Rijd jij lekker door de komende weken en maanden? En houdt ook een beetje herfstwind je niet tegen? Met deze handige tips ga je goed voorbereid op weg.
Check de weersverwachting
Niemand hoeft tegenwoordig meer te worden verrast door storm of harde wind. Kijk ruim voor vertrek op je favoriete weer-app en wees reëel: bij code oranje/rood of windwaarschuwingen kies je als het kan natuurlijk voor ander vervoer.
Windvangers eraf
Moet je bij guur weer toch op de motor, bereid je dan goed voor en demonteer onnodige windvangers. Zoals je topkoffer, tanktas of zijkoffers, als je die toch niet gebruikt. Let ook op je helm en kleding: een strak pak of jack wappert niet en een gesloten integraal met goed vizier is bij harde wind een stuk comfortabeler en veiliger dan een jethelm met zonnebril.
Zit ontspannen
Bij stevige zijwind of rukwinden kan je motor ineens een aardige stap opzij maken. Positioneer je altijd zo op de rijbaan dat je dit soort onverwachte ‘klappen’ kunt opvangen zonder gelijk op de andere rijbaan te raken (tegenliggers/vangrails!). Dat geldt vooral bij het passeren van vrachtwagens en bussen, maar ook bij grote gebouwen.
Blijf gasgeven
Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, maar ga niet te langzaam rijden. Door de gyroscopische werking van je draaiende wielen wil je motor automatisch rechtop blijven. Kies liever voor een lagere versnelling en blijf ‘aan het gas’ rijden. Dan houdt je motor voldoende trekkracht en houd jij de controle.
Elke motor anders
Zware motoren zijn meestal minder zijwindgevoelig dan lichte. Maar niet altijd! Denk bijvoorbeeld aan een dikke chopper met dicht disc-voorwiel, of toermotoren met volle kuip en koffers. Algemeen geldt: hoe kaler de motorfiets, hoe minder (zij)windgevoelig.
Vermijd de ‘Death Grip’
Vooral beginnende motorrijders knijpen bij windstoten van schrik nog weleens hard in het stuur. Niet doen! Met deze ‘Death Grip’ geef je alle windschokken op jouw lichaam direct door aan je motor en dat is wel het laatste wat je wilt. Je motor gaat hierdoor ‘zwalken’. Dus: houd je stuur goed vast, maar houd je armen en romp soepel.
Parkeren? Uit de wind
Veilig gearriveerd? Je motor parkeren doe je bij harde wind natuurlijk het liefst binnen of overdekt. Kan het niet anders dan buiten? Zet je motor dan in de luwte. Dus niet op een winderige hoek pal naast een hoog gebouw, een krakende boom of een huis met rammelende dakpannen. Als jouw motor van zijn jiffy of middenbok waait, heb je al snel een flinke schade. Beter is: met z’n kop of kont in de wind. Dan is het frontaal oppervlak het kleinst.
Kies voor beperkt of volledig casco
Heb jij je motor alleen WA verzekerd, dan heb je bij (storm)schade dikke pech: de WA-verzekering dekt alleen de schade die jij onverhoopt met je motor veroorzaakt bij een ander. Een WA met beperkt casco of WA met volledig casco (de zogeheten ‘Allrisk’) verzekert je motor extra goed, ook bij storm. Want spreekt het KNMI pas bij windkracht 9 officieel van storm, bij KNMV Verzekeringen is je motor al vanaf windkracht 7 verzekerd tegen stormschade. Plus: bij KNMV Verzekeringen heeft een stormschadeclaim geen invloed op je schadevrije jaren.
Stormschade claimen?
- Geef bij je claim zo nauwkeurig mogelijk de tijd en plaats van de schade door.
- Bepaal de locatie zo exact mogelijk, bijvoorbeeld met Google Maps, want windsnelheden verschillen regionaal. Vanaf windkracht 7 oftewel 14 m/sec wordt de schade gedekt en verzekeraars controleren dit bij KNMI-weerstations.
- Maak foto’s van je motor en van de situatie: overzichtsfoto’s en (schade)details.
Tip: bij beperkt en volledig casco wordt stormschade vanaf windkracht 7 altijd uitgekeerd bij een GEPARKEERDE motorfiets. Ga je met storm de weg op en kom je ten val of word je bijvoorbeeld getroffen door een tak, dan geldt dit als rijschade en keert de verzekering alleen uit bij volledige cascodekking. Opletten dus!
Goeie tips! Dank je wel.
Heb je nog tips voor rijden in de verschillende omgevingen zoals: stad, provencialeweg en snelweg?
En welke snelheid hou je aan?
Hi Max,
Het is verstandig je omgeving goed in de gaten te houden en de advies- en/of maximumsnelheden serieus te nemen. Wij geven geen snelheidsadviezen, daar zijn wij niet de juiste partij voor. We hebben er wel een artikel over gemaakt, maar dat is een bundel van de gegevens die er online beschikbaar waren op dat moment. https://motorrijders.nl/blijven-rijden/voorbereidopreis/verkeersregels-buitenland
Steek je knie uit aan de kant waar de wind vandaan komt, dit scheelt een hoop opzij waaien.
Let op je omgeving en grote windvangers zoals vrachtwagens, bosschages, gebouwen, taluds, etc. Hieraan kan je vaak zien of je in ene de wind in duikt of dat je winddruk juist weg gaat vallen. Zo kan jij je beter voorbereiden op de “onverwachte” koerswijzigingen.
Ha! Dìt is een praktiese tip; dank!!
Zwaaizwaai,
Theo
Bij harde zijwind van rechts word je meteen na het passeren van een vrachtauto of bus naar rechts getrokken.
Je wordt eerst naar links geblazen en gaat dat onbewust meteen corrigeren naar rechts en zo beland je vóór dat grote voertuig.
Dank voor de bruikbare tips. Zaak om de verzekeringspolis(sen) er nog eens goed op na te lezen.
Zoals gezegd proberen tijdens het rijden ontspannen te blijven zitten, Wordt het te gek dan kan je ook even ergens stoppen om te kijken of het mogelijk na een bakje koffie/thee wat beter wordt. Altijd nog beter om wat later dan niet aan te komen. 😉
Goed artikel en erg informatief. Voor beginnende motorrijders is dit zeer
belangrijk om te weten hoe hier mee om te gaan en dat je niet alleen kwetsbaar bent voor alleen weggebruikers maar ook dat de weersinvloeden een gevaarlijke factor voor je kan zijn.
Mooi stukje om te lezen. En zeer veel herkenning na enkele jaren rijden en doorrijden.
Wat ik mezelf heb aangeleerd: Rijden met zijwind:
Komt de wind van rechts dan rijd ik zoveel mogelijk aan de rechterkant van mijn rijbaan, komt de wind van links, dan juist zoveel mogelijk aan de linkerkant van de rijbaan. Waarom? Een rijbaan (of rijstrook) is minimaal 2,5 meter breed, dus als je dan zoveel mogelijk aan 1 kant rijdt en je krijgt ineens een rukwind en je gaat een kant op, dan heb je nog voldoende ruimte om je motor “op te vangen” zonder kans om de berm in te rijden of tegen de vangrail aan te knallen.
En 1 versnelling lager rijden met veel (zij)wind en gas erop is ook een goed. Verbruikt wat meer brandstof, maar je rijdt wel beter en stabieler!
Dank je wel voor de goede tips!