Met een lengte van 430 kilometer is het zeker niet het langste gebergte van Europa. De Alpen en Karpaten tellen vele kilometers meer aan bergen, respectievelijk 1.200 en 1.500 kilometer. Maar de Pyreneeën mogen absoluut niet op jouw lijstje ontbreken. Bovendien is het vanuit Nederland goed bereikbaar. In dit artikel aandacht voor het oostelijke deel van de Pyreneeën, tussen de Middellandse Zeekust en het hart van het gebergte.

Wat een straf

Wanneer je een denkbeeldige verticale lijn trekt in het midden van de Pyreneeën, kom je precies uit op de Spaanse berg Pico Aneto. Dit is met ruim 3.400 meter de hoogste van de Pyreneeën. Hiervandaan kan je de aaneengesloten Port de Balès, Col de Menté, Col de Portet d’Aspet en Col de Port rijden waarbij je continue uitzicht hebt op de hogere omliggende bergen. In alle rust kronkel je door bossen, over weiden en langs watervallen.

De grootste en meest bekende wegen, zijn niet altijd automatisch ook de allermooiste. Port de Pailhères is hier een uitstekend voorbeeld van. Op een bijna uitgestorven weg rijd je via Ax-les-Thermes naar boven. Hier kan je jouw motor echt even laten werken, want de bochten lenen zich uitstekend voor snel stuurwerk. Wanneer je over de top rijdt, kijk je zo het dal in naar de talloze haarspeldbochten.

Paradijs in de Pyreneeën

Een shoppinguitje voor de een, een motorparadijs voor de ander. Andorra heeft werkelijk alles wat je nodig hebt om je op twee wielen te vermaken. Ook de offroaders kunnen hier waanzinnige trips maken en door rijden naar de Franse en Spaanse Pyreneeën.

Vanaf de Franse zijde heb je na een steile klim de grensovergang waarna je direct belandt in het kloppende hart van het belastingparadijs. Het is gezellig druk en overal waar je kijkt zijn aparte parkeerplekken voor de motor. Geen zin om te shoppen en kom je voor de bergen? Geen nood, want hier rijd je bijna nergens onder de 1500 meter.

Via Port d’Envalira krijg je een voorproefje van de waanzinnige wegen en raden we je aan door te rijden naar het observatieplatform ‘Mirador Roc Del Quer’. Als je geen last hebt van hoogtevrees en niet te beroerd bent om een stukje te lopen, geniet hier dan met een koud drankje van het onvergetelijke uitzicht over Canillo bij het bronzen beeld. Zelfs zonder van de motor af te stappen is deze kleine pas de moeite waard.

Als je Andorra vanaf het hoogste punt wilt bekijken, dan zal je door moeten rijden naar Tor. Een rustige weg met genoeg plateaus waar je kunt genieten van het uitzicht.

Heerlijk vertoeven

Als je vanuit Andorra via Spanje de grens weer oversteekt, kom je bijna vanzelf op de N-260 terecht. Deze weg loopt door bijna heel Noord-Spanje en is dé route om op terug te vallen als je het even niet meer weet. Het wegdek is fenomenaal! Wanneer je hier met een aangename toegestane tachtig kilometer per uur overheen glijdt, kun je alles om je heen rustig bekijken.

Wellicht moet je even acclimatiseren na een hoogteverschil van bijna 2.000 meter, want hier kan het snel naar de 35 graden kruipen. Gelukkig kom je hier genoeg watertjes tegen om af te koelen en zijn ze in de dorpjes niet vies van een terrasje.

Na een lange dag in het zadel wil je niets liever dan een goed bed. Hotel La Sèquia Molinar heeft niet alleen heerlijke bedden, maar ook uiterst gastvrije medewerkers die je graag helpen jouw motor veilig te stallen in de garage onder het hotel. Niets is te gek en de Spaanse tapas en San Miguel biertjes gaan er goed in na een lange dag rijden.

Afzakkertje naar de kust

In het meest oostelijke deel van de Pyreneeën ga je zowel in Frankrijk als Spanje al snel richting de kust. De bergen verdwijnen uit het zicht en de gele velden komen langzaam in beeld.

Voordat je de Spaanse kust tegemoet rijdt, kom je nog door het Natuurpark Zona Volcànica de la Garrotxa. Het is erg makkelijk te missen, maar hier ligt het meest pittoreske plaatsje uit Catalonië: Castellfollit de la Roca. Dit doet groter aan dan het in werkelijkheid is, vanwege de imposante basalten klif waar het op gelegen is. Toch is het maar een schamele kilometer lang.

Voor de perfecte afsluiter van de bergen rijd je via Figueres onder andere naar de kustplaatsen Cadaqués, El Port de la Selva en Portbou. Na bijna elke grote bocht volgt een baai en je eindigt al snel in het Franse Argelès-sur-Mer. Dit laatste stuk aan de Spaans en Franse kust rijd je weer op de N-260 en dit is misschien wel de meest fijne kustweg in deze regio. Het asfalt is gloednieuw, inclusief perfecte wegverkanting.

Uitgelichte hoogtepunten

Natuurpark Zona Volcànica de la Garrotxa

Zona Volcànica de la Garrotxa is een groot natuurpark in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. De ruim veertig vulkanen in het park zijn niet meer actief en de laatste uitbarsting was ‘slechts’ 11.000 jaar geleden. Naast de inactieve vulkanen zijn er meer dan twintig basalten. De bodem en het algehele klimaat zorgen voor een […]

Hotel La Sèquia Molinar

Een modern en erg comfortabel hotel waarbij de gast alle aandacht krijgt. Bij aankomst wordt gevraagd of de motor in de afgesloten parkeergarage moet staan, anders is er voldoende ruimte op de parkeerplekken voor het hotel. Vers eten, goede bedden, superieure service en de meest vriendelijke medewerkers: hier doen ze alles voor je. Lasequiamolinar.com

Reviews over Pyreneeën-Oost

0 reviews