Met dagen op de motor zitten verbrand je best wel een hoop calorieën, maar “gelukkig” voor de lekkerbekken kan je dat ruimschoots compenseren met de pasta’s, pizza’s en verse (vlees)gerechten.

Italianen lijken een gave te hebben om met de simpelste ingrediënten een waar kunstwerk te toveren op je bord. In dit artikel zoomen we in op een centraler en zuidelijker stuk van Italië: de provinciën Latium, Campanië en Abruzzen. Is dit de beste combinatie voor motorreizigers? Het karakteristieke Rome, de klassieke kust van Amalfi en de eeuwenoude indrukwekkende bergpassen in de Apennijnen. Wij weten één ding zeker: hier hoef je je echt niet te vervelen.

Er is zoveel meer…

Wie aan Italië denkt, denkt waarschijnlijk gelijk aan Rome. Niet heel gek natuurlijk, maar er is meer, zóveel meer wat Italië mooi maakt. Toch is een ritje door deze oude stad behoorlijk indrukwekkend, maar wel het best op twee wielen zodat je tussen de drukte door kunt slingeren indien nodig. Het lijkt wel alsof elke paar meter een nieuwe bezienswaardigheid voor je ogen opduikt. Het Colosseum, de Engelenburcht, de Sint-Pietersbasiliek, de talloze musea, Vaticaanstad. De lijst is eindeloos.

Mocht je dus de stad in rijden, neem dan de tijd. Een snelle stop bij onder andere het Colosseum is de moeite waard wanneer je in Rome bent. Het kan wel erg druk zijn, maar er zijn genoeg plekken te vinden waar je zonder honderden mensen om je heen toch kunt genieten van de Romeinse architectuur. Ben je iets meer van de natuur aangelegd? Dan is een bezoek aan het Nationaal Park Vesuvius in de buurt echt iets voor jou. Klim en klauter naar de actieve vulkaan die op 1281 meter flink uitsteekt boven de vlakte van Campanië.

Zo’n bucketlist dingetje

Niet alleen Genua heeft een waanzinnige kustlijn. Voor wie wat zuidelijker in Italië zit, is de Amalfi kust aan de Ligurische Zee echt een bucketlist dingetje. Ook hier rijd je het fijnst op twee wielen, in de zomermaanden kan er namelijk nog weleens file ontstaan. In de kleine dorpjes rijden de vele taxi’s en minibussen het toerisme van A naar B.

Daar kan jij als motorrijder geweldig tussendoor zigzaggen natuurlijk, maar op sommige plekken zijn de wegen zo smal dat je gewoon even stil komt te staan. Geen straf an sich, want waar je ook staat, het uitzicht is simpel gezegd waanzinnig. En als je goed oplet vind je wellicht nog een aantal haarspeldbochtjes.

Huizen als dominosteentjes

Waar je in het noordelijke Cinque Terre echt boven de dorpen rijdt, ga je er hier dwars doorheen. Om het echt te beleven stap je het best even af, maar er gewoon doorheen kachelen is de moeite al meer dan waard. De ruige kustlijn toont rotsen die plots uit het water steken en de huizen in de dorpjes lijken op diezelfde rotsen als dominosteentjes trapsgewijs te zijn geplaatst. Bij sommige inhammen sta je echt even te kijken en te bedenken hoe ze dat daar ooit hebben kunnen bouwen. Zeer indrukwekkend.

Hoewel elk dorp op elkaar lijkt, zie je toch weer een compleet ander scenario wanneer je de volgende bocht uit rijdt. Privé stranden en boten zijn hier absoluut geen overbodige luxe, sterker nog, het lijkt de norm. En toch is het een hele gemoedelijke en vrolijke sfeer die hier hangt. Komt misschien ook door die kleurrijke accenten op de huizen.

De Amalfi kust bestaat officieel (v.l.n.r. op de kaart) uit Positano, Praiano, Furore, Conca Dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Tramonti, Cetara en Vietri sul Mare. Eigenlijk rijd je gewoon de gehele SS163 af vanaf San Pietro naar Vietri sul Mare.

Nationale parken genoeg!

Kan je geen genoeg krijgen van de waanzinnige natuur in Italië? Sla dan het oudste nationale park niet over: de Abruzzen. Je stuurt hier over de mooiste rechte en bochtige wegen, spot als je geluk hebt wilde dieren en bevind jezelf in het gigantische Apennijnen gebergte. De bergen strekken zich over ongeveer 1400km van Italië uit.

Her en der zal je borden tegenkomen die waarschuwen voor beren en wolven en het ontbreekt zeker niet aan helderblauwe bergmeertjes. De typische Italiaanse bruine dorpjes kom je op de gekste plekken tegen, maar bijna altijd op hoogte. Dit is een indrukwekkend park op alle vlakken.

Uitgelichte hoogtepunten

Nationaal Park Abruzzo

Het grootse gebergte midden in Italië is ongeveer net zo groot als een derde van Nederland en wordt ook wel het ‘ruige hart’ genoemd. Het Nationaal Park Abruzzo werd opgericht in 1923 zodat de natuur beschermd kon worden en om te voorkomen dat bepaalde dieren zouden uitsterven. In dit park huizen zich diverse nationale en […]

Agricampeggio Oasi Verde

Voor een unieke ervaring in het hart van de natuur. Gelegen vlak naast de Amalfi kust kom je in deze groene oase compleet tot rust als kampeerder. Omringd door fruitbomen en andere natuurliefhebbers heb je alle ruimte om jouw camper of tent neer of op te zetten. Met speciale picknickplaatsen en verse lokale producten kan […]

Reviews over Italië – midden/zuid

0 reviews