Met de motor naar de Noordkaap is hét item op je bucketlist. Voor veel motorrijders is het ’t hoogtepunt van een avontuurlijke ‘grand tour’ door heel Scandinavië. In Noorwegen langs de fjordenkust omhoog en dan via Finland en Zweden weer terug naar huis bijvoorbeeld. Of juist andersom. Een tocht van vele duizenden kilometers door de mooiste landschappen en langs de beste vergezichten. Maar wij concentreren ons nu even op alleen het noordelijkste deel van je reis: de provincies Nordland, Troms en Finnmark.

Een van de bruggen van de Atlantic Road in Noorwegen

Foto: Karl Thomas/visitnorway.com

Voorbij de poolcirkel

Vanaf ‘etappeplaats’ Narvik, al ruim voorbij de poolcirkel, is het verleidelijk om direct door te stuiven naar het plaatsje Alta, op zo’n 250 kilometer van de Noordkaap. Maar vanwaar die haast? Net na Narvik kun je – nee moét je – links afslaan naar de Lofoten. Deze eilandengroep is het terrein van de Vikingen en van kleine vissersplaatsjes. Na een flinke motorrit overnacht je geheel in stijl in een rorbu, een oude vissershut. Neem hier gerust een dag om de motor te laten staan, je benen te strekken én een walvissafari te maken vanuit Stö.

Warme golfstroom

Op de Lofoten – groene heuvels, diepe dalen, grasland – is het heerlijk toeren. Hoe noordelijk ook, hier tref je vaak best goed motorweer. Een cadeautje van de warme golfstroom, die de Lofoten trakteert op een mild klimaat. Relatief dan, want hoogzomer of niet, het maximum komt hier zelden boven de vijftien graden. Geen punt, daarvoor hebben ze winterhandschoenen en thermo-ondergoed uitgevonden.

Noorderlicht

Terug op de E6, de belangrijke verkeersader door de Finmarkshoogvlakte, is er nóg een must-visit weg van de snelweg: Tromsö. In de winter tref je hier vooral veel toeristen die het mysterieuze Noorderlicht (aurora borealis) komen spotten – het 82 kilometer lange Lyngenfjord is daarvoor een echte hotspot. Maar op de motor wil je hier ’s winters niet wezen; op twee wielen geniet je hier op de kustweg langs het Lyngenfjord vooral in de zomer: je kunt hier heerlijk rijden, met de mooiste uitzichten. Rijd hem gerust eens ’s avonds laat, of zelfs diep in de nacht. Van midden mei tot eind juli heerst in het noorden van Noorwegen immers de midzomernachtzon; tweeënhalve maand lang gaat hij niet onder.

Een meer in de Lofoten Noorwegen op een zonnige dag
Laat je motor een dag staan en ga vanuit Stö op walvissafari

Stuurmanswegen

Op motorreis naar het Hoogste Noorden krijg je van alles voor je kiezen: fjorden, toendra’s, hoogteverschillen en bruggen. En voldoende stuurmanswegen, al zijn die qua wegdek niet allemaal even goed. Het landschap verandert continu. Rondom Alta, het grootste dorp in Finnmark, zijn het vooral bossen. Alta is onder meer bekend om z’n UNESCO-beschermde rotstekeningen: duizenden zelfs, tot wel 6000 jaar oud, van onder meer vissers en zwemmende rendieren. Die laatste kun je trouwens ook onderweg genoeg tegenkomen. Vooral tegen het einde van de route – waar de omgeving ruiger wordt – kunnen ze je flink laten schrikken door plots de weg over te steken. Zei er iemand ‘Elandtest’?

De Noordkaap, het noordelijkste puntje

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya en is via de motor met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken. Hoewel Knivskjelodden, zo’n anderhalve kilometer verderop, echt het noordelijkste puntje van Europa is, wordt de Noordkaap als zodanig beschouwd. De grote zonnewijzer, de aanduiding 71° 10′ 21″ NB én de Noordkaaphal (het imposante bezoekerscentrum) zijn extra bewijs dat je hier op een bijzondere plek bent.
Maar het meest bijzonder is de overweldigende natuur en het besef dat je op een bijzondere plek staat. Vanaf het plateau kijk je 307 meter recht naar beneden langs de klif naar de Barentszzee. Dit voelt als ‘het einde van de wereld’. En voor velen trouwens ook als een nieuw begin, want op de Noordkaap vind je een heus kapelletje; een populaire plaats voor huwelijken. Hijs je geliefde vast maar op je motor!

Foto’s: Horizon Motor Reizen

Reisinformatie

Grootte gebied: 45.757 km2 (noordelijkste provincie Finnmark)
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: zomer
Hoogte: tot 1.204 meter (Øksfjordjøkelen, Finnmark)
Must see: Noordkaap, Lofoten, rotstekeningen van Alta

 

Uitgelichte hoogtepunten

Scandic Nordkapp Hotel

Om genoeg tijd op en rond de Noordkaap door te kunnen brengen is een goeie slaapplek in de buurt wel zo prettig. Zoals het Scandic Nordkapp hotel in Briggen. Dit grote hotel in een ruige, heuvelachtige omgeving staat op zo’n 30 kilometer rijden van de Noordkaap. Het restaurant staat bekend om z’n heerlijke lokale gerechten, […]

Hotel Arran Nordkapp

In het kleine vissersplaatsje Kamøyvær vind je hotel Arran Nordkapp. Dit begon ooit klein, maar telt inmiddels zo’n honderd kamers, waarvan een aantal met uitzicht op de haven. Daar is dus altijd wel een bed voor je vrij. Het ligt op 22 kilometer van de Noordkaap en op 12 kilometer van het centrum van Honningsvåg. […]

Reviews over De Noordkaap

4 reviews

Een reis die één van mijn mooiste herinneringen is geworden!

5

Wij zijn met z’n vieren (twee motoren en een auto) naar de Noordkaap gereden. Heerlijk om de bagage in de auto kwijt te kunnen. Hierdoor geheel zelfvoorzienend. Onze heenreis was via Zweden. Hierdoor kon je heel veel kilometers op een dag rijden. Lekker rustig op de wegen. Als je halverwege bent, kun je ook eens overwegen om in de nacht te gaan rijden. Tis toch licht. Schaf in het land waar je bent de anti-prikmiddelen tegen muskieten aan. Deze zijn anders dan in Nederland.

  • Via Zweden, enorm rustig op de wegen.
  • Overnachtingen in blokhut is geen probleem. Altijd onderweg te boeken.
  • In Noorwegen heerlijke rustmomenten door een veerpont te pakken.
  • Flitspalen
  • Hoe hoger je komt richting Noordkaap, hoe meer vliegen bij stilstaan. Zolang je rijdt, geen probleem.
  • Af en toe de brandstofprijzen.