Ben je op zoek naar meer informatie over rijden in de winter, dan kunnen wij je zeker op weg helpen. Hier vind je meer informatie om zelf een doorgewinterde doorrijder te worden.
Oké oké, iedereen snapt onderhand wel dat je jezelf warm en droog moet kleden als je in de winter op pad gaat. Maar hoe je ervoor zorgt dat ook je motor en rijgedrag op de juiste manier afgestemd zijn op de koude en natte periode? We zetten wat belangrijke punten voor je op een rij!
Het is een gemakkelijke valkuil om in te vallen: kleding is het allerbelangrijkste als je in de winter op pad gaat. Het is natuurlijk in de eerste plaats van belang om jezelf warm en droog te houden, op die manier blijf je in staat om je volle focus op de gevaren om je heen tijdens het rijden te richten.
Maar wat kun je dan verder nog doen als je motor is uitgerust met handvatverwarming, er een waterdicht pak in je kast hangt en je helm een Pinlock-vizier heeft? Nou, een heleboel! Zowel je motor als je rijgedrag kunnen aangepast worden om in de koudste en natste perioden van het jaar zoveel mogelijk voorbereid te zijn. En hoewel een heleboel van deze materie sterk onderhevig is aan persoonlijke voorkeuren, proberen we je toch een beetje op weg te helpen.
Grip
‘Wat is een verstandige bandenkeuze als ik in de winter de motor wil pakken?’ Dat is een vraag die we kregen onder één van onze andere artikelen over rijden in de winter. Een sluitend antwoord? Dat is erg moeilijk te formuleren. Je banden zijn het belangrijkste onderdeel aan je motor. Met slechte banden kun je de beste motorfiets verschrikkelijk verpesten en vice versa. Zoals er inmiddels duizenden verschillende soorten motorfietsen bestaan, geldt hetzelfde onderhand voor motorbanden. Voor ieder wat wils en dat is dan ook meteen de grootste valkuil: banden zijn een enorm persoonlijke keuze. Als je met een band ooit een ‘momentje’ hebt meegemaakt kan het vertrouwen dat je erin durft te leggen voorgoed verpest zijn, zelfs als je dat momentje met iedere andere band precies hetzelfde had ervaren. Doordat er wat ijzel in een bocht lag op het momentje dat jij net je gas opendraaide bijvoorbeeld, of een veeg olie. Dat heeft niets met de band te maken maar met de omstandigheden.
Een paar merken of modellen noemen als verstandige bandenkeuze? Dat gaan we om die reden niet doen. Maar er valt wel een bepaalde fundering te leggen waarop je jouw keuze kunt baseren. Opwarmtijd is daarbij een erg belangrijke factor. Hoe sneller een band namelijk opwarmt, hoe sneller je optimale grip hebt en feedback voelt. Het rubber in je band werkt namelijk pas echt goed als het even de kans heeft gekregen om op te warmen. Het is lastig te zeggen wanneer een band opgewarmd is. Dit ligt zowel aan het type ondergrond, de buitentemperatuur en ook de druk op de band (gewicht van de motor & bestuurder, maar ook de atmosferische druk ín de band). Als de buitentemperatuur laag is, kun je er donder op zeggen dat de asfalttemperatuur nog net iets kouder is. Hierdoor duurt het dus langer voor je band (die van zichzelf ook al koud is) op temperatuur komt.
Wel is bekend dat tourbanden vaak sneller opwarmen dan race/sportbanden, en/of al bij een lagere temperatuur ‘warm’ zijn. Dus het kan een aanrader zijn om voor dit type band te kiezen als je hier problemen mee ervaart. Kijk ook eens naar de specs van de banden. Vaak kan de fabrikant een bandentype nét wat beter maken voor de koude maanden door een aanpassing van de compound. Zo’n band kan hierdoor net wat sneller opwarmen en/of heeft meer grip bij koudere temperaturen.
De meest belangrijke tip is wel: doe rustig aan met het gas. Je weet pas hoeveel grip een band geeft op het moment dat je wegglijdt en dat is nou precies wat je wilt voorkomen.

Luchtdruk
Die opwarmtijd kun je overigens ook nog iets beïnvloeden. Is je bandenspanning laag, dan duurt het langer om een band op temperatuur te krijgen. Of die band moet bijna leeg zijn natuurlijk, dan krijgt de band een veel groter contactoppervlak en warmt op door de enorme frictie die dit geeft.
Met een te lage spanning moet je ook ‘harder’ (dus niet per se sneller) rijden om meer frictie te creëren. Daarbij kun je, door je banden iets meer op druk te zetten, het profiel ook beter later werken. Dat voert bij een hogere druk namelijk water en andere meuk die op straat ligt beter af, waardoor je uiteindelijk weer meer grip hebt. Het is allemaal erg onderhevig aan verschillende factoren en je persoonlijke voorkeur, maar als je de spanning 0.2 bar hoger zet dan je gebruikelijk doet zit je aardig goed.
Winterbanden
Heb je nu een (zeer) sportieve band op je motor liggen en overweeg je een andere band te kiezen? Dan zou je verleid kunnen worden om een winterband aan te schaffen. Of misschien zelfs een zogenaamde ‘M+S-band’, dat staat voor modder + sneeuw. Het staat iedereen vrij om deze afweging naar persoonlijke voorkeur en behoeftes te maken, maar houd vooral het volgende in je achterhoofd: een motorfiets is een evenwichtsvoertuig waarmee je – zo lang je rolt – rechtop blijft. Raak je in onbalans, dan ontstaat de kans dat je door de verschillende krachten die effect hebben op je motor onderuitgaat. Iedere motorrijder weet dat dit erg snel kan gaan. Winterbanden zijn gemaakt van rubber dat juist bij lage temperaturen flexibel is. Hierdoor heb je bij lage temperaturen sneller grip en ‘gevoel’. Het profiel is daarbij dieper, net als bij offroadbanden.
Door dat diepere profiel kan de band meer materiaal afvoeren voordat hij ‘vol raakt’. Ga maar eens met een sportband over een modderige weg rijden en je weet wat we daarmee bedoelen. De band heeft in dat geval niets meer over om nog mee vast te grijpen aan de ondergrond en glijdt daardoor over alles heen. Het nadeel van dat bredere en diepere profiel is echter dat je bij schoon asfalt of asfalt waar ijs op ligt juist minder grip hebt. Dat komt omdat je effectief minder rubber per vierkante millimeter aan de grond hebt. Het is daarom belangrijk om de afweging te maken wat je het meeste gaat tegenkomen op je ritten. Zoek je de sneeuw en modder juist op, dan kan het voordelig zijn om banden te steken die daarvoor gemaakt zijn. Maar aangezien we in Nederland met ons zeeklimaat relatief weinig sneeuw kunnen verwachten, is gladheid over het algemeen je grootste vijand. Daarbij: sneeuw ligt er maar even en geeft vaak nog enige grip. Het wordt pas echt link wanneer je in die aangereden sporen terechtkomt, waarbij de sneeuw tot ijs verworden is met daaronder een dun laagje water.
In veel gevallen is een sport-toer of toerband daarom ook een prima keuze. Houd er wel rekening mee – dat hoewel je wettelijk gezien minimaal 1 mm profieldiepte moet hebben – meer profieldiepte altijd beter is.

Je gedrag
Dan is er ook nog je rijgedrag. Dit is naast kleding en de juiste banden misschien wel de belangrijkste factor om rekening mee te houden in de koude en natte perioden van het jaar. Want hoewel je gedurende de zomer natuurlijk hebt laten zien aan je vrienden dat je kan rijden als Marc Márquez, zijn de factoren enorm anders en wisselend in deze perioden van het jaar. Hoewel we willen onderstrepen dat je in principe altijd hetzelfde motor moet kunnen rijden, is het wel van belang om rekening te houden met het onverwachte. En feit is dat je met wisselende factoren moeilijker kunt inschatten wat er mogelijk is. De rechterhand is namelijk in veel gevallen de grootste veroorzaker van glijpartijen.
Je zou ervoor kunnen kiezen om een soort ‘regenmodus’ op te bouwen voor je motor, mocht dit nog niet in je dashboard in te schakelen zijn. Hierdoor temper je de sportiviteit van je motor waardoor je vanzelf minder snel de bocht in bent en de hellingshoeken ook minder extreem zijn. Immers: hoe groter de hellingshoek, hoe minder rubber er aan de grond zit.
‘Regenmodus’
Kijk bijvoorbeeld of je de compressie van je vering wat zachter kunt afstellen om iets meer contact met de weg te houden. En kom je een bocht uit, bouw dan geleidelijk je gas op. Plan vooruit door ver voor je uit te kijken. Hierdoor voorkom je dat je op het laatste moment nog flinke stuurbewegingen moet maken. Als laatste tip noemen we de remmen. Ga niet direct vol in de ankers maar leg eerst even aan. Door je remmen te eerst te activeren door zachtjes de hendel of het pedaal te activeren komt er alvast iets meer gewicht op de banden. Door daarna pas kordaat door te remmen kun je tot op zekere hoogte voorkomen dat je wielen direct volledig blokkeren. Heeft jouw motor ABS, dan is het nog steeds nodig om rustig de rem op te bouwen, maar de kans op blokkeren is wel zeer gering.
Natuurlijk is het hierbij ook weer afhankelijk van het gewicht van je motor en de opbouw, maar in veel gevallen is dit de meest effectieve manier van remmen. Oh, en vergeet vooral niet dat je ook gewoon een achterrem hebt. Als je langzaam rijdt kan het prettiger zijn om die te gebruiken om je motor te controleren dan door iedere keer al het gewicht naar de voorkant te brengen door de voorrem in te trekken. Zoals al geschreven zou dit eigenlijk niet heel veel anders moeten zijn dan je normaal rijdt, maar we weten allemaal dat de zomer wat vergevingsgezinder is als je toch besluit om je even ‘te laten gaan’.

Goed om de adviezen te lezen. Nieuw voor mij was dat de banden sneller opwarmen bij iets hogere spanning.
Dat verhaal over sneller opwarmen bij hogere spanning klopt niet. Het is juist andersom. Rij maar eens een stukje door op een (bijna) lege lekke autoband. Daar brandt je je handen aan. Dezelfde band, op de juiste druk, waarop je hetzelfde stukje rijdt, kun je gewoon vastpakken.
Verderop in het artikel staat ook dat het zachtere rubber van winterbanden sneller opwarmt. Dit is wel juist. Maar klopt niet met de eerdere stelling.
Ik wil nog wel even reageren op de pinlock. Ik rij het hele jaar door dus ook in de winter. Een pinlock werkt gewoon niet als het koud is. Op het moment dat je de onderzijde van de helm afsluit beslaat de pinlock ook. Is ook wel een beetje logisch. Buiten is het koud en in je helm is het door je adem heel warm. Het type helm/ prijsniveau maakt niet uit, ik heb van alles geprobeerd, Het enige wat helpt is je vizier open zetten, maar dat wil je dus eigenlijk niet!
Dank je Ruud voor deze reactie.
Ik was aan het twijfelen of ik een ander vizier nodig had. Jouw antwoord is glashelder.
Veilige kilometers.
Ik heb zelf een shark raw helm en heb gekgenoeg geen last van een vizier wat beslaat .