Vraag een motorrijder met Marokko-ervaring naar wat hoogtepunten van het land en het antwoord zal al snel zijn dat het hele land één groot hoogtepunt is. Steden die elk iets bijzonders te bieden hebben, de goede verbindingswegen daartussen, de dorpen die je onderweg doorkruist, de bergen, de bochten, de eindeloze vlaktes – alles wat je ziet, proeft en meemaakt draagt bij aan dat grote avontuur.

Uitzicht over een meer in de binnenlanden van Marokko
Alles wat je ziet, proeft en meemaakt is één groot avontuur

Gastvrij Marokko

Motorrijders die we spreken hebben het allemaal over de gastvrijheid van de Marokkaanse bevolking. Die is ongekend; voor je het weet drink je thee in een typisch dorpshutje. De behulpzaamheid aan de grens, zoals bij de Spaanse enclave Ceuta, is het ondanks een hectische drukte behoorlijk gestructureerd. De procedure om je motor in te klaren neemt wat tijd in beslag vanwege de nodig stempels, maar verloopt meestal zonder noemenswaardige problemen.

Meest bijzondere wegen

Na de grens van Spanje-Marokko heb je de keuze: zak je zuidwestelijk via de A1 af richting Rabat en Casablanca of kies je de meer avontuurlijke route zuidoostelijk richting Fez, over kleinere N-wegen? Welke je ook kiest, de meeste doorgaande wegen zijn goed onderhouden. Maar daarbuiten wil het nog wel eens minder zijn.

Een bijzondere route is die over de N9 van Quarzazate naar Marrakech. Volgens onze experts een pittige route van zo’n 225 km, gevuld met spectaculaire vergezichten. Maar let op, want delen van weg zijn door het drukke (vracht)verkeer beschadigd en vergen veel van je motorcapaciteiten.

Onderweg op deze N9 doorkruis je het bijzondere Aït Ben Haddou (zie kader) en rijd je in de omgeving van de hoge bergpass Tizi-n-Tichka. De wegen van deze 2.260 m hoge pas worden al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw gebruikt en het kan er verraderlijk waaien. De meest adembenemende panorama’s op deze bergpas zijn de woestijnachtige landschappen, de Tensift Wadi-vallei in het noorden en de Ounila-vallei in het zuiden. De Tizi-n-Tichka is dus zeker een bezoek waard!

Veelzijdig Casablanca

In Quarzazate vind je de grootste filmstudio ter wereld, de Atlas Studios. De stad staat hierdoor ook bekend als het Hollywood van Marokko. Ben je filmliefhebber, dan is een stop in Casablanca een must: de stad diende als decor voor de gelijknamige film! De witte huizen (casa blanca) en gebouwen zijn prachtig om te zien. Zeker de medina, de oude stad, is een bezoek waard. Dit geldt ook voor de medina’s in andere grote steden, zoals Marrakech en Fes. Op zoek naar een uniek item tijdens deze reis? Neem dan een kijkje bij de leerlooiers in Fez. Deze ambachtslieden werken nog altijd op traditionele wijze, die teruggaat tot de 11e eeuw. Precies: met pies. Dat ruikt niet fris, maar je kijkt je ogen uit! Ben jij meer van de vriendelijker geuren en kleuren, dan kun je je ogen uitkijken op de vele souks (typische marktjes) in Fez.

Wees uitgerust en goed voorbereid

De afstanden tussen de steden zijn vaak lang; dik 300 km rijden op een dag is geen uitzondering. Bekijk daarom goed waar je je stops plant én wanneer je de reis plant. De beste reistijd is het voor- of najaar. In de zomer is het echt te heet, zeker in een motorpak.

Reisinformatie

Grootte gebied: 446.550 km2
Moeilijkheidsgraad: gevorderde tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, najaar
Hoogte: Hoogste berg is de Toubkai in het Atlasgebergte (4.167 m)
Must see: Medina’s in grote steden, watervallen van Ouzoud, Atlas Filmstudio’s in Quarzazate
Extra kosten: tol op snelweg, maar N-wegen zijn sowieso fijner

 

Uitgelichte hoogtepunten

Aït Ben Haddou

Dat de geschiedenis van het land al heel ver teruggaat, bewijst Aït Ben Haddou. Het dorpje aan de rivier, gelegen langs de N9 van Marrakech naar Quarzazate, bestaat uit tegen een rotswand gebouwde lemen kasba’s. De kasba (of kashba) is het verdedigbare deel van de medina – de burcht dus. Nog altijd wonen er mensen […]

Watervallen van Ouzoud

Wat je zéker wilt zien als je in Marokko bent, zijn de watervallen van Ouzoud. Vanuit Marrakech zet je koers over de N9, R208, R207 en de P3105. Na 160 km zeer afwisselende wegen hoor je zodra je je jiffy uitklapt en je helm afzet meteen het imposante gekletter van water. Deze verzameling watervallen is […]

Reviews over Marokko

0 reviews