Overzichtelijk Denemarken

Met meer dan 400 eilandjes ziet de kaart van Denemarken er indrukwekkend chaotisch uit. Misschien wel daarom hebben de Denen hun land opgedeeld in vijf behapbare regio’s. Het gebied rondom Kopenhagen wordt ‘Hovedstaden’ (Hoofdstad) genoemd, het deel daaronder Sjælland (Seeland). Het vasteland is verdeeld in – van boven naar beneden – Nordjylland (Noord-Jutland), Midtjylland (Midden-Jutland) en Syddanmark (Zuid-Denemarken).

De Deense Fjorden

Met zo’n beknopt lesje Deense topografie in het achterhoofd stap je al iets beter voorbereid op de motor. En vanuit Utrecht is het via het Duitse Hamburg minder dan 600 kilometer. Verrassend dichtbij, en toch al echt ‘Scandinavië’. Dat merk je direct zodra je via Aabenraa en Haderslev naar het noorden rijdt: echte fjorden! Een logisch stop is dan Kolding, want vanaf hier kun je met de motor naar het oosten – de Kleine Beltbrug over – om Funen te ontdekken. Of verder omhoog, helemaal tot de zeestraat het Kattegat, om zeehonden te spotten.

Uitzicht over de kust van Denemarken ten hoogte van Skagen
Jutland klinkt misschien niet spannend, maar je kunt er heerlijk rijden. De wegen zijn bochtig, breed en... rustig!

De sprookjesachtige Funen

De bijnaam van het centrale eiland Funen is ‘de tuin van Denemarken’. Hier toer je langs boomgaarden en zacht glooiende heuvels met prachtige vakwerkboerderijen met rieten daken. Een aanrader is de Zuid-Funense Archipel: een bonte verzameling eilanden, kastelen, havenstadjes en baaien. Via kleine bruggen en veerverbindingen kun je hier prettig eilandhoppen. Dat Funen zo sprookjesachtig mooi is, is overigens geen toeval: in de grootste stad van het eiland, Odense, woonde Hans Christian Andersen.

De sprookjesachtig mooie uitzichten gaan nóg verder wanneer je vanaf Funen de 18 kilometer lange Grote Beltbrug naar het oosten oversteekt. (Maar zoals in veel sprookjes zit ook hier een donker randje aan: de tol voor de Grote Beltbrug bedraagt circa 18 euro per enkele reis.)

Gevarieerd Seeland

Seeland is het grootste Deense eiland dat grenst aan Zweden. Hier ligt de hoofdstad Kopenhagen, die je uiteraard niet wilt overslaan. Maar beloof dan wel plechtig dat je ook de rest van dit deel van Denemarken niet overslaat. West-Seeland bijvoorbeeld is de groenste regio van het eiland, met lieflijke heuvels, hoge kliffen en prachtige stranden. Cultuursnuivers toeren vanaf hier door naar bisschopsstad Roskilde – tevens bekend van het jaarlijkse festival. En in Zuid-Seeland kun je in alle rust genieten van de prachtige witte kliffen van Møns Klint, diverse pretparken én de veerboot naar Duitsland.

Snij af – pak de ferry!

Wil je van Seeland naar Jutland of andersom, maar heb je lang genoeg in het zadel gezeten? Neem dan de veerboot tussen Sjællands Odde en Aarhus. Dat kost je 249 Deense Kronen (circa 33 euro) per enkeltje en brengt je in 1 uur en 15 minuten naar de andere kant. Dat bespaart je meer dan 300 kilometer en dik 3 uur rijden. Een mooie route is die van Roskilde via het Isefjord naar Sjællands Odde en op het vasteland van Aarhus naar Hals of Aalborg (via Rold en de 180). Je komt dan door Rold Skov, met pakweg 8.500 hectare het grootste woud van Denemarken.

Verrassend Jutland

De naam Jutland klinkt niet echt sexy, maar je kunt er heerlijk motorrijden. Op de bochtige wegen heb je nog voldoende ruimte, want Denemarken is een stuk minder dichtbevolkt dan Nederland. In het noorden vind je gezellige stadjes als Skagen, Frederikshavn en Sæby. Als je je te volwassen voelt om te spelen, kun je Legoland links laten liggen. Maar wat je zeker móet aandoen is het adembenemend mooie Limfjord. Nogmaals het bewijs dat het prachtige natuurschoon van Scandinavië goed beschouwd vlak om de hoek ligt.

Foto: Niels Thye / VisitDenmark

Reisinformatie

Grootte gebied: ruim 43.560 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, najaar
Hoogte: tot 170 meter (Mollehoj)
Must see: Funen, Limfjord, Kopenhagen
Extra kosten: overtochten (ferry’s), Grote Beltbrug

Uitgelichte hoogtepunten

Best Western Hotel Knudsens Gaard

Best Western Hotel Knudsens Gaard in Odense is een goede uitvalsbasis om per motor het hart, het westen en het oosten van Denemarken te ontdekken. Hotel Knudsens Gaard is gevestigd in een oude boerderij en biedt moderne kamers met een nostalgische twist. Het restaurant serveert vooral gerechten op basis van lokale ingrediënten. Funen is immers […]

Hotel Strandtangen

In noordwest Denemarken kun je bij Hotel Strandtangen slapen aan het Skive-fjord, dat deel uitmaakt van het beroemde Limfjord. Aan mooie motorrijdroutes in de omgeving dus geen gebrek. Vanuit je vakantiehuisje heb je uitzicht op het betoverende haventje van dit plaatsje. Gezien het toeristische karakter van dit gebied zijn er in de omgeving tal van […]

Reviews over Denemarken

0 reviews