Er is altijd wat te beleven in de Pyreneeën

Natuurlijk, ook voor de beginnende motorrijder zijn er bochten te vinden. Maar neem je de moeite om de 1.300 kilometer naar de eerste uitlopers van het grensgebergte tussen Frankrijk en Spanje te beslechten, dan wil je het maximale halen uit de ruige Zuid-Europese bergen. Dat levert soms ritten op over heel steile wegen en superstrakke haarspeldbochten en dan moet je echt wel weten wat je doet. Bovendien kan het weer, hoe hoger je komt, vaak onvoorspelbaar zijn. Rij je, zeker op de hoge passen in voorjaar en herfst, zomaar ineens in de sneeuw of mist.

Een goede voorbereiding is daarom van belang. Maar weet je wat je moet doen, dan zijn de Pyreneeën het summum van bergrijden. Het voorraadje bergen passeert in hoogte dik honderd keer de drie kilometer en tegen de tijd dat je top of pas bereikt, heb je al heel wat keren de schaamranden van je banden moeten aanspreken. Mogelijk is er zelfs een stukje voetsteun afgesleten over het hete asfalt. Met vonkenregen als toegift.

Met de motor door de bocht in de Pyreneeën
Bergen lenen zich uitstekend voor allerlei activiteiten

Keuzes maken

De vraag is waar je je Pyreneeën-avontuur vorm gaat geven: westelijk, in het midden, oostelijk? Aan Spaanse of Franse kant? De hoogste berg is de Aneto (3.404 m) en die vind je in het noordoosten, in het Spaanse Aragón. Aan westelijke kant begint het lieflijker, met hoogtes van een paar honderd meter. Deze diversiteit zorgt ervoor dat wielerrondes zoals de Tour de France en de Vuelta (Ronde van Spanje) elk jaar steevast hun deelnemers een paar keer een berg op jagen. Wie de beelden kent, weet wat hem of haar te wachten staat als je op je motor de wielerroutes nog eens op je gemak na rijdt. Als offroad-rijder kun je je hier helemaal uitleven. Er zijn voldoende routes te vinden in gebieden waar het asfalt nog niet is uitgevonden, evenals bruggen en tunnels.

Bergen lenen zich uitstekend voor allerlei activiteiten. Toerisme is er daarom geen onbekend fenomeen, hoewel het er nog redelijk rustig is. Rustiger vaak dan in de Alpen. Dat toerisme maakt dat er genoeg vertier is en je gemakkelijk een terras met schitterend uitzicht vindt of idyllisch onderdak om op krachten te komen voor de etappe van de dag erna. Zowel de Spanjaarden als de Fransen zijn overigens vaak niet te beroerd om op de meest vreemde plekken te wonen, waardoor je in vrijwel elk plaatsje, hoe klein ook, een uitspanning tegenkomt. En wil je even wat anders dan motorrijden, dan is er genoeg te doen om je uit te leven (klimmen, abseilen, paragliden, kasteeltjes bekijken) of om juist tot rust te komen (boekje lezen naast een zwembad).

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: ruim 116.000 km2
Moeilijkheidsgraad: gevorderd tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 3.404 m
Must see: Lourdes, Andorra
Extra kosten: Péage (ca. € xx)

Uitgelichte hoogtepunten

Auberge Les Myrtilles

Aan de Franse kant is Auberge Les Myrtilles duidelijk ‘motorminded’. Het hotel wijdt zelfs een hele webpagina aan het fenomeen motorrijden, met daarbij de notitie dat de centrale ligging van het etablissement garant staat voor vele bijzondere dagjes uit: naar het dwergstaatje Andorra, een bedevaart naar Lourdes, de legendarische Col du Tourmalet bedwingen of gewoon met […]

Camping en bungalowpark Isabena

De Spaanse kant is geliefd onder offroaders. De vaak net iets ruigere, rotsachtige setting, de vele gravelwegen en de lieflijk stromende beekjes nodigen uit om de wereld naast het asfalt te verkennen. Camping en bungalowpark Isabena in La Puebla de Roda heeft zelfs een paar offroad-motoren in de verhuur (Yamaha WR 450 en 250). Vliegen […]

Reviews over Pyreneeën

0 reviews