Met dank aan Motorhuis de Valkenier in Barneveld, specialist in Suzuki. »de-valkenier.nl
Wil jij komende winter doorrijden, maar wil je niet dat pekel je motorfiets aantast? Zet ‘m dan tijdig in een goeie laag tectyl. Dat kun je prima zelf. Arnold Top van Motorhuis de Valkenier uit Barneveld vertelt hoe.
Naar schatting 10% van alle actieve motorrijders in Nederland is een ‘doorrijder’. Zij laten de motor alleen staan als het écht te nat, glad of stormachtig is. Doorrijden kan vaak ook prima: onze winters zijn de laatste jaren relatief zacht. Bovendien: op kou kun je je kleden. Ook je motor: met een goede laag tectyl. Arnold Top vertelt hoe hij dat doet.
Stap 1: Grondig wassen!
“Goed tectyleren begint met goed schoonmaken. Tectyl vormt een kleeflaag waar vuil en pekel niet doorheen kunnen, zodat je met een gerust hart ook in de winter de weg op kunt. Maar al het vuil dat je laat zitten, kom je na de winter weer tegen. Daarom starten wij altijd met een goede wasbeurt, met een motorwash die ook ontvet, van bijvoorbeeld Motul of Bel-Ray.
Even laten intrekken en wassen met een zachte spons. Denk ook aan de ketting en je tandwielen: met Valvoline Engine Cleaner haal je daar al het aangekoekte vet, vuil en zand af. Dan met de hogedrukspuit afspoelen en goed drogen of droogblazen.”
Stap 2: Tectyleren
“Alle kale metaaldelen kun je in de tectyl zetten: van uitlaat en chroomdelen tot hendels, schroeven en bouten. Gewoon met een spuitbus, bijvoorbeeld Valvoline Amber Tectyl, op een afstand van zo’n 30 cm. Zorg voor een mooi dun en gelijkmatig laagje. Ook de remschijven kun je tectyleren. Niet de strook waar je blokken tegenaan komen, maar wel het hart, van beide kanten.
Kijk alleen uit dat er geen tectyl tussen je remklauwen komt. Ben je klaar, dan zitten al je blanke metaal- en chroomdelen onder een goudgele laag. Die zal snel vuil aanpakken en vies worden, maar dat kun je de hele winter laten zitten – vuil op vuil beschermt namelijk nog beter.”
Stap 3: Geknoeide tectyl verwijderen
“Als de beschermende laag een nachtje heeft kunnen drogen, is het tijd om eventuele geknoeide tectyl te verwijderen van alle plekken waar het níet had moeten komen: de remvlakken van je schijven, je remblokken, je banden. Maar ook: de koplampglazen en gelakte kuipdelen. Dat doe je met een goede vetoplosser, bijvoorbeeld Valvoline Engine cleaner. Zodat er alleen tectyl zit waar het moet. En daarna: je ketting weer goed in het vet zetten.”
Stap 4: Kuipdelen in de wax
“Ook andere delen van je motor kunnen in de winter wel een vers beschermlaagje gebruiken. Voor gelakte panelen en kunststof elementen is een waxspray voldoende, zoals Applied multispray. Gewoon aanbrengen en uitpoetsen.”
Stap 5: Remmen reinigen en invetten
“Pekel kan ook in je remklauwen kruipen. Daarom verdienen je remmen voor de winter ook extra aandacht. Maak de pennen en bevestigingsbouten grondig schoon en vet ze in met hittebestendig vet van bijvoorbeeld Applied. Ook je remzuigers maak je goed schoon en geef je een dun laagje remolie om strooizout en vuil buiten te houden. Overigens: tenzij je er echt heel veel ervaring mee hebt kun je de remmen beter overlaten aan een vakman. Ga daar alsjeblieft niet zelf mee rommelen!”
Stap 6: Accu en contacten sealen
“De elektrische aansluitingen bescherm je het best tegen vocht en inwerking van zout met een sealspray, bijvoorbeeld vaselinespray. Gewoon even van voor tot achter al je stekkerverbindingen langslopen, loshalen en insprayen. Doe je dat één keer goed, dan is dat voor maanden genoeg. Ervan uitgaande dat je accu goed is, hoef je ook daarvan alleen de polen te sealen.
Wel belangrijk: houd ’m in de winter aan de druppellader, want accu’s zijn in bij kou altijd zwakker. Zelfs een kleine stroomverbruiker zoals een digitaal klokje kan ’m ongemerkt al ver leegtrekken.”
Stap 7: Winterbanden?
“Zo populair als bij personenauto’s zijn winterbanden voor motoren nog lang niet. Toch hebben we hier wel een paar klanten die erbij zweren. Begrijpelijk: motorrijden bij sneeuw en ijzel is ook met winterbanden natuurlijk gekkenwerk. Maar dankzij hun fijnere profiel en zachtere compound geven ze bij lagere temperaturen wel meer grip dan normale motorbanden.”
Stap 8: Na de winter: schoonspuiten
“Is in het voorjaar de pekel weer van de straten en de laatste nachtvorst uit de lucht? Dan is het tijd om de tectyl weer te verwijderen. Dat doe je simpel door alle beschermde delen voor te wassen met een goede vetoplosser, bijvoorbeeld Valvoline Engine Cleaner. Na even intrekken kun je die er met een hogedrukspuit eenvoudig afspoelen. Dat doe je liever niet op je eigen schone stoepje, vanwege de smurrie die eraf komt, maar op een officiële wasplaats.”

Er heeft zich al eens iemand uitgebreid bezig gehouden met het testen welk middel het beste is om je motor ongeschonden de pekel van de winter door te helpen.
https://www.motor.nl/producten/pekel-proef-corrosiemiddelen/
Goede test, waarin ook het achteraf verwijderen wordt getest.
Daar wordt WD-40 ook in meegenomen, maar die bleek vooral zeer handig om na de winter de middeltjes te verwijderen.
Greez,
Moh
Mee eens. Ook is tectylieren niet de oplossing, Na een winter vol zout blijf je altijd residu zien op je blok en in gaatjes waar je nooit bij komt.
Beter is het regelmatig wassen met KOUD water, warm water activeert het corrosieproces nog veel sneller, en dan volledig inspuiten met WD40, Daaarna je remschijven met remmenreininger ontvetten en je motor is beslist beschermd.
Zo heb ik menig winter doorgereden zonder een spoor van roest. Mijn motor staat buiten onder een goed hoes, omdat ik geen ruimte heb, en met WD40 blijft ie altijd schoon en roestvrij.
Als ik bij motoronderhoud het woord hogedrukspuit tegenkom, dan krab ik me toch eens achter de oren. Met een hogedrukspuit spuit je bij wijze van spreken het vet uit de lagers. Wat mij betreft bewegende en dus gesmeerde onderdelen nooit bewerken met een hogedrukspuit.