Na een vlucht van zo’n 4,5 uur vanaf Amsterdam zet je voet op vulkanisch land. Het is een tijdje geleden (zo’n 15 miljoen jaar) maar de tekenen van het ontstaan van Lanzarote is overal te zien. Bekijk Lanzarote maar eens vanaf boven met satellietfoto’s, het aantal vulkanen is niet op twee handen te tellen.

Sfeervolle dorpjes

Wat je direct opvalt bij het rondrijden op Lanzarote, zijn de witte huizen. Oud-kunstenaar César Manrique heeft een stempel gedrukt op de manier van bouwen. Door zijn invloed zorgde hij ervoor dat het bij wet geregeld is dat elk gebouw wit moet zijn en niet meer dan 4 verdiepingen hoog telt. En vergeleken met andere toeristische eilanden is dit goed te zien. Hoge aanwezige (lelijke) hotels zie je niet. De dorpjes waar je doorheen rijdt, zien er sfeervol uit en alles is in harmonie.

Kawasaki Lanzarote

Strakke wegen

Door het warme klimaat blijven de wegen in zeer goede staat. Door het gemis van vorst, die het asfalt kapot maakt, kom je nagenoeg geen slecht wegdek tegen. Genieten doe je hier met volle teugen! Zeker als je de wegen rond de heuvels pakt. Lanzarote trakteert je op elke heuvel met schitterende vergezichten. Bossen of zelfs een boomgrens kom je hier niet tegen. Haarspeldbochten daarentegen wel! Rij de LZ10 af van Arrieta naar Teguise en laat je 22 km lang verrassen.

Stop onderweg even in Haria. Hier vind je het huis waar Manrique vroeger woonde. Het is nu een museum. De LZ-10 lijkt door te lopen als een doodlopende weg in deze vallei maar niets is minder waar. De route stuurt je met een 6-tal haarscherpe bochten de berg op richting de hoogste top van Lanzarote, de Peñas del Chache, 671 meter hoog. Vanaf hier kun je in één panoramisch oogopslag kennismaken met dit schitterende eiland.

Surf’s up!

Als het noorden in de smaak valt, dan moet je zeker ook het zuidwesten bezoeken! Vergeet hierbij La Caleta niet mee te nemen. Op deze surfspot waan je je op Hawaii, maar dan een stuk dichter bij huis! Wil je jezelf op een compleet andere planeet wanen? Bezoek dan het Nationaal Park Timanfaya. We gaven al aan dat Lanzarote ontstaan is door vulkanen. Hier kun je deze bekijken én bezoeken. Het asfalt is al zwart, maar valt hier in het niet tegen het gitzwarte gesteente wat direct naast de weg ligt. Door de vulkanen voel je jezelf ontzettend nietig en kun je je enkel maar inbeelden hoe onheilspellend het hier vroeger was. Overal waar je kijkt, rijzen de vulkanen de lucht in en zie je brokstukken die 15 miljoen jaar geleden uit deze vulkanen werden gespuwd.

pechservice

Magma als BBQ

Een bestaande magmakamer bevindt zich hier in de bodem waardoor het gehele gebied is voorzien van natuurlijke vloerverwarming. Gesteente van 10 cm diep is vanwege de warmte niet vast te houden. Het restaurant in het park maakt zijn gerechten nog makkelijker klaar. Door een gat van 8 meter diep kan er continu gebarbecued worden op de warmte uit de aarde! Een soort van Big Green Egg Island, maar dan zonder dat groene.

Groen?

Groen zie je op Lanzarote niet veel. Door het vulkanische gesteente wordt er weinig water vastgehouden en enkel met veel inspanningen groeit hier iets. Op het eiland moeten de gewassen ‘opgewassen’ zijn tegen weinig water en veel wind. Op Lanzarote bestaat de landbouw voornamelijk uit wijndruiven. Verdiepte kommen, omringd met basaltstenen die de harde wind breken. Door het afkoelen ’s nachts condenseert er vocht tegen deze stenen en sijpelt dit langzaam de grond in naar de wortels van de druiven.

Fly and Ride

‘Even’ naar Lanzarote rijden gaat helaas niet. Vanaf Zuid-Spanje kun je de veerboot pakken, maar kostentechnisch huur je makkelijker een motor op het eiland. Laat de wintervoering en dikke handschoenen maar thuis, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden is het in de winter heerlijk vertoeven. Een goed gevulde week rijden? Combineer het dan met een bezoek aan Fuerteventura! Met de veerboot sta je in 30 min op het zuidelijk gelegen eiland en een wereld van verschil. Lees hier meer over in het reisgebied Fuerteventura.

Gereden: de Kawasaki Versys 1000 SE

Wij reden met de Kawasaki Versys 1000 SE op het zonnige Fuerteventura & Lanzarote. Meer info over de Versys 1000 SE, mooie foto’s én een toffe video vind je hier: Kawasaki Versys 1000 SE

Reisinformatie

Grootte gebied: 846km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: herfst, winter & lente
Hoogte: Peñas del Chache (671 m)
Must see: Nationaal Park Timanfaya & Museum van César Manrique en krater El Golfo

Uitgelichte hoogtepunten

Motorverhuur – Lanzarote

Naar Lanzarote rij je niet zomaar. Het is mogelijk om een veerboot vanuit Spanje te pakken. Tijdrovend en prijzig, vliegen en huren is een beter alternatief. Op Lanzarote vind je twee verhuurbedrijven. Beide bieden de mogelijkheid om kleding te huren, maar eigen motorkleding meenemen kan ook erg makkelijk in het vliegtuig. Meer info vind je […]

Cesar Manrique House Museum

In het plaatsje Haria vind je het woonhuid van de kunstenaar Cesar Manrique (1919-1992). Geboren in Arreclife, Lanzarote heeft hij een stempel gedrukt op niet alleen een artistieke kant van Lanzarote maar ook veel gedaan om het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Zo heeft hij bewerkstelligd dat alleen de traditionele kleuren groen, blauw […]

Reviews over Lanzarote

0 reviews