Wij zijn erg benieuwd naar jouw tips voor reisbestemmingen die nagenoeg om de hoek liggen. Stuur ons jouw favoriete bestemming(en) voor een lang weekend weg met de motor, liefst inclusief GPX-routes. Zorgen wij dat ze gebundeld op Motorrijders.nl komen te staan met je naam erbij!
De Eifel en Ardennen zijn bewezen regio’s waar motorrijden leuk is. Maar er zijn nog veel meer mooie regio’s om motor te rijden binnen schootsafstand. Met deze eenvoudige stappen zet je een gave motortrip op zonder in de bekende valkuilen te vallen.
Een motorrijder weet dat de reis zelf de bestemming is, maar het is toch wel fijn als je ongeveer weet of je boven- of onderlangs Luik rijdt. Of was het toch Liège? De bestemming is een belangrijk gegeven voor een trip. Maar hoewel je misschien denkt dat het plannen van een dergelijke trip begint bij de bestemming, zit er nog een zeer belangrijke keuze vóór de locatiebepaling: met wie ga ik?

Met wie en waarheen?
Ben je er even aan toe om alleen te zijn met je gedachten? Dan ga je toch gewoon op eigen houtje! Maar wellicht ben je juist toe aan wat gezelschap. Ga je met je partner (al dan niet achterop) dan zal je trip er toch vaak al anders uitzien dan wanneer je alleen gaat., laat staan als je met de motormaten op pad gaat. Ga dus eerst na met wie je een trip gaat maken. Want als je een eigen plan trekt is het wel zo prettig dat je zeker weet dat de mensen die aanhaken daar geen problemen mee hebben.
Heb je in je reisgezelschap bijvoorbeeld een toerbuffel zitten die het liefst de hele dag op de motor zit en pas ’s avonds, met een pot bier op tafel, zin heeft in wat sociaal contact? Dan ziet je trip er heel erg anders uit dan wanneer je met de bourgondische overbuurman gaat rijden die de motor slechts als vervoersmiddel ziet om van het terras in het ene dorp naar het terras in het volgende dorp te rijden. Daar moet je dan dus ook rekening mee houden in de routeplanning.
Hoe kleiner de groep, en hoe eensgezinder, hoe eenvoudiger het plannen van een reis wordt. Denk dus goed na wat je zelf uit de trip wil halen. Ga je altijd op pad met een vaste groep vrienden en weet je uit ervaring dat die niet openstaan voor de culturele uitstapjes die je graag zou willen maken? Laat die vrienden dan een keer thuis. Even goede vrienden!
Pas daarna kun je een richting of bestemming kiezen. Ook ik ben regelmatig in de heuvels van de Ardennen, Eifel en Luxemburg geweest op de motor. Maar om het eens een weekend of midweek anders aan te vliegen kan enorm verfrissend zijn. Kies voor het onbekende en je kijkt de hele reis je ogen uit. Stel dus eens een doel!
Kies een regio of onderwerp waar je graag meer over leert door er op ontdekkingstocht te gaan. Laat je vervolgens verrassen door wat je tegenkomt. Om een voorbeeld te geven: deze zomer trek ik richting Noord-Frankrijk in een poging de loop van de Maas te volgen tot haar bron. Kun je daar goed rijden? Geen idee eigenlijk, maar ik ontdek het graag zelf. Veel liever iets meer van de wereld zien dan ik tot nu toe ken, dan dat iemand anders mij vertelt dat motorrijden in die regio geen bal aan is. In het slechtste geval houd ik er een sterk verhaal aan over.
Uiteindelijk is er toch overal toch wel een mooi motorweggetje te vinden om je hart op te halen tijdens zo’n trip? Kwestie van het idee verder uitwerken! Een mooi voorbeeld daarvan lees je hier, een avontuurlijke rit van Maarten de Baas. In zeven dagen probeerde hij zo goed mogelijk langs de volledige landsgrens van Nederland te rijden. Een mooi voorbeeld van een doel stellen, goed voorbereiden en er een zeer verfrissende motorvakantie aan te beleven.
Wat kun je nog meer bedenken? Maak het zo gek als je wilt! Volg de Hollandse Waterlinie, ontdek de linies die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Franse en Belgische aarde werden gegraven, verken het Teutoburgerwoud waar de Romeinen voor het eerst door de Germaanse stammen werden teruggedreven of rijdt van het Belgische Charlois naar het Rotterdamse Sjaarloos. Ga zo maar door. Maak van motorrijden een avontuur door de bekende wegen links te laten liggen.
Plan de campagne
Nu je weet met wie en waarheen de reis gaat, begint de echte voorpret. Alvast via Google Maps even spieken naar wat mooie slingerende wegen die je in de juiste richting brengen; een heerlijk tijdverdrijf om een avond of wat mee bezig te zijn. Afhankelijk van wat je voor ogen hebt met je trip, is deze voorbereiding heel eenvoudig of heel intensief.
Zet je simpelweg een stip op de horizon met in je achterhoofd ‘ik zie het wel’, dan hoef je in principe geen route voor te bereiden. Voer het eindpunt in op je navigatiesysteem en ga op weg! Maar, heb je liever iets meer invloed op de wegen die je gaat zien, of wil je nog specifieke punten bezoeken onderweg? Dan is het beter om een route te maken.
Het is hierbij ook alvast handig om na te gaan wat je doet qua overnachtingen. Ga je kamperen of huur je een kamer in een hostel of hotel? Wel zo handig om rekening mee te houden. En dat rekening houden bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk, want natuurlijk is ook het budget dat je te besteden hebt voor deze trip belangrijk. Probeer globaal alvast uit te rekenen hoeveel kilometers je ongeveer gaat maken, eventueel zelfs per dag.
Is het gezien je route eventueel handig om even de grens over te steken om goedkoper te tanken? En wat wil je maximaal uitgeven aan een standplaats op een camping of aan een hotelkamer? Hoe bourgondisch ga je leven? Oftewel: hoe vaak wil je een terras gaan pakken of uitgebreid uiteten? Allemaal dingen om alvast na te gaan.
Heb je geen of weinig ervaring met routes maken doordat je altijd in het spoor van een handige voorrijder rijdt of omdat je meestal een route van het internet haalt die iemand anders heeft gemaakt? Er zijn legio mogelijkheden om een interessante route te maken. Zij het door de kennis van anderen te gebruiken en verschillende route bij elkaar te snijden of door grondig speurwerk te doen naar slingerende wegen in bosrijk gebied.
In het geval van mijn tripje langs de Maas is het makkelijk dat ik als houvast de rivier heb. Ik hoef echt niet iedere meter van die oevers te zien, maar als er in de buurt niet veel leuke wegen liggen kan ik er altijd voor kiezen om een kleine twintig minuten langs de hoofdwegen – die over het algemeen langs de rivier te vinden zijn – te rijden om iets verderop wel mooie slingers te vinden. Zoals de rivier dat doet, meander ik fijn mee door het land op zoek naar… ja naar wat eigenlijk? Het onbekende misschien wel gewoon.

Zeker weten dat het mooi is
Even een paar routes aan elkaar snijden, grondig speurwerk doen. Allemaal leuk en aardig, maar waar begin je in hemelsnaam? Bij het zoeken naar mooie wegen houd je rekening met drie dingen: bebossing, bebouwing en hoogteverschil. Dat zou je zelfs als een soort wiskundige formule kunnen zien. Want hoe meer bebouwing er in een gebied te vinden is, hoe minder interessant het wordt om daar motor te rijden.
Aan de andere kant is het dan juist wel weer leuk motorrijden als je een grote hoeveelheid hoogteverschil én bebossing in een regio hebt. Is er veel hoogteverschil en veel bebouwing, dan ga je over het algemeen wel leuk slingerende wegen vinden, maar zijn ze niet van dat niveau waar je graag een hele dag rijdt.
Is er alleen maar bebossing? Dan is de kans groot dat de wegen veelal rechttoe, rechtaan zijn. Kijk bijvoorbeeld op onze Veluwe, of net onder Vaals in het Belgische natuurgebied Les Haute Fagnes. Bosrijke omgevingen met relatief weinig hoogteverschil en vrijwel geen bebouwing (in de vorm van dorpen) zorgen ervoor dat wegenbouwers nagenoeg kaarsrechte wegen kunnen aanleggen van de ene naar de andere zijde van bospercelen. Dat is immers de meest efficiënte manier als er toch weinig doelen zijn om heen te rijden in een gebied.
Zeker weten dat het ergens mooi is weet je pas als je er daadwerkelijk rijdt, maar door een beetje rekening te houden met die drie-eenheid heb je in ieder geval een redelijk goede indicatie van wat je mag verwachten.
Een route maken is natuurlijk slechts een van de vele opties die je hebt om een trip als deze te ondernemen. Wie weet heb je geen zin om een navigatiesysteem op je stuur te bouwen. In dat geval kun je het natuurlijk ook altijd nog af met een landkaart (al dan niet in je tanktas) en/of memopapiertje met daarop wat locaties waar je heen wilt uitgeschreven. Er staan immers genoeg borden langs de weg die je de juiste kant op wijzen. Meteen ook een leuke oefening om je richtingsgevoel weer eens te testen.
Checklist
Ga je de uitdaging aan om het tijdens je volgende motortrip over een avontuurlijke boeg te gooien? Hier vind je meerdere artikelen waarin we je meer uitleg geven over hoe je routes maakt, waar het mooi rijden is buiten de Eifel en Ardennen om en geven we je een handvat om precies mee te nemen wat je nodig hebt in de vorm van een uitgebreide checklist.

De eerste twee Alinea’s van dit artikel zijn al enige tijd ingehaald door de realiteit.
Hallo.
Even een vraagje,
De Utrechtse heuvelrug, is die bepijld met anwb bordjes?
Weet niet hoe ik het anders moet rijden…. zie op de site dat het een mooie rit moet zijn.
Heb wel een navigatie.
M vr gr.