Heb je een motorvakantie op de planning staan? Dan ga je goed voorbereid op reis. Is het oliepeil op orde? Zit er voldoende profiel op de banden en zijn ze hard genoeg opgepompt? Het zijn zaken die van te voren checkt. Maar heb je ook gedacht aan een goede verzekering en pechhulp, voor het geval dat er toch iets mis gaat in het buitenland?
Of je nu dicht bij huis naar het Sauerland of de Ardennen gaat, of iets verder van huis naar de Dolomieten of de Pyreneeën. Een ongelukje zit in een klein hoekje, weet Jolanda Slob. In het dagelijks leven is zij manager klantenadvies bij KNMV Verzekeringen en in haar vrije tijd een fervent motorrijder.
“Ik vind het belangrijk om met een zorgeloos gevoel op vakantie te gaan. Voor mij betekent dit dat ik zeker wil zijn dat de motor technisch tiptop in orde is. Daarom laat ik hem voor een reis altijd helemaal checken bij de garage. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik mijn verzekering goed op orde heb en over pechhulp beschik die bij problemen ook in het buitenland te hulp schiet. Verder plan ik niet veel. Is het mooi weer, dan wil ik weg. Ik pak mijn tas in, boek een hotelletje voor de eerste nacht en ga.”
Op haar Suzuki Bandit heeft Slob geen haast. Kleine weggetjes, lekker slingeren door de heuvels, een terrasje onderweg. In een rustig tempo gaat ze op zoek naar haar eindbestemming. “Ik wil tijdens een motorvakantie puur ontspannen, helemaal tot rust komen. Waar dat is, dat is voor mij niet zo belangrijk. Dat kan een weekendje Nederland zijn, of een weekje naar de Eifel. Het gebied rond de Nürburgring vind ik erg mooi.”
Hulp bij pechgeval
“Zelf ben ik technisch niet sterk onderlegd. Maar ook al is je motor nog zo goed onderhouden, een gevalletje pech kan altijd gebeuren. Daarom vind ik een goede pechservice belangrijk. Mocht ik langs de weg stil komen te staan, dan weet ik zeker dat ik snel wordt geholpen.”
Bij KNMV Verzekeringen is dat goed verzorgd. Als KNMV-lid profiteer je al van gratis pechhulp in Nederland. De verzekeringstak geeft daarnaast gratis pechhulp in Europa. Daarbij wordt niet naar de leeftijd van de motor gekeken. “Als medewerker heb ik dat natuurlijk goed geregeld, maar ook voordat ik hier werkte vond ik dit al net zo belangrijk.”
Biedt jouw verzekeraar ook pechhulp?
Ben jij ook verzekerd van pechhulp als je in het binnen- of buitenland met pech komt stil te staan? Niet elke verzekeraar biedt namelijk pechhulp. En wordt dit wel geboden, dan zijn er voorwaarden aan verbonden. Lees deze goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De verzekering en pechhulp geldt voor alle landen op de groene kaart. Sta je met pech stil, dan kun via een telefoontje de hulpdiensten inschakelen. Vaak kan het euvel ter plekke worden opgelost. Lukt dat niet, dan wordt je motor naar de dichtstbijzijnde dealer gebracht. Deze zal het probleem binnen enkele dagen oplossen. Lukt dit niet, dan worden de kosten gedekt voor het terugbrengen van de motor naar Nederland en jouw terugreis. Sommige verzekeraars, zoals KNMV Verzekeringen, bieden aan de huurkosten van een vervangende tot een bepaald bedrag te vergoeden. Op die manier kun je toch je motorreis voortzetten.

Schade door ongeluk
Dat geldt ook bij een ongeluk. Heeft je motorfiets hierbij dusdanig schade opgelopen dat je er niet meer verantwoord op kunt rijden, dan wordt hij teruggebracht naar huis of de dichtstbijzijnde dealer bij jou in de buurt. Voor de bestuurder en de eventuele passagier wordt de reis naar huis vergoed.
Is jouw bagage ook verzekerd?
Heb je jouw motor verzekerd en kun je beroep doen op een pechhulp? Top! Maar hoe zit het met je bagage? Is die ook verzekerd? Dat is maar de vraag. Per verzekeraar wordt hier anders naar gekeken.
Wanneer een koffer met draagbeugels of schroeven aan de motor is bevestigd, of als ze er af-fabriek op zitten, wordt dit vaak gezien als ‘te behoren bij je motor’. In dit geval zijn ze vaak opgenomen in de nieuwprijs van de motor en worden ze bij schade vergoed.
Zijn ze als dealeroptie meegeleverd of heb je ze achteraf gekocht? Dan vallen ze meestal niet onder je motorverzekering of zijn ze tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Kun je hier vergoeding voor krijgen bij je motorverzekering? Mogelijk lukt dit wel bij je reisverzekering.
Wat betekent dit voor jouw bagage? Kijk daarvoor in de voorwaarden van jouw motorverzekeraar en reisverzekering.
Wat moet je doen bij schade in het buitenland?
Heb je pech of schade met je motor tijdens een vakantie in het buitenland? Met deze tips word je snel geholpen:
1: Bel direct met de Alarmcentrale. Het telefoonnummer hiervan staat op je groene kaart.
2: Is er sprake van een ongeluk? Bel de lokale politie.
3: Maak foto’s van de schade en de situatie.
4: Vul het internationale schadeformulier in die bij je verzekeringspapieren zijn geleverd. Snap je niets van de schadepapieren van de tegenpartij? Leg jouw Nederlandse papieren er naast. Hierop staan exact dezelfde vragen.