Navigatiesystemen zijn in de loop der jaren steeds groter en groter geworden. Maar er lijkt een nieuwe koers ingeslagen te zijn. Kleinere en simpelere motornavigatie, waarbij de smartphone in de binnenzak als brein gebruikt wordt.
In de bijna tien jaar dat ik nu motorrijd, heb ik geëxperimenteerd met zo’n beetje alle vormen van motornavigatie. Van een post-it op mijn toerenteller met daarop de belangrijkste plaatsen op de route genoteerd, tot de meest uitgebreide navigatiesystemen van TomTom en Garmin. Wat ik daarbij voornamelijk heb uitgevonden, is dat je eigen vindingrijkheid inzetten om heelhuids op de eindbestemming aan te komen het allerleukste is om te doen. Zeker op een motor.
Het valt niet te ontkennen dat de systemen voor motornavigatie steeds groter geworden zijn. En uitgebreider! Maar schieten ze daardoor hun doel misschien iets te ver voorbij? Heb je echt zoveel informatie nodig als je onderweg bent? Je zou het ook als enorme bron van afleiding kunnen zien, terwijl je eigenlijk liever van de omgeving en je route geniet.
En hoe uitgebreider je navigatiesysteem is, hoe minder je zelf gaat nadenken. Daarbij, een goede navi van de grote merken kost erg veel geld. En dat terwijl iedereen tegenwoordig een smartphone in zijn of haar binnenzak heeft zitten die in principe veel meer kan.
Het alternatief is dan ook om je telefoon op je stuur te zetten. Maar velen zullen daar, net als ik, net wat te zuinig op zijn. Zeker ook omdat je er dan eigenlijk ook een waterdicht hoesje voor moet aanschaffen die toch altijd net niet helemaal waterdicht blijkt. Maar er is een andere oplossing. Een gulden middenweg als het ware: een tweede scherm.
Punt-voor-punt
Motorfabrikanten zijn daar zelf ook al ver gevorderd in. Merken als Triumph, KTM, Ducati en andere ‘luxe’ merken werken bijvoorbeeld al met dit soort ‘connectivity’: een verbinding tussen telefoon en je dashboard. Een van de eerst systemen die redelijk goed werkte, was dat van BMW Motorrad. De wegenkaart van het gewenste land/regio download je op je telefoon waarna je daarvandaan een route aanmaakt. De navigatie verschijnt vervolgens in het dashboard van je motor, als soort tweede scherm. Niet met een lijntje op een grote kaart, maar met heel erg eenvoudige navigatie die je punt-voor-punt naar je bestemming brengt. Bij een kruispunt zie je of je links, rechts of rechtdoor moet aanhouden, op een rotonde wordt aangeven welke afslag je moet nemen. Kwestie van opletten. Toen ik er twee jaar geleden voor het laatst veelvuldig gebruik van maakte, was het echter nog niet mogelijk om ook een route te rijden. Inmiddels is dit wel mogelijk al heb ik hier nog geen gebruik van kunnen maken (bedankt voor de tip Marc!).
Een échte route bedoel ik dan, zoals wij motorrijders ze graag zien. Dus niet zo snel mogelijk van A naar B, maar van A naar A via fijn slingerende wegen. Er is immers een enorm verschil tussen ‘navigatie’ en ‘motornavigatie’. Je kon wel een aantal bestemmingen instellen zoals je dat ook via Google Maps kan doen, maar een track of langere route maken was niet echt mogelijk. Andersom was het het wel mogelijk om een gereden route te exporteren als gpx-bestand om te delen met anderen of later nog eens te rijden met een high-end navigatiesysteem. Daarbij is het nog een redelijk nieuwe feature die ingebouwd is op productiemotoren. Wil je er dus gebruik van maken, dan zal je een nieuwe motor moeten aanschaffen aangezien het systeem niet overgezet kan worden naar een andere motor. Daar hebben veel mensen dus niets aan.

Tripper
Maar het hoeft niet per se in het dashboard verwerkt te zitten, het kan ook anders. Dat bewijst bijvoorbeeld Royal Enfield met het Tripper-systeem dat dit jaar gepresenteerd is. Dat systeem zit als een klein rond schermpje naast de kilometerteller gemonteerd. Dat systeem wordt eigenlijk volledig aangestuurd vanaf je telefoon als een soort verlengstuk op het stuur, zonder die telefoon daadwerkelijk op het stuur te hoeven zetten. Het systeem zit dit jaar standaard op nieuwe modellen van de Himalayan en de Meteor 350.
Tijdens een rit georganiseerd door Royal Enfield is die nieuwigheid nog enigszins te merken. De app die ik van te voren al heb gedownload op mijn telefoon, weigert namelijk dienst zodra hij verbinding moet maken met het systeem. Het heeft iets te doen met bepaalde rechten die aan de app toegekend moeten worden. Langs de weg komen we er zo snel even niet uit. Maar met de telefoon van de voorrijder in mijn binnenzak werkt het systeem feilloos. Voor zover ik in die twintig kilometer heb kunnen ervaren, werkt het navigeren redelijk eenvoudig zo lang je je kop er een beetje bijhoudt. Net als bij andere navigatiesystemen, kom je zo nu en dan gekke dingen tegen. Een afslag die geen afslag is, of juist andersom. Kleinigheden. Maar als je gewoon een beetje oplet, dan kom je er altijd wel.
Het enige probleem is dat ook het Tripper-systeem vooralsnog enkel verkrijgbaar is als vaste uitrusting van de genoemde nieuwe modellen. Niet los verkrijgbaar dus. Wellicht dat het als accessoire beschikbaar wordt, maar daar kan de importeur ons op moment van schrijven nog geen duidelijkheid over bieden. Ook hier heb je dus eigenlijk niets aan als je een andere motor rijdt.
Beeline
Heb je geen zin om een fonkelnieuwe motor te kopen maar wel met een dergelijk tweede scherm te kunnen navigeren? Dan is er gelukkig nog Beeline. Dit Britse bedrijf is één van de merken die een oplossing heeft voor dit soort motornavigatie. In feite is het Tripper-systeem van Royal Enfield zeer vergelijkbaar met het systeem dat Beeline al een aantal jaar maakt. Van origine is hun handzame navigatiesysteem eigenlijk voor fietsers ontwikkeld, maar inmiddels is er ook de Beeline Moto: een iets robuuster en strakker ontworpen apparaatje. Het is in feite een zeer eenvoudig systeem dat op nagenoeg iedere motor gemaakt kan worden. Geen moeren en bouten met lompe RAM-mounts om al het gewicht te houden, maar een simpel plastic plaatje dat op zijn plek gehouden wordt met twee elastieken.
Heb je clip-ons of geen vrije ruimte op je stuur of spiegel, dan wordt er ook nog een klein armpje meegeleverd dat je met een sterke sticker kan bevestigen op je tank of kuipruit. Het systeem werkt met hetzelfde schuifsysteem als Go-pro camera’s, dus eventueel kun je ook die stickers gebruiken als die al op je motor zitten. Daarop klik je het systeem en draai je ‘m met een kwartslag naar rechts vast. Klaar is Kees.
Eenvoudig
Geen voedingskabels die je naar je accu moet trekken, maar een interne batterij die tot wel 30 uur doet met een lading. Wat betreft het formaat is het schermpje niet veel groter dan een flink horloge. Het systeem werkt met een gyroscoop en een app op je telefoon. Daarop voer je de bestemming in en kies je uit een paar routes die de app automatisch aanmaakt. Dat is in feite alles. Via een bluetooth-verbinding wordt er stapsgewijs een routebeschrijving op de Beeline gezet naar mate je de route volgt. Dat wordt gedaan met een pijl die de richting aangeeft die je moet volgen. Met een puntje aan de linker-, of rechterkant van de pijl zie je aan welke kant je afslag zit. Een cirkel met getalletje erin zegt je welke afslag je moet hebben op een rotonde. Redelijk logisch als je voor het eerst gaat rijden.

Avontuurlijke motornavigatie
Wat de Beeline Moto wel biedt en de systemen van de grote fabrikanten nog niet, is een beetje avontuur. Zo kun je heel eenvoudig een gpx-route in de app laden en rijden. Daarbij is er ook nog de manier van navigeren. Je kunt het systeem stapsgewijs een routebeschrijving laten zien op het scherm, maar je kunt ook kiezen om de kompas-modus aan te zetten. In die modus wijst de pijl op je scherm direct naar je bestemming. Je moet dan dus zelf maar zien hoe je er komt. Leuk om een middagje mee aan te klooien en nieuwe wegen te ontdekken.
Bekijk onze mooiste motorroutes
Al heeft het natuurlijk ook beperkingen. Woon je tussen de rivieren – zoals ik – of in de bergen, dan heb je soms lange tijd niets aan je kompas. Ben je niet bekend met bruggen, passen of tunnels, dan kan het zijn dat je lang in de verkeerde richting aan het rijden bent om rond deze natuurlijke obstakels te rijden. Maar goed, dat is natuurlijk ook een belangrijk gedeelte van het plezier dat je ermee kan beleven!
We kunnen al met al wel stellen dat de smartphone een steeds belangrijkere rol gaat spelen in motornavigatie. Zij het niet op het stuur zelf, dan wel met een tweede scherm of geïntegreerd in het dashboard van je motor. En wil je gewoon een ouderwetse kaart met een lijn voor je zien? Dan zijn er altijd nog de grote namen in de navigatiewereld die zulke systemen aanbieden of verschillende apps voor je telefoon zoals bijvoorbeeld Calimoto. Maar dat het ook anders kan, dat staat vast. De nieuwe koers in motornavigatie is ingezet.

Ik hou wel van een beetje uitgebreide info onderweg.
Niet zo lang geleden de Onroute Motorkaart V5 gekocht.
Die leid je over zg groene wegen, weggetjes die door motorrijders zijn gevonden. Je blijft uit de stads- en dorpskernen en van de snelweg en kunt lekker sturen en doorrijden in een mooie omgeving.
En dat voor BENELUX en DACH als onderdeel van de kaart van heel West Europa, England en de Nordics.
Voor mij exellent.
Ik heb diverse navi’s gehad en geprobeerd. Zowel de bekende merk systemen als de recente telefoon app navi’s. Deze zomer maakte ik een tour door Frankrijk en de telefoon app navi’s lieten het afweten op het moment dat het GSM signaal wegviel (kan op het platteland kennelijk gebeuren). Er verschijnt wel een boodschap dat je route opgeslagen is en vervolgd gaat worden maar dan ben je inmiddels al een paar km’s verder. In Nederland hebben de telefoon app navi’s me nooit in de steek gelaten en werken ze prima maar kennelijk als het GSM signaal wegvalt, valt ook het GPS signaal weg. Gelukkig had ik als back-up mijn ouwe trouwe TomTom Rider 500 en die heeft me de rest van de tour overal gebracht waar ik heen wilde via mooie kronkelige weggetjes. Uiteindelijk wil ik zo min mogelijk toeters en bellen voor m’n neus dus het systeem van Royal Enfield oid lijkt me wel een mooie oplossing maar die is als ik het goed begrijp ook telefoon afhankelijk.
Tomtom is het gebruiksvriendelijkste.
En ook heel goed .
Por mij de Kurviger app! Pro versie kost eenmalig een tientje… Via gpx routes uploaden of zelf maken online. De app (rond)ritten laten genereren en kiezen voor stijl. Snel of Bochtig of heel erg vochtig. Je komt op plekken waar je normaliter niet zo snel zou komen.
Helemaal eens, Kurviger biedt met de opgegeven rit-stijl ongelooflijk gave motorweggetjes/routes waar ik anders niet op zou zijn gekomen! Ervaren in Duitsland, Tsjechië, België. 👍
De navigatie wereld is duidelijk in beweging en er is iedereen wel iets passends te vinden. Zelf vind ik het zelf maken van routes leuk en gebruik hier MRA voor, wat het makkelijk maakt de routes te delen met mede reizigers. Ook de uitgebreide route info met betrekking tot aankomende bochten en het grotere overzicht van de kaart met de mogelijkheid van in- en uit-zoomen. Is zeer praktisch bij het omzeilen van onverwachte wegafsluitingen.
Kortom, alles is afhankelijk van hoe hoog je zelf de lat legt en wat je wensen en verwachtingen van het systeem zijn. Conclusie; er is voor een ieder wat wils.
Hier toch maar voor een stevige telefoonhouder op mijn stuur gekozen om zo via een app te navigeren. Je hebt ze tegenwoordig ook met een ingebouwde draadloze lader,dus dan hoef je daar al niet meer over na te denken als je die even goed aansluit. Veel moderne telefoons zijn al waterdicht, dus da’s een zorg minder. Denk er wel aan dat sommige telefoons niet goed tegen de trillingen in je stuur kunnen! Een goede houder die die trillingen enigszins dempt is dus wel fijn. Plus handschoenen waarmee je telefoon te bedienen is! En natuurlijk niet onder het rijden… 🙂 Met een bluetooth headset komen de aanwijzingen luid en duidelijk binnen en kun je zelfs spotify luisteren als je wil.
Maar moet wel zeggen dat de motornavigatie apps me nog een beetje teleur stellen. Ook bij de bekendere apps vind ik nog niet echt eentje die helemaal 100% het wensenlijstje afvinkt. Maar het wordt steeds beter!
Ik maak mijn eigen routes op voorhand met Ride with GPS
Sinds kort (1 maand) rijd ik weer motor.
Ik heb een houder gekocht voor mijn mobiel, deze houder is eigenlijk bedoeld voor mountainbikers en is waterdicht.
Met de Scenic app een paar routes gereden en ook gemaakt. Werkt voor mij perfect. Com set in de helm zodat je muziek kunt luisteren en instructies krijgt waarheen te sturen. Heb nu via Boll.com een usb lader gekocht en op de voeding van de handvatverwarming aangekoppeld (geschakeld contact). Even afwachten met het weer dan een testritje maken om te zien of de telefoon opgeladen blijft. Als dat zo is ben ik klaar voor €50,- (buiten credits voor Scenic) scheelt een best bedrag tov TomTom ed
Wederom een interessant stuk. En net als met alles is er voor ieder wat wils. Maar het is mooi om te zien dat men met zaken als navigatie ook (figuurlijk) bereid is buiten de gebaande paden te experimenteren. Zelf gebruik ik een BMW Navigator V en op mijn andere motor een Zumo 550. Beide naviagatiesystemen met lifetime updates en heel wat mogelijkheden waarvan ik er in de praktijk (op dit moment) meestal maar een paar gebruik. Om ze ten volle te benutten moet ik me er echt verder in verdiepen en dat kost gewoon tijd en daar ontbreekt het vaak aan. Heb ik dan tijd dan ben ik liever aan het rijden. En experimenteren tijdens het rijden vind ik dan weer geen optie omdat ik dan wil kunnen conctreren op mijn omgeving, Dan denk ik als ik zo’n Bee-line systeem zie.. kijk zo simpel kan het ook, al zou ik dan toch wel wat functies missen die ik nu op de Navigator wel ter beschikking heb. Maar zoals ik zei in het begin voor ieder wat wils, het is leuk te zien dat je keuze hebt tussen super basic van kompasrichting tot super uitgebreid en gedailleerd..
Ik rijdt al 40 jaar motor, en de met de komst van de navigatisystemen (Garmin streetpilot), ging er een nieuwe wereld open. Ze werden steeds geavanceerder en dat kwam de gebruiksvriendelijlheid niet altijd ten goede. Gebruiksvriendelijkheid en eenvoudig vind ik het belangrijkst. In tegenstelling tot het hier aangekondigde nieuwe navigeren vindt ik het toch belangrijk om op een scherm te kunnen zien hoe de weg voor mij loopt, en ik hierdoor informatie krijg over de scherpte van bochten, en of ze links of rechtsom draaien. Een navigatiesysteem waarin ik deze informatie moet missen is voor mij oninteressant. Wanneer je hoofdzakelijk de Eifel, Ardennen, Alpen en Dolemieten onderweg bent, wordt duidelijk wat ik bedoel.
👍👍
eens !
De BMW app geeft (inmiddels) wel de mogelijkheid om gpx routes in te laden in tegenstelling wat hier in het artikel gesteld wordt.
Bedankt voor de tip Marc, ik heb de tekst erop aangepast. Wat is je ervaring met die functionaliteit?
Ik werk met de Apple watch. Die geeft ook pijltjes links en rechts en trilt om je pols bij de afrit of kruising als je af moet slaan. Je kunt ook kiezen voor een kaartje op de wijzerplaat. Synchroniseert via bluetooth met je iphone. Persoonlijk houd ik er niet van om een schermpje met kaart te hebben. Leidt net teveel af (voor mij).
Als ik op mijn. Sv1000 rij, voel ik die smartwatch niet meer trillen hoor!! Ik gebruik calimoto sinds een jaar of 2,gewoon een app op je smart phone, scherm met. X-mount op handlebar en geluid op de oordoppen. Super combi
Ik reed naar de EIFEL vanuit Hoogvliet ( R, dam) en had ook een tanktas aangeschaft ong.€55 en een nieuwe TomTom GPS met een groter scherm +levenslange gratis updates voor de aanbiedingsprijs van € 150 . Op de bovenkant van de tanktas zat goed doorzichtig plastic waaronder de GPS en m,n mobieltje prima konden liggen en de route was prima te zien en ook de stem kon ik prima horen. . Vanaf m,n contactslot een 12V draad incl 2 aansluitingen en ik had nergens omkijken naar .