegenstanders van de DDR werden opgesloten door de Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Tegenwoordig is het een Gedenkstätte, een gratis te bezoeken museum.

Iets verderop ligt Görlitz, ook wel de mooiste stad van Duitsland genoemd. Wil je je tour door de Lausitz compleet maken? Dan rij je door naar Zittau en het Zittauer gebergte, om vervolgens door het Tsjechische Boheems Zwitserland terug te keren in Saksisch Zwitserland.

Tussenstop in de Harz

Is de 700 kilometer naar Saksisch Zwitserland voor jou te ver? Maak er een weekje uit van en combineer je reis met een bezoek aan de Harz, dat ongeveer halverwege de route ligt.

Oost-Europa Vakanties

Wil je met de motor op vakantie naar Saksisch Zwitserland of dieper het oosten van Europa in? Op Oost-Europa Vakanties vind je honderden tips over de mooiste gebieden, de leukste steden en de interessantste bezienswaardigheden onderweg. Van het oosten van Duitsland tot de Baltische Staten en van Polen tot Noord-Macedonië.

Uitgelichte hoogtepunten

Bastei

De Bastei is een rotsformatie met een hoogte van zo’n 300 meter met een uitkijkpunt in de Duitse streek Saksisch Zwitserland. Gelegen op de rechter oever van de Elbe, tussen het kuuroord Rathen en Stadt Wehlen. Het is één van de meestbezochte attractie van het Saksische Zwitserland en zeker de moeite waard om te bezoeken. […]

Vestung Königstein

De bijna 400 jaar oude Vestung Königstein bij het plaatsje Königstein. Deze vesting bestaat uit vijftig gebouwen en is bovenop een tafelberg aan de rand van de Elbe gebouwd. In de vesting is veel aandacht voor het verleden en je hebt er een schitterend uitzicht over de omgeving. Vestung Königstein  

Reviews over Saksisch Zwitserland

4 reviews

Prima vakantiestreek

5

Goed reisverhaal.

Bezoek aan Dresden centrum zeker doen. Zwinger, Frauenkirche, Brühlsche Terrasse, Leuke terrassen. Bij genoeg tijd een trip maken met oude raderboten naar Pilnitz Schloss langs de Elbe.

  • Goede wegen, veel natuur en cultuur
  • Goed eten en drinken
  • Ruime keus om te overnachten,aardige mensen.