De entree tot Zuidoost-Engeland is voor veel motorrijders Dover. Een kwestie van een koers uitzetten naar het Noord-Franse Duinkerken en daar de oversteek met de ferry nemen. In het zomerseizoen ben je – samen met je motor – per enkele reis zo’n 40 euro kwijt, al ben je in de ochtenden vaak wat meer kwijt. In twee uurtjes ben je overgehopt naar het grote eiland en kan het rijdersavontuur beginnen. Houd wel links aan!

Kustwegen

Kent en Sussex worden vaak in één adem genoemd, maar het zijn twee afzonderlijke graafschappen. Vanaf Dover gezien verwelkomt Kent je als eerste, maar Oost-Sussex ligt daar meteen onder, geflankeerd door West-Sussex. Vanaf de ferry heb je de witte kliffen van Dover al majestueus boven de zee zien uitsteken en dat verleid tot een eerste kennismakingsrit langs de kust. Via oude badplaatsen als Hastings en Bexhill gaat de rit helemaal naar Eastbourne. Het schitterende kasteel Dover Castle, dat boven op de krijtrotsen ligt, is dan een goed punt om de route te vervolgen. Verwacht een weids landschap, een spervuur aan krijtrotsen en licht glooiende rijderswegen. Nergens lastig, maar genoeg ruimte om zelfs de ervaren stuurlui te vermaken.

Sla tussen Dover en Hastings zeker het middeleeuwse stadje Rye niet over. De kasseien in het typisch Britse Mermaid Street hobbelen wat, maar dan rijd je wel door een soort prentenboek. De Britse krant The Telegraph noemde dit al één van de mooiste straatjes van Engeland. We agree!

Uitzicht over de prachtige rotsformaties in Dover, Engeland
De krijtwitte rotsen van de kust van Groot-Brittannië doemen op vanaf de ferry over het kanaal

Volg de pelgrims

Vanaf Dover zit je ook zo in Canterbury. Zelfs als de wereldberoemde eeuwenoude kathedraal je niets doet, verschaft het imposante bouwwerk je toch toegang tot de 220 kilometer lange The Pilgrims’ Way. De oude pelgrimsroute loopt helemaal tot aan een andere prachtige kathedraal, die van het westelijk gelegen Winchester. Omdat het van nature een onverharde wandelroute is, zul je met de motor de nabijgelegen plattelandswegen volgen. Geen punt, want die leiden je net zo goed langs de op heuvels gelegen wijn- en boomgaarden, kastelen en lavendelvelden.

Natuurpark

Of je nu The Pilgrims’ Way als leidraad westwaarts neemt of de eerder genoemde kustroute naar Hastings, je rijdt sowieso door het South Downs National Park. De weg naar de entree van het park is met hellingen tot meer dan 20 procent bijzonder uitdagend. Met een oppervlakte van ruim 1.600 vierkant kilometer is South Downs flink groot en er lopen tal van mooie wegen doorheen. Een rondje erdoorheen is al snel 170 kilometer lang en glooit heerlijk. De hoogste ‘toppen’ zijn zo’n 250 meter hoog en verschaffen indrukwekkende vergezichten.

De kasseien bij Mermaid Street in Engeland regio Kent
De kasseien in het typisch Britse Mermaid Street hobbelen wat, maar dan rijd je wel door een soort prentenboek

Pierewaaien

Een bezoek aan het South Downs National Park laat zich prima combineren met een kennismaking met Arundel. Het hogerop gelegen middeleeuwse plaatsje huisvest een kasteel, en een andere publiekstrekker rondom Arundel is de Romeinse villa van Bignal met z’n mozaïeken vloeren. Vervolgens zak je af naar de Victoriaanse badplaats Brighton. Bekend door haar pier, maar ook het Brighton Royal Pavilion en aan het strand gelegen Brighton Music Hall vragen zeker om een bezoekje tijdens een fijne wandeling.

Eigen karakters

Kent en Sussex laten zich zo goed combineren omdat de buren allebei een ander karakter hebben. Als zoet en zout. Het lieflijke graafschap Kent valt meer in de eerste categorie als de ‘tuin van Engeland’. De wegen zijn prachtig! In het landelijke Sussex kun je net wat meer pit vinden; het landschap is er iets ruiger. Wat beide gebieden met elkaar gemeen hebben is de imposante kuststreek, de overvloed aan kastelen, karakteristieke dorpjes en smalle, vaak rustige wegen voor motorrijders van elk niveau.

Reisinformatie

Grootte gebied: 3.543 km2 (Kent), 3.783 km2 (Sussex),
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 280 meter (Black Down in South Downs National Park)
Must see: South Downs National Park, Brighton, Rye

Luchtfoto van Lullingstone een groot landhuis met zijn tuin in Kent, Engeland
Kastelen en dito tuinen zijn een genot om langs te rijden, maar ook om doorheen te wandelen.

Uitgelichte hoogtepunten

The Crowne Felbridge Hotel and Spa

Makkelijk toegankelijk vanaf de snelwegen M23 en M25 is The Crowne Felbridge Hotel and Spa in Gatwick. Gelegen onder Londen is het een ideale uitvalsbasis om zowel Kent als Sussex te verkennen, terwijl je dus ook zo in de wereldstad zit. The Crowne Felbridge Hotel and Spa kent 116 kamers en heeft een eigen bar […]

Beechborough B&B

Deze schitterende bed & breakfast bevindt zich in het midden van het betoverende landschap van Oost-Kent, gelegen in de Elham Valley. Na een dag motorrijden ’thuis’ komen in deze knusse accommodatie is echt tot rust komen. Gelegen in een schilderachtige omgeving, ligt de historische stad Canterbury binnen handbereik. Londen is slechts een uurtje rijden en […]

Reviews over Kent – Sussex

0 reviews