Voordat je op de motor springt en erheen rijdt: de afstand vanaf Utrecht is zo’n 500 km. Diehards doen dat fluitend in één dag. Maar ook onderweg overnachten kan prima: langs de route liggen genoeg motorminded hotelletjesEn aan het eind van je rit: mooie wegen geschikt voor rijders van alle niveaus – van easy tot uitdagend! – en een schitterende omgeving.

De Harz is een relatief klein natuurgebied (slechts zo’n 250 vierkante kilometer), maar ideaal om een paar dagen heerlijk te genieten. Je rijdt er door de prachtigste natuur, door mooie kleine dorpjes en langs de ene na de andere bezienswaardigheid. Waarschuwing: die trekken toeristen als bijen naar de honing. Tijdens officiële feestdagen zoals het Paas- of Pinksterweekend is het hier, ehm, nogal druk. Zeg dus niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. 😉

Uitzicht tijdens zonsondergang op de Rappbodetalsparre in de Harz, Duitsland
Hier voel je elke kilometer de bijzondere historie

Een en al UNESCO

De Harz staat bol van de historie. Veel van de dorpjes, steden en andere bezienswaardigheden hebben een UNESCO-status. De Harz is al sinds de Romeinse tijd een bijzondere mijnbouwregio. Vooral zilver, lood, koper en zink kwamen hier tot in de 20e eeuw uit de grond. De oude Remmelsbergmijn, die meer dan duizend jaar in productie was(!), staat op deze internationale monumentenlijst, net als de nabijgelegen stad Goslar én de vroegere grensovergangen tussen West- en Oost-Duitsland. Want ja: tot 1989 liep het IJzeren Gordijn dwars door de Harz.

Als je geluk hebt hoor je het gefluit en gestamp van een oude stoomlocomotief die over smalspoor door de Harz rijdt, een uniek railnetwerkje van nog altijd meer dan 100 km. Zelfs de hoogste top van het park, de Brocken, is vanuit Schierke te bereiken over zo’n spoorlijntje, dat buigt en draait als een kurkentrekker. Ook goed vertegenwoordigd in de Harz zijn stuwdammen en bijbehorende meren, zoals de Rappbodetalsperre. Hier kun je je jiffy even uitklappen en over een gigantisch lange hangbrug lopen (als je durft), met een adembenemend panorama als bonus. Parkeren doe je bij de stuwdam, waar je na een korte wandeling door het bos wordt beloond met een schitterend vergezicht.

Uitzicht op de Harz, Duitsland, tijdens een zonnige dag

Een van de toegangswegen van het Nationaal Park is de B242 vanuit Torfhaus. Volgens de kenners een aanrader, omdat hier vaak veel motorrijders verzamelen. In goed Duits: een Motorradtreff. Koffiestop, restaurant, toiletten: alles is aanwezig om even op adem te komen, samen met geestverwanten uit alle windstreken. Een perfect moment om alle indrukken te delen, nieuwe verhalen te horen én natuurlijk: nieuwe tips op te pikken voor je volgende kilometers!

Rookie of niet, de Harz is altijd genieten!

De goed onderhouden bochtige wegen vormen een strakke ondergrond om je motorgevoel een extra boost te geven! Ja, ook als je je nog een beginner voelt. De wegen zelf waarschuwen je als je een extra scherpe bocht nadert: ribbelige ‘Ruttelstreifen’ in het wegdek maken je voelbaar duidelijk dat het zaak is om extra op te letten en je snelheid aan te passen. De heuvel- en bergtoppen hier zijn niet extreem hoog, maar altijd nog flink uitdagender dan de Posbank of het Drielandenpunt.

Let op: in het vroege voorjaar en het late najaar kunnen de hoger gelegen wegen en passen nog wel eens gesloten zijn vanwege sneeuwval.

Typisch dorpshuizje in het centrum van Neustadt in Harz, Duitsland

Reisinformatie

Grootte gebied: circa 250 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 1.142 meter
Must see: hangbrug over Rappbodetal
Extra kosten: niet bekend

 

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel Fünf Linden

In het zuidelijk deel van de Harz, in Wickerode, ligt hotel Fünf Linden. Dat ze daar iets met motorrijders hebben, blijkt alleen al uit de verschillende ‘Motorrad Spezial’ aanbiedingen. die Het hotel biedt toertochten met begeleiding aan, maar mocht je liever op je eigen houtje de omgeving verkennen, zijn er ook voldoende routes! Je motor […]

Hotel-Pension Altes Forsthaus

Als je echt voelt dat het tijd is voor een goede nachtrust of avondeten, overweeg dan hotel-pension Altes Forsthaus in Zorge. Hier krijgt je tweewieler een mooie overdekte stalling en kun je, mocht je het net even niet treffen met het weer, je kleding laten drogen in de droogkamer. Niets is fijner dan een droog […]

Reviews over Harz

2 reviews

Fantastische motorvakantie gehad

5

Boek een leuk onderkomen in de zuid Harz. Vandaar kun je de verschillende Bundesländer Niedersachsen, Thüringen, Sachsen Anhalt, Hessen en Sachsen makkelijk bereiken. Wij hadden geboekt bij Hochwald Zweirat ferienhaus in Bad Sachsa. Onze motoren konden in de garage. Helemaal geweldig.

  • Prachtige slingerende routes
  • Door de vanwege deletterzetterkever vele houtkap mooie overzichtelijke bochten
  • Door de week weinig politie controle
  • soms asfalt kwaliteit minder
  • Door de houtkap een deel van de typisch Garzer sfeer ingeboet.
  • In de weekeinden vaker politie controle