In het voorjaar gebeuren steevast de meeste motorongelukken. Kunnen we daar dit jaar iets extra tegen doen? Zeven aandachtspunten voor een veilige en ontspannen start.
1: Pas op: Turborotonde!
Ingrijpende nieuwe verkeersregels, verkeersborden of infrastructuur zijn er dit jaar niet. “Waar je wel rekening mee moet houden is nóg meer turborotondes”, zegt Theo Noë, KNMV-rijinstructeur en maker van theoretische leermiddelen voor onder meer het CBR. “Je weet wel, die met verhoogde rijbaanafscheiding. Daarvan komen er alsmaar meer. Voor motorrijders zijn die extra tricky.”
2: Attentie: speedfiets op de weg!
Houd er rekening mee dat hij komend seizoen soms opeens voor je de weg op kan schieten: de speed pedelec. Noë: “Die extra snelle elektrische fiets – kan tot 45 km/u – geldt voor de wet als een brommer en moet in de bebouwde kom dus op de hoofdrijbaan. Dat gold al langer, maar doordat er steeds meer speed pedelecs worden verkocht, kom je ze dit jaar vaker tegen. Je bent gewaarschuwd, zeker omdat ze van een afstand vaak niet te onderscheiden zijn van een normale fiets en je hun naderingssnelheid dus kan onderschatten!”
3: Iedereen zit thuis
Met de huidige coronamaatregelen is het helaas nog steeds niet mogelijk om op het terras van het lenteweer te genieten. Daarbij zit iedereen zoveel als kan thuis te werken en is het weekend de enige mogelijkheid om even te genieten van je vrijheid. Let op dat iedereen dat tegelijk en op nagenoeg dezelfde routes doet. Het is op dijken, mooie bosweggetjes en allerhande toeristische trekpleisters daarom hartstikke druk. Maar onthoud: leef en laat leven. Pas je aan zodat ook anderen kunnen genieten zoals jij dat doet.
4: Roestig? Begin rustig!
Heb je sinds vorig jaar nog niet gereden? Realiseer je dan dat je niet met dezelfde routine opstapt als waarmee je eind vorig jaar bent afgestapt. Noë: “Toen had je een heel seizoen motorrijden in je systeem zitten; na de winter moet je eerst weer even wennen. Doe daarom de eerste ritten rustig aan en houd extra afstand. Geef jezelf tijd om dat vertrouwde gevoel en je routines weer terug te krijgen.”

Illustratie: Kay Coenen
5: Pas op voor hondenweer
April doet wat hij wil. Die volkswijsheid geldt ook voor motorrijders: zonnig lenteweer kan soms opeens omslaan in koud en kletsnat hondenweer. “Denk daaraan bij het plannen van je rit en de keuze van je kleding”, benadrukt Noë. “Niets zo gevaarlijk als na een mooie warme dag op de terugweg zeiknat te regenen en doorkoud met motor en al van de weg te waaien.”
6: ‘Blinde’ automobilisten
Automobilisten (en ander verkeer op de weg) zijn nog niet gewend aan de motorrijders op de weg. Hierdoor is de kans groter dat zij je niet zien. Neem niet zomaar voorrang, rijdt defensief zoals geleerd bij je rijles. Hou er rekening mee dat mensen deels ‘blind’ zijn bij het verkeer te snel scannen. FortNine heeft hier een hele nuttige video over gemaakt. Zeker de moeite waard.
7: ‘Blinde’ motorrijder
Maar het zijn heus niet alleen de automobilisten die ‘blind’ zijn geraakt. Door een tijdje niet te rijden kan ook jij een heleboel over het hoofd zien. Wat kan helpen, is dat je de gevaren die je ziet gaat benoemen. Zo train je je brein om meer van dat soort risico’s op de automatische piloot op te pikken. Kun jij je lekker bezighouden met motorrijden. Meer hierover lees je hier.
Een niet te vergeten punt als je na het winterseizoen opstapt is de bandspanning, heel belangrijk voor sturen maar ook remmen. Het komt vaak voor dat men zegt dat de motor niet meer stuurt maar dan blijken de banden nauwelijks één Bar druk te staan. Eigenlijk iedere twee weken controleren en bijpompen indien nodig.