Zoals er na regen zonneschijn komt, zal er na een lange periode van droogte ook echt weer een keer een bui regen vallen. Heerlijk verkoelend, goed voor de plantjes en tegen het stof, maar het brengt ook een probleem met zich mee voor motorrijders: een spekglad wegdek.
Het zal je waarschijnlijk wel een keer zijn opgevallen, zeker nu we steeds vaker te maken hebben met lange periodes waarin geen regen valt. Tijdens die eerste fikse regenbui zie je ineens schuim op het wegdek staan. Nee, geen zorgen: je hoeft niet op te passen voor een groep kabouters die een foam party houden midden op de rotonde. Maar je moet wél oppassen voor wat dat schuim betekent. Het zijn namelijk vet- en olieresten die door de regen weggespoeld worden.
Olie
Elke auto, vrachtwagen, motor en ander voertuig lekt wel eens wat olie of benzine. Een carburateur die niet helemaal meer goed afsluit, een té vol gevulde benzinetank die via het overloopslangetje wat benzine op de grond mikt of een gare oude vrachtwagen waar je olie uit ziet druppelen. Alle kleine beetjes zorgen voor een vuile laag op de weg. Nu zijn deze vloeistoffen van zichzelf al glad, maar als er een bak regen overheen komt wordt alleen nog maar gladder.
Bij normaal Nederlands weer hoort een bui regen en dus wordt al dat vuil normaliter netjes afgevoerd richting het riool. Maar als het lang droog is hoopt al die meuk zich op en kan het link worden als het in één keer afgevoerd wordt. Dus: regent het flink na zo’n droge periode en ga je op pad, let dan op als je zo’n plas ziet met een schuimkraag als een witbiertje of een filmlaagje met allerlei funky kleurtjes waar een klein kind met een kleurboek jaloers op zal zijn. Pas je snelheid aan en probeer er zoveel mogelijk omheen te sturen.

Rubber
Rubber komt van elke band af. Motorbanden, autobanden, iets meer van dikke sportwagens en snel optrekkende Tesla’s. Op zich is rubber niet zo’n probleem. Rubber geeft namelijk grip, vandaar dat jouw banden daarvan zijn gemaakt. Maar als het een tijd droog is geweest gaat dit devies niet op.
Rubberresten maken de weg dan verraderlijk glad met alle problemen van dien. Let daar dus op! Zie je zwarte strepen staan bij een uitrit van een transportbedrijf of industrieterrein? Ga dan van het gas af!
Stof
Stof is een vage omschrijving, maar dat dekt eigenlijk alles wat er nog meer op de weg is gaan liggen tijdens de droogte. Het probleem hierbij is dat je het vaak niet goed ziet. Geen schuim, geen olievlekken, gewoon niets. Het is een beetje als ijzel. Ook dat zie je vaak niet liggen, tot op het moment dat je onderuit bent gegaan en jezelf vervloekt dat je het niet zag.
Houd hier vooral rekening mee op de plekken van de rijbaan waar verkeer misschien minder vaak komt. In de uiterste randen van de bocht bijvoorbeeld, of op een kruising van een landweg waar het meeste verkeer één richting kiest.

Rijstijl aanpassen
Uiteindelijk kun je tegen al deze verraderlijke rommel weinig anders doen dan je erop beducht zijn en je rijstijl aan te passen. Duik iets minder enthousiast de bocht in, houd wat meer afstand op je voorganger, rem rustiger of laat in het uiterste geval de motor fijn thuis staan. Eigenlijk is het hetzelfde als hoe je in de winter zou rijden, maar er zijn uiteraard motorrijders die in de winter niet rijden. Die hebben deze manier van rijden nog niet helemaal onder de knie.
Helaas gebeuren er nog altijd ongevallen bij de eerste buien na lange periodes van droogte, al komt dat lang niet altijd door de eigen fout van de motorrijder. Zo zien we ook op onze eigen socials. Volger Claudia benoemde bijvoorbeeld dat hoewel motorrijders zich er echt wel op bedacht zijn als het ineens gaat regenen na een lange droge periode, dat andere weggebruikers deze kennis vaak (nog) niet hebben. Die zien dan niet in waarom de motorrijder ineens langzamer rijdt of een vreemde lijn pakt in een bocht, terwijl deze zich aanpast aan de omstandigheden. Ook dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
Gelukkig zijn er wel nieuwssites en de ANWB die hier ruchtbaarheid aan geven, maar kuddedieren zijn lastig bij te sturen. Let dus niet enkel op de weg, maar ook op de weggebruikers om je heen en laat je niet opjagen. Uiteindelijk ben jij de enige die écht gemoeid is met jouw eigen veiligheid en niet een ander.
Ik heb net 3000 km achter de wielen over slingerwegen door Europa. En ik ben nog lang niet thuis. Onervaren oudere motorrijder, vorig jaar begonnen. Gisteren 130 km gereden in de stromende regen in midden Frankrijk, Het had de nacht ervoor zwaar geonweerd dus er lag allerlei afgewaaid plantaardig spul op de bochtige hobbelige weggetjes. Soms doodeng, ik dacht zelfs dat mijn banden leeggelopen waren. Zowel voor als achter voelde ik de oude Guuz glibberen op z’n toch best goede Michelin Pilot Activ rubbers. Ik vraag me af of ik met hybride banden beter af geweest was…?
Goeie tip! Ik wist hem al wel, maar altijd goed om weer even herinnerd te worden.
Het meeste gevaar komt idd als het regent of geregend heeft van mede weggebruikers die niet in zien waarom je wat langzamer rijd dan normaal.
En hoe lang na die regenbui is het dan weer verstandig om weer ‘normaal’ te rijden? Als het wegdek weer droog is?
Een droog wegdek is inderdaad weer een stuk veiliger, maar na een paar goede plensbuien is de weg ook wel weer schoon. Je weet alleen nooit hoe hard het ergens geregend heeft, dus daar is geen goed antwoord op te geven.
Been there… Een hele middag gewacht om te vertrekken richting het westerwald in Duitsland zodat ik niet in dat buienfront hoefde te rijden dat die kant op trok. Eenmaal op weg, goed de gang erin, het buienfront nagenoeg ingehaald en bij de één na laatste afslag faliekant op mijn muil gegaan in een verkante bocht waar zich een filmlaagje had verzameld. Stom.
Een licht verbogen stuurhendel en een bil met de kleur van een smurf waren mijn souveniertjes van het weekendje.