Het mooie van een lange motorrit is dat je het landschap ziet veranderen. Van zo plat als een dubbeltje in het grootste deel van Nederland, naar glooiend in de buurt van Maastricht. En als je in Zuid-Limburg de grens naar België passeert, zit je al snel in de bergen. Laaggebergte welliswaar, maar de toppen reiken toch tot wel 500 meter. Met een beetje fantasie vormen de Ardennen zo het kleine broertje van de zo geliefde Alpen. Maar dan wél op een steenworp afstand van Nederland.

Kasteel Ardennen Chateau de Staumont
'Kastelenliefhebbers komen in de Ardennen meer dan behoorlijk aan hun trekken.'

Pittig bochtenwerk

Veel motorrijders zakken af naar de Ardennen voor de Route des Sources. Over een afstand van 130 kilometer tref je dan onder meer Luik, Chaudfontaine, Pepinster, Theux, Spa, Solwaster en Verviers op je pad. Of in rijtermen: scherpe bochten, op en af, en van tijd tot tijd behoorlijk steile stukken. Zie je wel, zo zijn de Alpen toch dichtbij. Maak er dus gerust een behoorlijk uitdagende motortrip van. Voor de rustige toerders is het vooral genieten van het vele groen om je heen en de prachtige, vaak middeleeuwse, dorpjes. Dit is bovendien de streek van heerlijke kazen, wild, chocola en speciaalbier. Al proosten we natuurlijk pas ná de rit.

De Ardennen top-5

Kastelenliefhebbers komen in de Ardennen meer dan behoorlijk aan hun trekken. Als je een regionale top-5 zou willen maken, staan kasteel Reinhardstein in Robertville-Waimes, de burcht van Palogne Ferrières en de kastelen van Harzé en La Roche er in. En natuurlijk de kasteelruïne van Franchimont in Theux; één van de hoogtepunten op de Route des Sources.

Legendarisch

Naast Route des Sources bestaat er nog een befaamde motorroute door de Ardennen; de Route des Légendes. Je stapt dan op je motor bij het dorp Aywaille om via Sprimont, Havelange, Nonceveux en Remouchamps in pakweg honderd kilometer rivieren, watervallen en uitkijkpunten tegen te komen.

Tanken

Houd in de Ardennen overigens met een schuin oog de brandstofmeter in de gaten, want in de regio zijn niet veel pompstations te vinden. De moderne varianten zijn 24/7 geopend en staan pinbetalingen toe, maar de klassiek gerunde benzinestations sluiten op zondag rond het middaguur. Vaak moet je dan ook nog contant betalen.

Stadsbezoeken

De ritten door de prachtige natuur zijn prima af te wisselen met korte citytrips. Dinant is een must see, want hoog boven het oude stadscentrum vind je de citadel uit 1051. Een andere beroemde vestingwerk aan de Maas tref je in Namen, de knusse hoofdstad van Wallonië. Zak ook zeker af naar het diepe zuiden van de Ardennen voor het plaatsje Bouillon. Huizen van natuursteen versmelten zich met de Semois rivier en het hooggelegen kasteel tot een ansichtkaart. In het hart van de regio ligt het populaire stadje Durbuy. Het historische centrum puilt uit van de uitstekende horeca. Parkeer de motor, zoek een terrasje op en geniet!

Rappe rondjes

De Ardennen verlaten zonder het circuit van Spa-Francorchamps met een bezoekje te vereren? Onmogelijk! Op de speciale Bikers Days kun je zelf over het 7 kilometer lange Formule 1-en motorcircuit razen. Veilig en wel. Ze worden helaas niet elk weekend gehouden, dus zin in loeisnelle rondjes? Plan je trip zorgvuldig én op tijd.

Foto: WBT – J.L. Flémal

Reisinformatie

Grootte gebied: 11.200 km2
Moeilijkheidsgraad: beginner tot expert
Beste reisperiode: voorjaar, zomer, nahar
Hoogte: tot 694 meter (Signaal van Botrange)
Must see:  Dinant, Durbuy, circuit Spa-Francorchamps

Uitgelichte hoogtepunten

Hotel-Restaurant Zur Alten Schmiede in Schönberg

In het Duitstalige oosten van de Ardennen kun je uitstekend overnachten bij Hotel-restaurant Zur Alten Schmiede in Schönberg. Met acht kamers is het hotel lekker knus, het eten is goed, het terras ruim en bovendien is dit een bikers hotel. Je motorfiets staat in de garage en er is zelfs een kleine werkplaats voor simpele […]

Bâton Rouge in Vielsalm

De oergezellige motorherberg Bâton Rouge in Vielsalm wordt gerund door Ben en Hetty; een motorrijdend Nederlanders stel. Zij weten dus als geen ander dat jij je motor na bewezen diensten graag stalt in een veilige en ruime inpandige garage. Bij Bâton Rouge kun je naast goed slapen ook prima eten en drinken. Aan de kaart met […]

Reviews over Ardennen

1 review

Voor de motorrijder een aanrader.

5

Ik woon in zuid Limburg en mijn motor trips gaan meestal richting Eifel en/of Ardennen. De Ardennen is een schitterend gebied om motor te rijden hoewel de aantrekkelijkheid van de dorpjes heel wisselend kunnen zijn. Zo heb je een schitterend dorp en even daarna een waar je zoals ze zeggen nog niet begraven wilt liggen. Onder Luik langs de rivier de Ourthe is schitterend rijden. Die weg gaat richting Durbuy. een prachtig dorpje met stadsrechten. Het kan er erg druk zijn maar zeker de moeite waard. Ook de weg N 633 van Sougné- Remouchamps naar Trois-Ponts is een aanrader. Ook ten zuiden van La Roche en Ardenne vind je schitterende motorwegen. De omgeving van Vresse sur Samois in het zuid westen met even een doorsteek naar Frankrijk is geweldig mooi. En natuurlijk de omgeving van Bastogne waar je in de buurt van het plaatsje Foy een monument hebt van de 101 Airborn Devision E company beter bekent als The Band Of Brothers waar je in de bossen nog de schuttersputjes kunt zien waar ze in de winter van 1944 gelegen hebben.Eigenlijk het hele Ardennengebied is de moeite waard om een dag of langer lekker te toeren. En Luxemburg met al zijn schoonheid ligt dan ook weer vlakbij.

  • Schitterende stuurwegen
  • Prachtige natuur
  • Goed eten en drinken
  • Kan in het weekend en s'zomers erg druk zijn
  • Soms slecht wegdek