Dolomieten = haarspeldbochtenhemel!

De Dolomieten in het noorden van Italië zijn zo onderscheidend mooi dat ze sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ook op ons lijstje staat de bergketen hoog genoteerd, want de vele passen in de Zuidelijke Alpen vormen een regelrechte haarspeldbochtenhemel. Het beroemdste voorbeeld is de iconische en dus niet te missen Stelvio.

Niet voor niets kroonden de Britse petrol heads van Top Gear de Stelvio al tot ‘de beste rijroute in de wereld’. Liefst 48 haarspeldbochten brengen je aan de noordkant (Prato) naar de 2.757 meter hoge top. In 20 kilometer overwin je bijna 2.000 meter hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,7 procent, de steilste stukken gaan zelfs tot 12 procent en de bochten zijn krap. Ook kun je vanaf de zuidkant (Bormio) omhoog; je krijgt dan 39 scherpe bochten voorgeschoteld. Maar houd je vast, want de Stelvio staat bekend als zeer uitdagend.

Haarspeldbochten op de motor in de Dolomieten, Italië
De ijle lucht én de vergezichten zijn adembenemend: hoge bergtoppen en azuurblauwe meren

Bepaal jouw beste reisperiode!

Wil je de Stelvio voor jezelf hebben, vermijd dan de weekenden. De berg loopt dan vol met dagjesmensen en wielertoeristen. In combinatie met de behoorlijk krappe bochten is er weinig motorplezier te behalen. Dat de Stelvio veel mooiweerrijders trekt, is ook het logische gevolg van zijn ‘openingstijden’: vanaf eind mei tot begin oktober. Soms korter, als het weer tegenzit, want zeker op de top kan het flink spoken met harde wind en laat in het seizoen zelfs nog sneeuw. Wil je de Stelvio op, check dan voor vertrek altijd eerst of hij open is, ook in hoogzomer.

Heerlijke vergezichten

Heb jij de Stelvio al van je bucketlist afgestreept? Dan vind je hier de eveneens wereldberoemde Gaviapas. Met 2.651 hoogtemeters is deze iets minder hoog, maar de haarspeldbochten zijn zeker niet minder uitdagend! Gemiddeld klim je hier met 7 procent richting de ijle lucht. Das gemiddeld heel iets minder steil dan de Stelvio, maar de uitschieters zijn juist extremer – die gaan tot wel  16 procent. Dat vraagt nog nét weer iets meer van je motor en je rijvaardigheid.

Uitzicht over het meer in de Dolomieten

Vergeet naast het perfect aansnijden van de krappe bochten niet om ook te genieten van de voorbijschietende vergezichten: hoge bergtoppen en azuurblauwe meren. En dan de ogen weer snel op de weg, want de weg omhoog op de Gavia is op sommige trajecten behoorlijk smal. Wees wel gewaarschuwd, want de natuurkundige wetten zijn onverbiddelijk: per 100 hoogtemeters daalt je motorvermogen met ongeveer 1 procent. Op de top heb je dus een kwart minder pk’s dan op zeeniveau.

Passenparade

Hoewel de Stelvio en de Gavia de onbetwiste hoogtepunten zijn op de bucketlist van Dolomietenrijders, kun je hier nog veel meer moois beleven. Neem bijvoorbeeld de Monte Bondone en de magische Sass Pordoi; een uiterst fraaie verbinding tussen de Valle di Passa en het dal van Cordevole. De Sass Pordoi laat zich op zijn beurt prima combineren met de Sellapas, Campolognopas en Gardenapas in het achterland. Even bijkomen van al die slingerende wegen? Bloemenstad Merano en provinciehoofdstad Bolzano vormen dan perfecte uitstapjes. Plus natuurlijk het Gardameer, voor heerlijke verkoeling aan het water op de heetste zomerdagen.

Reisinformatie

Grootte gebied: 7.400 km2
Moeilijkheidsgraad: Gevorderde tot expert
Beste reisperiode: zomer
Hoogte: tot 2.757 meter (Stelvio)
Must see: Stelvio, Gavia, Sass Pordoi

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel Eccher in Val di Sole Mezzana

Hotel Eccher ligt in Val di Sole Mezzana. Aan de voet van het Stelvio National Park is hier de mythische Stelvio-pas ongeveer letterlijk je achtertuin! Niet toevalligerwijs is Hotel Eccher een echt motorrijdershotel, compleet met beveiligde stalling, wasplaats en een droogruimte voor je motorkleding. Het vriendelijke motorminded personeel vertelt je bovendien graag over de mooiste […]

Hotel Evaldo in Arabba

Midden in de Dolomieten, in het plaatsje Arabba, vind je Hotel Evaldo. Bekend bij motorrijders vanwege de perfecte ligging aan de voet van het Sellamassief én om de vele relaxmogelijkheden na een dag vol haarspeldbochten. Hotel Evaldo beschikt over diverse sauna’s, een whirlpool, een binnenzwembad én een uitstekend restaurant met 4-gangenkeuzediner. De kamers (tot 40 […]

Reviews over Dolomieten

2 reviews

Voor mij een indrukwekkende en magnifieke ervaring, die ik nog een keer ga doen.

5

Vorig jaar de Stelvio eindelijk gereden. De Stelvio werd voor mij een mythe, want iedere motorijder die ik ken vroeg mij waarom ik nog nooit op de Stelvio was geweest. Dus nu hoor ik er ook bij.....hahaha
Maar op een zondag met een maat van mij, en tussen ons in een Italiaanse lokale motorrijder, omhoog gereden. 46 haarspeldbochten, waarvan de laatste 10 in de hagel. Een geweldige ervaring en zeer indrukwekkende uitzichten. Het was gewoon overweldigend.
Dit ondanks dat we op een zondag reden. Langzaam rijdende campers, met daarachter een file van auto's. Daartussen zwalkende wielrenners die omhoog klauterden. Het vergde veel van de ervaring op de motor om, daartussen door al inhalend, wat sneller omhoog te gaan. Maar het was zeer zeker de moeite waard.
De volgende dag nog een keer terug gegaan en van de andere zijde omhoog gereden. Het was toen een stuk rustiger en dus veel fijner rijden.

  • hoogte 2757m
  • mooie uitzichten
  • overweldigend
  • weekenddrukte
  • zwalkende wielrenners