Ben je geïnteresseerd in de reizen van Sabrina? Ze schrijft regelmatig blogs zowel hier op Motorrijders.nl als op haar website Travelwithsab.com of volg haar op Instagram en Facebook.
Ga jij voor het eerst op motorvakantie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Sabrina de Wit maakte op haar parelmoer witte Ducati al reizen door Zuid- en Oost-Europa en toerde naar de Noordkaap. Zij geeft tips voor jouw eerste motorvakantie.
“Mijn eerste reis maakte ik in mijn eentje naar Normandië. Ik had al enkele reizen gemaakt met mijn vader en broer, maar nu wilde ik iets anders. En omdat vrienden niet aan motorrijden doen, heb ik besloten om een soloreis te maken. Dat beviel zo goed, dat ik in de jaren erna nog meer soloreizen heb gemaakt. Ik kan iedereen aanraden om op motorreis te gaan. Ook als je niet technisch bent of er tegenop ziet om alleen te reizen.”
01 – Plan je eerste reis dichtbij huis
“Als je voor het eerst op motorreis gaat, is het verstandig om niet te ver van huis te gaan. Bevalt het niet, dan kun je in één dag naar huis toe rijden. Bovendien geeft het een veilig gevoel, niet te ver van huis te zijn.”
“Het fijne aan motorrijden is dat veel bestemmingen relatief dichtbij huis zijn. Luxemburg, de Vogezen of het Zwarte Woud, het is er prachtig om te rijden. Maar ook een land als Zwitserland is maar een uur of acht rijden.
02 – Zorg dat je motor klaar is voor de reis
“Ik laat voor elke reis mijn motor helemaal nakijken bij de garage. Zit er genoeg olie in? Hoe staat het met de bandenspanning en het profiel op de banden? En de remmen? Is dit allemaal in orde, dan stap ik met een gerust gevoel op de motor.”
“Natuurlijk ben je hiermee niet helemaal beschermd. Er kan altijd iets gebeuren onderweg. Een lekke band, een motor die niet meer wil starten of die onderweg begint te sputteren. Dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op een organisatie die je helpt met pechhulp. Valt de motor niet te repareren, dan brengen zij hem ook nog eens gratis terug. Dat scheelt veel stress.”
03 – Kies een bestaande route
“Maak het jezelf niet te lastig en zoek een route op internet van iemand die al op jouw bestemming is geweest. Daarmee kom je vaak op plekken waar je anders niet snel zult komen. Wil je zelf leuke plekken opzoeken? Social media staat vol tips van mensen die er wonen of er op vakantie zijn geweest. Zelf vraag ik vaak op social media om tips als ik ergens naartoe ga. Dat levert altijd leuke reacties op van mensen die je graag willen helpen.”
04 – Neem niet te veel bagage mee
“Mensen nemen vaak te veel bagage mee op reis in mijn ervaring. Maar wat heb je nu werkelijk nodig? Je hoeft er niet als een modepop bij te lopen, je draagt toch dagelijks je motorpak. Zorg ervoor dat je kleding voor ongeveer een week bij je hebt. Ga je langer op reis, dan kun je altijd wassen op een camping of in een hostel.”
“Laat andere overbodige zaken thuis. Ben je geen kampeerder? Neem dan ook geen tent mee. Je gaat hem niet gebruiken, als je ook voor een hotel of hostel kunt kiezen. Minder gewicht is altijd beter.”
05 – Maak je bagage goed vast
“Heb je al je bagage verzameld? Zorg dan dat de zwaarste delen van je bagage het dichtste naar je toe liggen, voor een betere balans. Maak het goed vast achterop de motor. Je wil niet dat het gaat schuiven, ook als is het slechts enkele centimeters. Dit zal voor minder controle over jouw motor zorgen in de bocht en een onzeker gevoel. Gebruik je zijkoffers? Verdeel het gewicht dan zoveel mogelijk.”
“Voor mijn Ducati 959 Panigale bestaat geen bepakking die hier exact op past. Daarom heb ik speciaal een bagagerek op maat laten maken. Daardoor zit mijn bagage altijd goed vast.”
06 – Geen rugzak
“Het lijkt zo makkelijk, een rugzak op je rug. Misschien doe je dit ook wel eens tijdens een rit in Nederland. Maar vergis je niet. Na 6 uur rijden voelt zo’n rugzak loodzwaar en erg vervelend om te dragen. De banden trekken sterk aan je schouders. Kies in plaats van een rugzak liever voor een tanktas of een tas op de buddyseat.”
07 – Met een groep of alleen?
“Ga je met iemand anders of in een groep rijden? Hartstikke gezellig! Maar houd er dan wel rekening mee dat jij je aan de ander zal moeten aanpassen. Als je dat liever niet doet, kun je ervoor kiezen om alleen op reis te gaan. Maar alleen op de motor is in de praktijk helemaal niet zo alleen, is mijn ervaring. Overal onderweg heb je aanspraak. Bij tankstations, in restaurants en op campings. Solo reizen opent een wereld voor je.”
08 – Betaalbare reis
“Wil jij je reis betaalbaar houden? Ga onderweg kamperen. Dit is een stuk goedkoper dan een hotel of hostel. Ontwijk daarnaast duurdere landen als Zwitserland en bijvoorbeeld Noorwegen. Hier zijn de basisbehoeften veel prijziger dan in Nederland. Het voordeel van Noorwegen is weer dat je hier mag wildkamperen.”
“Wil je wel naar deze landen? Neem dan je eigen kooktoestelletje mee en bereid je eigen eten. Dit scheelt enorm in de kosten. Kooktoestellen zijn tegenwoordig heel compact verkrijgbaar.”
09 – Goedkope landen
“Zwitserland en Noorwegen zijn duur, een vakantie in Oost-Europa of op de Balkan is daarentegen een stuk goedkoper dan in Nederland. Bovendien zijn deze landen nog niet door veel toeristen ontdekt, maar het is er prachtig. Ontwijk je onderweg de toeristische plaatsen, dan bespaar je ook nog eens vele euro’s.”
10 – Reis buiten het hoogseizoen
“Heb je de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen te reizen? Dat kan ik echt aanraden. Niet alleen is het rustiger op de weg en in de toeristische plaatsen die je graag wilt bezoeken, de prijzen zijn buiten het laagseizoen ook aanmerkelijk lager. Dus plak nog maar enkele dagen aan je eerste motorvakantie aan.”
11 – Ontspan en geniet
“Voor je eerste reis heb je misschien best wat stress. Hoe verloopt alles onderweg? Heb ik genoeg bagage bij me? En kan ik al die plaatsen die ik wil zien wel bezoeken? Laat het los. Stap op je motor en ga rijden. Geniet van de omgeving, geniet van je ontmoetingen. Geniet van je eerste motorvakantie. Na je eerste reis kun je altijd conclusies trekken wat tijdens jouw tweede reis anders moet. Maar dat komt wel als je weer thuis bent.”

Dankjewel voor de tips. Kun je aangeven waar je het custom bagage rek heb laten maken voor je Ducati? Nog veel succes op je trip!
Ja, ben ik ook benieuwd naar!
Sabrina? Ben je daar nog? 🙂
Bedankt voor de tips! Ik kijk erg uit naar onze eerste motorreis naar de Eifel komende mei.
Sabrina, tóp. Alleen reizen is: bij elke stop contact maken. Vorig jaar: groepsreis in het VK. Voorrijders waren -helaas- snelheidsmaniakken. Zagen NIETS. Ik wel, als welbewust hekkensluiter. Komende week: Duitsland. Alleen, maar nooit eenzaam, want overal tref ik gelijk-gezinden :). Ook jij: goede reis!
Ik ga al jarenlang op pad met een groep, en daar zorgen we juist dat de rustigere rijders vooraan gaan, en de snelle jongens achteraan. Die hebben dan minder moeite bij te blijven. Werkt over het algemeen uitstekend!
Ha prachtige tips, allemaal even waardevol en waar. Alleen reizen is puur genieten van motorrijden zoals jij dit wil. Idd hou het ligt, neem niet meer mee dan noodzakelijk, ik spaar voor mijn trips oude shirts, ondergoed en kapotte handdoeken die dan vervolgens onderweg in de vuilnisbak belanden. Mensen zijn ontzettend behulpzaam dus wat Sabrina zegt; gewoon GAAN!!😃
Hallo Sabrina & Frank,
Hartelijk dank voor de tips, er zitten er altijd wel een paar bij vanwaar je denkt, niet aan gedacht….
Zelf vertrek ik volgende week voor een [met de klok mee] “Tour de France” van 10 dagen, goed voorbereid, motor gechecked en verschillende proefritten gemaakt met volle bepakking.
Laat het nog wel weten hoe het verlopen is.
hi Sab,
leuk te lezen van een mede reiziger. Meestal ga ik in een groep, maar ben ook al eens alleen geweest en dat beviel uitstekend. Wat ik me wel afvraag is wat je als maximale dag afstand aan houdt? Een snelweg dag of binnendoor dag zal wel wat impact hebben, maar ben wel even nieuwsgierig.
gr Jeroen
Hé Sabrina,
Wat fijn om te horen dat er meer vrouwelijke motorrijders zijn die er alleen op uit trekken. Ik ben ze namelijk nog niet tegen gekomen op mijn reizen door Europa de afgelopen jaren. En ja, zo kwam afgelopen zomer iemand uit Nieuw-Zeeland tegen op een camping in Zwitserland!
Even nog een tip voor geval je niet buiten het hoogseizoen kunt reizen: zorg dat je vroeg op pad gaat, voor het te heet wordt om te rijden.
@Jeroen als je er wat aan hebt: gemiddeld genomen probeer ik zo’n 400 km per dag te rijden, binnendoor met de nodige bergpassen. Dan ben ik wel een uurtje of 6-8, met veel plezier aan het sturen.