Eindelijk! Na een lange werkdag nog even een rondje rijden met de motormaatjes, of gewoon op eigen houtje. Maar wederom heb je het verkeerd ingeschat en rijd je halverwege in het donker. Wat te doen in en rond de schemer?
Overdag of ’s avonds rijden is een verschil van – ja hij maakt ‘m echt – dag en nacht. Voor veel rijders is een nacht- of avondrit een serieus ding. Het plotse gebrek aan zicht zorgt ervoor dat ze verkrampt gaan rijden, of liever zelfs helemaal niet op de motor stappen. Met deze tips ben jij voorbereid op alles. Niet teveel op de klok hoeven letten rijdt namelijk lekkerder.

Voorbereiding is alles
Pak je de motor wel eens om naar je werk te rijden? Dan zal je vast wel weten dat een donker vizier verschrikkelijk vervelend kan zijn. Met name in de ochtend, als je de slaap nog half uit je ogen wrijft, zie je immers geen steek. Het vizier af en toe even open om een rotonde te kunnen nemen en daarna weer dicht als de naald weer richting de 80 km/u raast. In de avond heb je weer hetzelfde probleem. In de middag en als de zon laag staat is het dan weer een verademing. Mocht het mogelijk zijn, neem dan gewoon je donkere vizier mee in je topkoffer of rugtas. Bouw je die er in de middag weer even op. Dikke tip: wikkel een oud t-shirt om je vizier heen. Dat voorkomt krassen waardoor je alsnog niets kan zien.
Heb je geen donker vizier? Neem gewoon een zonnebril mee voor in de middag. Of zoek een helm uit met een ingebouwd zonnevizier. Voorbereiding is alles.
Kunnen zien en gezien worden
Maar niet alleen je vizier heeft invloed op je zicht. Denk je er ook even aan dat je je lichten aanzet? Moderne motoren hebben daar natuurlijk veel minder vaak last van dan oudere modellen. Al zijn er ook een aantal nieuwe motoren waarbij de dagrijverlichting niet altijd automatisch overgaat op dimlicht als de schemer invalt. Denk daar dus aan. Dat je jouw lichten aanzet betekent in de schemer misschien niet per se dat je zelf beter kan zien, maar wel dat andere weggebruikers je aan zien komen. Zeker als je ook een zwart pak en donkere motor hebt, kan dat echt veel verschil maken. Overigens zouden wij je willen aanraden om gewoon altijd je dimlicht aan te zetten. Het mag, lampjes gaan lang mee en een nieuwe kost bijna niets.

Haal de haast eruit
Leuk weetje: de schemer duurt in Nederland ongeveer 49 minuten. Ga je zuidelijker dan duurt het korter, de andere kant op langer. Minder leuk feitje: statistisch gezien zijn er veel meer ongevallen in de schemer dan bij daglicht. Nu willen we niet zeggen dat het echt heel veel gevaarlijker is om te rijden in de schemer. Maar weet wel dat door de laagstaande zon en invallende duisternis, het zicht stukken minder is. Zie je het niet zitten om in het donker te rijden? Ga dan niet lopen haasten om nog snel thuis te komen. Blijf bewust van de risico’s die juist in de schemer ontstaan. Veilig thuiskomen is immers het belangrijkste.
Ervaring opdoen
Wat de boer niet kent, vreet hij niet. Is rijden in het donker echt niet jouw ding? Misschien is het dan niets eens zo erg als je het noodgedwongen een keer moet doen. Dan kun je eens ervaren dat het allemaal wel meevalt als je rustig aan doet. Doe je dat liever in een gecontroleerde omgeving? Dan kun je bijvoorbeeld bij een partij als de KNMV terecht voor een avondtraining.

Communiceren en afstand houden
Onze laatste tip heeft met name te maken met rijden in groepen. Rijdt je met meer dan twee personen? Spreek dan eens af wie er steevast voor- en achteraan rijdt. Dat kan het bij het vallen van de avond eenvoudiger maken om een route gezamenlijk te rijden. Zo weet je op wie je moet letten bij een afslag. Scheelt dat eeuwige koppen tellen.
Hoewel het natuurlijk altijd van belang is, adviseren wij je om tijdens de schemer iets meer afstand te bewaren tussen jou en de rijder voor je. Ervaren groepsrijders steken een voetje uit als er bijvoorbeeld grind in een bocht ligt of andere gevaren op de weg voor hen zijn. In de schemer kun je zo’n waarschuwing wel eens missen, of de gevaren zelf pas zien als je al in de bocht zit. Door iets meer afstand te houden gun je jezelf en anderen wat meer tijd om dat soort signalen te communiceren en gevaren zelf op te pikken. Die afstand is ook aan te raden om extra leed bij een onverhoopt afdekongeval tegen te gaan. Dat één rijder aangereden wordt omdat hij in de schemer over het hoofd gezien wordt is natuurlijk al vervelend genoeg.
Ik blijf in het donker rijden erg link vinden. Ik werd in het donker eens (1970) overvallen door regen, waardoor het zicht nog slechter werd. Een vrachtwagen had spinazie verloren en ik reed in het pikkedonker vol in een bult spinazie van meer dan een meter hoog. Dat ik overeind bleef mocht een wonder heten. Ik had toen een witte motor en na maanden vond ik nog overal de spinazie tussen. Ik liever niet meer in het donker als er kans op regen is.
Ik rijd zowel met licht als donker:
– Goede verlichting, evt. aangevuld met lichtgevende kleding en helm is eigenlijk een no-brainer.
Zorg dat je herkenbaar bent als motorrijder.
Soms twijfel ik wat eraan komt, door de soort lichtvoering of het een auto, bromfietser of motor is.
– s nachts kun je moeilijker anticiperen en niet de weg uitlezen, anders gezegd moeilijker de situatie op de weg inschatten. Pas daarom je snelheid aan.
Zelf heb ik een keer met 80km per uur een everzwijn in de lampen gehad, die ging vervolgens stilstaan in het midden. Mijn 1e reactie was remmen en daarna direct claxoneren, daar schrok dit zwijn van wat mijn geluk was om een aanrijding te voorkomen. Hou dus rekening met onvoorzienbare, onoverzichtelijke situaties. s nachs zijn veel dieren actief en de meeste ongelukken gebeuren op vertrouwd terrein, dicht bij huis. Vaak door (zelf)overschatting.
Op het moment dat je merkt dat je meer moet gaan inspannen, is dat vaak een teken dat je tegen jouw persoonlijke limiet aanrijdt.
Besef dat hard remmen veel moeilijker is dan hardrijden en meer lef en beheersing van vereist. Slechts ca 2cm van je bandenprofiel raakt de weg over ca. 6-8 cm lengte, tel daar de nachtelijke temperatuur bij op, dan weet je wat noodremmen betekent in grip…dus remafstand.
s nachts bereikt je adrenaline sneller een kookpunt dan overdag als gevolg van minder (over)zicht, dus inzicht in de situatie ter plaatse.
Oefenen helpt…Kijk vooruit, maar niet te ver. Je remweg overzien is minimaal nodig.
Kijk af en toe ook naar links, rechts of je cockpit. Staren, turen maakt dat je dingen slechter ziet. Afwisselende focus houdt je alert om dingen scherper te zien. Je ogen ontspannen dan even.
Ook op bekend terrein kun je s nachts gevaren moeilijker overzien, een olievlek of tak zie je vaak te laat, dus ook daarom pas je snelheid aan, dan geniet je meer van de rit en kom je uitgeruster thuis en blijft motorrijden leuk, zonder kreuk en deuk.
The Knighrider, zonder Kit????
Fijne rit
Ik rijd veel liever ’s nachts in het donker dan overdag,
’s Nachts is het veel rustiger en de(kleuren)verlichting overal vind ik schitterend. Er zijn wel forumgasten die nachtritten organiseren en rijden, wel een besloten sfeertje natuurlijk, tentjes zijn niet open; neem vooral dus je eigen koffie mee…