Als je bij een eiland denkt aan een van onze Waddeneilanden, gooi dan al je ideeën bij een eiland direct overboord. Kreta is een land op zich. Van het oosten naar het westen is het hemelsbreed 260 kilometer breed. Rij je over de weg, dan ben je zo’n 400 kilometer onderweg om die afstand te overbruggen. Van noord naar zuid valt het mee, zo’n 60 kilometer. Maar onderweg moet je wel een bergketen beklimmen om aan de andere zijde van het eiland de zee te zien. Nee, dit eiland heb je niet in een dag bekeken.

Er op uit met de motor

Aan de noordzijde van Kreta liggen de grote toeristische plaatsen. Chania, Rethymnon, Malia, Agios Nikolaos en feestbestemming Chersonnisos zijn de bekendste. Hier vind je de mooie stranden, de boulevards met hun eettentjes, de hotels. Dit zijn de plekken voor vertier in de avonduren.

Maar wil je meer dan alleen zon, zee en strand? Natuurlijk! Zoek je avontuur en wil je iets van het eiland zien? Dan moet je een auto huren, of nog veel beter, een motor. En dat is geen enkel probleem. Hoe toeristischer de omgeving, hoe meer verhuurbedrijven je tegenkomt. Naast de vermaledijde Fiat Panda’s en die verschrikkelijke 50cc scootertjes, verhuren ze vrijwel ook allemaal de heilige graal: toffe all road motoren.

Sneeuw op Kreta

Haarspeldbochten, daar heb je bergen voor nodig of op zijn minst heuvels. Geen enkel probleem, die zijn er op Kreta. Het eiland wordt gedomineerd door drie bergen van boven de 2.000 meter. In het westen liggen de Witte Bergen (2.453 meter), centraal op het eiland ligt de berg Idi (2.456 meter) en in het oosten ligt de berg Dikti (2.148 meter).

Je verwacht het misschien niet op zo’n zonbestemming, maar zelfs in de zomer kun je op enkele toppen sneeuw zien liggen. Dat heeft bovendien een groot pluspunt. Het smeltwater loopt via riviertjes van de bergen richting de zee. Dit zorgt ervoor dat het eiland Kreta voor Griekse begrippen een groen eiland is, een groot deel van het jaar.

Rethymnon als perfecte uitvalsbasis

Centraal aan de noordzijde van Kreta ligt Heraklion, de hoofdstad van het eiland. Leuk? Mwoah… Het is er vooral erg druk. Het iets westelijker gelegen Rethymnon is wat dat betreft een veel betere uitvalsbasis om het eiland op de motor te gaan bezichtigen. Niet alleen heeft het een prachtige oude binnenstad, een beregezellige boulevard en mooie stranden, het ligt ook aan de A90. Dit is de ‘snelweg’ die het westen met oosten van het eiland verbindt.

Maar om te genieten van prachtige bergweggetjes, hoef je niet ver te rijden. Direct buiten de stad begin je al te klimmen. Wil je een leuke route maken, dan hoef je alleen maar plaatsnamen aan die slingerweggetjes in je navigatie te zetten en te gaan rijden. Het asfalt is verrassend goed. Zeker op de iets grotere wegen. Maar ook de kleinere wegen zijn echt geen verzameling aan gaten. Wel ligt er regelmatig grind en van vangrails langs de weg hebben ze hier nog nooit gehoord. En mag het nog iets uitdagender? Verruil dan het asfalt voor gravelpaden, die je op plekken brengen waar jaarlijks mogelijk slechts enkele tientallen toeristen komen.

Hier in de bergen kun je soms het gevoel krijgen dat je alleen op de wereld bent. Tegenliggers, nauwelijks tot niet. De traditionele dorpjes lijken uitgestorven, op de terrasjes van de lokale tavernes na, waar enkele oude mannetjes het nieuws van de dag bespreken. Wil je onderweg iets eten? Dan zijn dit de plekken! Voor slechts een paar euro leer je de echte Griekse keuken kennen, en dat is nóg een stuk lekkerder dan dat je in de toeristische gebieden op je bord krijgt.

Vanaf de flanken van de bergen word je getrakteerd op prachtige uitzichten. Hoge bergen, diepe dalen, meertjes in de diepte en op de achtergrond vrijwel altijd de zee. De schapen- en geitenkeutels die her en der op de weg liggen, verraden dat je toch niet helemaal de enige bent in dit landschap. En ineens liggen daar een aantal geiten in de schaduw onder een boom, terwijl je even verderop van het gas af moet omdat een schaapherder met een kudde de hele weg heeft ingenomen. Heerlijk, dit is vakantie.

Meer mooie plekken

Heb je de bergen achter Rethymnon ontdekt? Combineer een bezoek aan de schitterende stad Chania (nog mooier dan Rethymnon) met een bezoek aan de bergen daar. Hier liggen bij het plaatsjes Fournes ook de Gardens of Crete. Dit is een voormalige 60.000 bomen tellende olijfboomgaard die na een allesverwoestende brand is omgetoverd in een schitterende botanische tuin.

Of rij de andere kant op, voorbij Heraklion, en rij vanaf Stalida de bergen in. Op de top ligt de Lassithi hoogvlakte. Een landbouwgebied op 800 meter hoogte, verscholen achter bergtoppen. De slingerende weg er naartoe is schitterend. Een meer, typische Griekse molentjes en onderweg het leuke Homo Sapiens Museum. Een meer dan leuke tocht.

Waarschuwing: Kourtaliotiko kloof

Kreta is een schitterend eiland om te rijden, maar het kan er flink waaien. Op een plek in het bijzonder, de Kourtaliotiko kloof. Wanneer je vanuit Rethymnon het eiland oversteekt naar de zuidzijde, is de kans groot dat je door de kloof rijdt. Hoewel hij schitterend is, is het beter om hem te vermijden op de motor. De wind die hier staat, is enorm.

Op parkeerplaatsen langs de weg worstelen mensen zich al lopend tegen de wind in. Kinderen kunnen er tegenin leunen, zonder om te vallen. Zonde om hier van de weg te worden geblazen.

Beste reistijd

Wanneer kun je het beste naar Kreta gaan voor een motorvakantie? De eerste vier maanden van het jaar is het heerlijk weer met gemiddelde temperaturen tussen de 17 en de 20 graden. Helaas valt er in die periode niets op het eiland te beleven. Vrijwel alle toeristische plekken en horecagelegenheden zijn gesloten. Dat verandert vanaf eind april. April en met name mei zijn dan ook de beste maanden in het voorjaar voor een motorvakantie.

De zomermaanden juni, juli en augustus zijn erg warm met gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden. Niet lekker om te rijden. Maar ook Kreta kent wel eens koelere dagen en die motor is zo gehuurd. Ook september is doorgaans nog warm, maar oktober is met een gemiddelde van 24 graden goed te doen. Helaas is dan het toeristische seizoen ook alweer afgelopen.

Uitgelichte hoogtepunten

Reviews over Kreta

0 reviews