De Moezel is met 550 km niet zo lang, maar wel een cadeautje voor motorrijders. Hij ontspringt bij de Col du Bussang in de Franse Vogezen en slingert via Luxemburg naar het noordoosten. Over een afstand van ongeveer 20 kilometer is het de grensrivier tussen het Groothertogdom (Luxemburg) en Duitsland. Vanaf pakweg Trier slingert hij verder naar het noordoosten – tussen de Eifel in het noordwesten en de Hunsrück in het zuidoosten – tot hij bij Koblenz uitmondt in de Rijn.
Vooral het bochtige Duitse deel is voor motorrijders verrukkelijk. Het landschap langs de rivier ligt bezaaid met mooie dorpen en steden, glooiende hellingen, bochtige wegen en zonovergoten wijngaarden. Kortom: adembenemende uitzichten. Hier kun je onvergetelijk lekker rijden én pauzeren!

Uitzicht over de Bremm in de Moezel, Duitsland
Tussen de Eifel en de Hunsrück zijn de wegen bochtrijk, de uitzichten adembenemend

Foto: © Trier Tourismus und Marketing GmbH 

Via de Eifel

Het rijden van en naar de Moezel is met 350 km vanaf Utrecht goed te doen. Rijd als je tijd hebt binnendoor, bijvoorbeeld via de Eifel wat bij velen ook bekend staat als een Duits motorwonderland. Dan is je hele rit een geweldige ervaring. Maar let wel even op je snelheid, want ook in Duitsland word je tegenwoordig niet alleen aan de voorkant geflitst. Maar goed, je rijdt hier om te genieten, toch?

Cultuur snuiven

Het historische Trier en het romantische Cochem voeren in dit gebied de boventoon. Het zijn de wat grotere steden en toeristische trekpleisters van de regio. Wil je liever een kleiner plaatsje, dan is bijvoorbeeld Bernkastel-Kues de moeite waard om te bezoeken. De smalle straatjes, de vakwerkhuizen, de pleintjes… ze hebben waarschijnlijk model gestaan voor elke kerstmarkt die je kent. Elk terras nodigt je uit om een heerlijke pot bier of een koel glas lokale witte wijn te komen proeven. Zorg dus altijd dat je dagroute lekker vroeg eindigt, voordat de zon onder gaat.

Zoek het hogerop

De Moezelstreek is populair bij toeristen, niet alleen bij motorrijders. Begrijpelijk, want het is er ronduit prachtig! De weg pal langs de rivier is goed onderhouden, maar druk. Soms heel druk. Toeristenbussen, hele karavanen met dakkoffers en fietsers maken dat je goed moet oppassen. Tip van onze ervaringsdeskundigen: sla hier en daar lekker links- of rechtsaf naar de hoger gelegen wegen, tussen de wijngaarden door. Daar zijn de wegen smaller (maar ook veel rustiger!), de uitzichten adembenemend en de wegen en hoogteverschillen uitdagender, met name voor beginners. Bijvoorbeeld een haarspeldbocht naar beneden op een steile helling. Toch even wennen zo’n eerste keer, zeker als je in een groep rijdt.

Geen hoogtevrees

Over hoogtes gesproken: heb je geen hoogtevrees en wel stevige kuiten, dan is de Calmont Klettersteig in Bremm wellicht jouw ding. Dit is de steilste wijnhelling van Europa en een pittige wandeling/klim; op sommige stukken van het traject heb je zelfs ladders en touwen nodig om verder te komen. Daar mag je gerust 2,5 uur voor uittrekken. Heel iets anders dan motorrijden, maar zeker een belevenis. En ook hier: prachtige uitzichten.

Ideale (tussen)stop: Motortreff Cochem

Wil je koffie, lunch of een andere stop? Neem dan een kijkje bij Cochem onder de Moezelbrug. Voor motorrijders een gewilde plek om in de directe omgeving iets te eten en/of te drinken. Wat betreft koffiestops, terrasjes, restaurants en hotels heb je overigens langs de hele Moezel geen klagen. Tip van ons: breng genoeg cash geld mee; pinbetalen is in Duitsland niet zo vanzelfsprekend als bij ons.

Reisinformatie

Grootte gebied: lengte Moezel (Vogezen – Trier: circa 540 km)
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 400 meter
Must see: Klettersteig Calmont
Extra kosten: Zakje met geld voor de vele terrasjes

Uitgelichte hoogtepunten

Zur Post in Klotten

In Duitsland moet je een keer in een hotel hebben geslapen dat Zur Post heet. In de Moezelstreek zet je bij Zur Post in Klotten natuurlijk je motorfiets in de oude postkoets stal. Overdekt en wel, want het hotel is al heel lang een Motor Bike Hotel. Met een warm hart voor motorrijders dus. Er […]

Alte Weinstube Burg Eltz in Treis-Karden

Een mooie uitvalsbasis voor routes langs de Moezel is de Alte Weinstube Burg Eltz in Treis-Karden bij Trier. Dit kleine hotel ligt vrijwel midden op de route langs de Moezel, dus van hieruit kun je alle kanten op. Je motor overnacht hier in de garage, terwijl jij zelf kunt genieten van jouw keuze uit de […]

Reviews over Moezel

1 review

Doen en genieten.

5

Niet teveel verder gaan op wat men zegt.
Gekende wegen verlaten en ongekende inslaan.
De route die je doet, gewoon ook in tegengestelde richting doen.
Rijden en niet racen, genieten.

  • Voor een Belg prachtige wegen.
  • Altijd wel iets te eten en drinken.
  • Kort bij.
  • Bij hoogdagen wegblijven.
  • Langs Moesel zelf veel te druk.