Motorrijders.nl

Decorative toolLogin voor premium content
Login
Decorative tool
Zoeken
Zoeken
  • Motorrijden
    • Clubs
    • Motorrijles
    • Motor kopen
    • Motorkleding
    • (Zelf)verzekerd op weg
  • Mijn motor
    • Techniek
    • Zelfbouw
  • Routes
  • Reizen
    • Reisverhalen
    • Reisgebieden
    • Voorbereid op reis
    • Motorhotels
  • Stories
    • Mens achter de motor
    • Pitstop
    • Motormuis
    • Podcast
  • Video’s
    • Totaal Nutteloze Test
    • De Ambachtsman
    • Rij-tips
    • Onderhoud
  • Inloggen
Skip to content

Voorbereid op reis

17 mei 2023 3 min ... 18 Reacties

Bochten in de bergen

Door Leonard van den Berg

...
TwitterFacebookWapp

Vakantieplannen in de bergen? Voor ons laaglanders zijn haarspeldbochten rijden geen tweede natuur. Rijinstructeur Richard Rijsdijk legt uit hoe je ook daar optimaal geniet van elke bocht.

Een rijdende motor wil eigenlijk maar één ding: rechtdoor rijden. Om bochten te rijden moet je je motor dus ‘dwingen’ door ’m te kantelen. Kort door de bocht geldt: als je niet schuin genoeg gaat in relatie tot je snelheid, vlieg je eruit. Maar wat is de juiste snelheid? Hoe bepaal je de juiste lijn? En hoe leg je je motor soepel schuin genoeg?

Bochten: de 4 K’s

Hoe hard je door een bocht kunt, hangt af van twee factoren: grip en durf! Handige tip: volg de vier K’s. 

1. Kijken. Beoordeel de bocht waar je op afkomt zo goed en vroeg mogelijk en probeer de héle bocht te zien. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden: juiste snelheid, juiste versnelling en de juiste uitgangspositie voor een veilige rijlijn. Handige hulpmiddelen hierbij zijn bijvoorbeeld bermpaaltjes, lantaarnpalen en bomenrijen.

2. Klaar zijn. Zorg dat je vóór de bocht klaar bent; dat betekent dat je aan de hand van de eerste K de juiste snelheid en positie hebt ingenomen. Zorg ervoor dat je altijd met een beetje trekkende motor de bocht ingaat. Je zult merken dat de motor daardoor veel makkelijker stuurt. Schat altijd in of er ook tegenliggers aan kunnen komen. Stuur vooral niet te vroeg in, zo creëer je meer ruimte om de bocht uit te sturen.

3. Kantelen. Schuin de motor af door bij een bocht naar links aan de linkerkant tegen je stuur te duwen (bocht naar rechts: rechterkant). Je merkt dan direct dat je motor vanzelf naar binnen valt. Normaal doe je dat onbewust, van nature. Maar gebruik je die techniek bewust, dan kun je die nog effectiever inzetten. Houd je hoofd rechtop in de richting waar je naartoe wilt en scan met je ogen het hele traject af, van vlak voor je motor tot het punt waar je naartoe wilt.

4. Kracht opbouwen. Een motorfiets stuur je het makkelijkst als de aandrijflijn op spanning staat. Verminder vlak voor de bocht je snelheid en geef eenmaal in de bocht rustig gas: de motor richt zich weer op en je kunt soepel versnellen. Bij bochten geldt: ‘Als een mietje d’r in, als een held d’r uit!’

De haarspeldbocht

Haarspeldbochten zijn een leuke uitdaging. Niet voor niks wordt wel gezegd: zo’n bocht val je aan! Richard: “Dat begint met een juiste voorbereiding door al zo ver mogelijk de bocht door te kijken. Je wilt immers niet ineens een groep wielrenners of een enorme touringcar tegenkomen. Vervolgens pas je je snelheid en positie aan.” De rijtechniek heeft veel weg van achtjes rijden: ook hier is het zaak om te spelen met je balans en de aandrijflijn strak te houden. In krappe bochten doe je dat met hulp van je achterrem en genoeg gas om de motor trekkend te houden. Richard: “Ben je bijna de bocht door, dan kun je de achterrem loslaten: je motor komt dan als vanzelf weer rechtop. En dan op naar de volgende bocht!”

Omhoog en omlaag

Bij bergrijden gebruik je naar beneden dezelfde versnelling als omhoog. “Zo maak je optimaal gebruik van de motorrem”, verklaart Richard. “Met de achterrem erbij trek je de motor vervolgens mooi vloeiend door de bocht. Steil omhoog, als één te hoog is en twee te laag, kun je er ook voor kiezen om de koppeling er in de bocht iets slepend bij te pakken. In twee dus. En dan de trekkracht doseren met achterrem, gas en koppeling.”

Hellingproef

Moet je stoppen in een klim? Dan houd je je motor het handigst op zijn plek met je linkervoet aan de grond en de rechter op de achterrem. Dan heb je je rechterhand vrij om gas te geven bij het wegrijden. “Denk in bochten op hellingen altijd  extra goed na welke voet je aan de grond zet”, waarschuwt Richard. “Loopt de weg onder je schuin, dan is je been soms nét iets te kort…”

Parkeren in de bergen

Onderweg stoppen voor een fotomomentje? Check eerst of je de motor vlak op de jiffy kunt zetten. In de versnelling uiteraard: die werkt als een handrem. Draai bij het parkeren altijd je stuur naar links. Dat voorkomt dat-ie vooruit loopt. Probeer dit maar eens op een vlakke ondergrond: motor op de jiffy, het stuur helemaal naar rechts, dan licht duwen aan de achterkant en voelen wat er gebeurt. Doe datzelfde vervolgens links en voel het verschil. 

Tunnels: oogverblindend!

Van felle zon naar donker gat en andersom: op wegen met tunnels kan een zonnebril in je helm of een donker zonnevizier gevaarlijk uitpakken. “Kies liever een helm met intrekbaar of opklapbaar zonnevizier”, adviseert Richard. “Dat kun je snel omhoog doen als je ineens een tunnel in rijdt.”

Doe ‘n training

Wil je je bochtentechniek verder perfectioneren, solo of met vrienden? Dan is een speciale bochtentraining een goed idee. Bijvoorbeeld de training Beter door de Bocht van de KNMV. Die doe je vanuit op de openbare weg, op je eigen motor, onder deskundige begeleiding. Kijk voor data en kosten op KNMV.nl.

...
TwitterFacebookWapp
GEEF EEN REACTIE
...
TwitterFacebookWapp

Reacties

geef een reactie
  1. Natalie schreef:
    22 augustus 2019 om 09:24

    Ik ben nog motorrijlessen aan het nemen, maar mijn vriend heeft al wilde plannen voor een tocht over de Alpen. En juist dat kantelen maakt me wat huiverig. Je blog over de juiste techniek voor het nemen van bochten heb ik daarom met veel interesse gelezen. Je bijdrage is erg geschikt voor een bange beginner.

    Beantwoorden
    1. Johan schreef:
      3 juli 2020 om 22:55

      Bergen rijden is wel effe anders. Eerst ervaring opdoen in Benelux. En dan volgend jaAr naar de Eifel.

    2. Johan schreef:
      3 juli 2020 om 22:58

      Bergen rijden is wel effe anders. Eerst ervaring opdoen in Nederland En dan misschien volgend jaar naar de Eifel.
      Doe een training bij de KNMV. Voor een betere voertuig beheersing en verkeersinzicht.

    3. Wim schreef:
      1 oktober 2021 om 19:53

      Met alle respect, maar BANG!? Als je bang bent, ben je een gevaar op de weg voor een ander. Ik zou zeggen eerst die angst overwinnen ergens waar geen verkeer is. Succes met lessen.

    4. Lesley schreef:
      18 mei 2023 om 08:24

      Dan kan ik je eerst een cursus bochten techniek in de zuid Eifel bij J-p (moveon motortraining )hard aanraden, je leert bij hel echt goed hoe je de bochten moet uitpakken met het in het artikel omschreven techniek en meer.
      Enkele uurtjes met hem achter je terwijl hij in je helm door de bochten heen praat en je waant je bijna Valentino Rossi 🥴

    5. MrMarcie schreef:
      19 mei 2023 om 19:29

      En hoe gaat het nu? Ervaringen?

    6. Pim schreef:
      20 mei 2023 om 16:29

      Als je een goede rijinstructeur hebt dan is het leren kantelen ( stuur naar beneden duwen ) bij f de les inbegrepen voor een juiste bochten techniek.

  2. Ton Verkleij schreef:
    3 juli 2020 om 03:22

    Hoi Nathalie, eerst maar eens rustig rijervaring opdoen in het verkeer hier. Langzaam je techniek en uithoudingsvermogen verbeteren, terzijnertijd ook eens een VRO doen en /of een bochtentraining in de bergen met begeleiding.

    NIet gelijk als je je rijbewijs hebt de bergen in duiken, dat is niet leuk voor jezelf en voor je mederijders, en als je dan bochtenangst krijgt duurt dat een tijd om weer je zelfvertrouwen terug te vinden.

    Beantwoorden
  3. Anthonie Taselaar schreef:
    3 juli 2020 om 23:13

    ga, als je lid bent van een club eens trialen, een beetje investering in een hoop lol/pleizier maar fundamenteel voor je motor beheersing. ben 72 en ontdekte rond mijn 35 e de zegeningen van kijken, verkennen en dan doen…

    Beantwoorden
  4. Robby schreef:
    18 mei 2023 om 10:34

    Tunnelrijden?
    Doe zodra je een tunnel aan ziet komen één oog dicht.
    Dat oog went aan het ‘donker’.
    Als je de tunnel in rijdt, doe je je oog weer open en je hebt beter zicht.

    Beantwoorden
    1. Ruud van der Helm schreef:
      22 mei 2023 om 17:56

      Moet je wel twee goede ogen hebben.

  5. Frank Diepenhorst schreef:
    19 mei 2023 om 19:33

    Ik heb een (haarspeldbochten)training gedaan vorig jaar bij “de Rijder” uit Boxtel.
    3 dagen in de Eifel met een kleine groep onder deskundige leiding van de bekwame instructeur Eric. Nadien op vakantie in de Vogezen, Oostenrijkse Alpen, Noorwegen en Griekenland. Zonder deze cursus zou dat niet goed gegaan zijn. Nu zijn haarspeldbochten leuk en een uitdaging. DUS zeker een aanrader.
    Ik rijd een goldwing 1800 en ben 68 jaar.

    Beantwoorden
  6. MohKraats schreef:
    20 mei 2023 om 08:10

    Ik heb een poosje in Zwitserland gewoond en gewerkt.
    Een van de dingen die me bij gebleven is, is dat de locals zich wel edns beklaagden dat ze s’zomers vaak moeten helpen om omgevallen toeristen weer overeind te helpen.
    En ja, een bocht nemen op hellend asvalt voelt heel anders aan, en kan snel fout gaan, afgezien van de krapte van de bocht.
    Begin je rit dus niet in de bergen, maar rijd er naar toe, zodat je er rustig aan kunt wennen.
    Beter hier een rustig wat heuvelachtig landschap op te zoeken en er eens aan te ruiken.
    Maak maar es een u-turn op een hellende weg !!! Dan boel je hod dat anders is.
    Wat je daar veel ziet is touristen die daar een motor huren om daar dan de bergen in te gaan. Zien onderweg iets leuks en parkeren de motor lukraak, of gaan stilstaan op een plek waar ze moeilijk weer weg komen.
    Parkeren bv met de neus naar de berm, iets aflopend naar de berm toe.
    Als je dan, omdat het toch vakantie is, ook gelijk maar es een keer een grote Harley gehuudd hebt, zie dan maar weer es weg te komen.
    Dat is trouwens zowiezo een heel belangrijke regel: voor je ergens stil gaat staan eerst bedenken hoe je daar ooit weer weg gaat komen.
    En bedenk dat daar ook veld parkeerplekken echt niet vlak zijn.
    Met een zware motor heb je dan een probleem als je dat niet handig aanpakt.

    Beantwoorden
  7. MohKraats schreef:
    20 mei 2023 om 08:17

    Nog zoiets,
    Om fijn door de bergen te kunnen rijden doe je er goed aan een wat bescheidener motor te kiezen.
    Vooral voor de B-weggetjes.
    Zelf heb ik daar ook rind gereden met een BMW R1100RT.
    Zoiets heeft gewoon te veel massa om agiel genoeg te zijn
    Stel je maakt een rechterbocht met een vertikale rotswand rechts naast je.
    Als je dsn opeens van die wielrenners voor je neus hebt, zijn de wielrenners plat.
    Of dat erg is, is een ander verhaal.
    Maar naar ervaring adviseer ik een motor van rond de 500cc als optimaal.
    Dan ben je fijn wendbaar en slinger je overal spelend door en omheen.
    Bovendien heb je dan doorgaans nog zat vermogen om de berg op te komen

    Beantwoorden
    1. John C schreef:
      21 mei 2023 om 11:12

      Dan kom je grotendeels uit bij wat ik aangegeven heb.
      Op B-wegen of zoals in Nederland en in steeds meer EU landen worden de wegen omgebouwd tot gebieds-ontsluiting en erf toegangswegen met aangegeven snelheden van 30 en 60 km. Niets voor een motorrijder natuurlijk maar met 80 a 100 km hier door een bocht komen en opeens een zwaar voertuig voor je neus hebben of een uitstekende rotswand ?!
      De wegen zijn smaller en dwingt je tot een ander bochten beleid.
      Een wendbare motor hebben zoals jij aangeeft is een must anders gaat het vroeg of laat mis.

  8. John C schreef:
    20 mei 2023 om 13:39

    Toch ff….door het zuidlimburgse heuvelland en de belgische ardennen rijden wordt al vaak gezien als “bergen”rijden of vaak als voorbereiding op grote bergtochten. Op deze igebiedsontsluiting en erftoegangswegen. Gaat het vaak mis omdat motorrijders op deze wegen de uitleg volgen zoals is uitgelegd.
    Op deze wegen zitten namelijk veel campers,tractoren autobussen en te hard rijdende en appende automobilisten.

    Beantwoorden
  9. Peter schreef:
    20 mei 2023 om 15:25

    Zoals al beschreven is, een goede voorbereiding voor de bocht is belangrijk maar alles valt of staat met de motorbeheersing en vertrouwen in je motor.
    Bocht omhoog in de juiste versnelling, als je stilvalt, verkeerde versnelling, ga je om. Als je gas geeft moet er ook iets gebeuren, als je motor niet meteen oppikt komt het vermogen te laat en ga je ook om. Verkeerde versnelling en motor afslaan van de motor wordt ook meteen afgestraft. Omlaag is wat eenvoudiger, je kunt altijd wel wat bijremmen als het nodig is.

    Beantwoorden
  10. René Vörgers schreef:
    21 mei 2023 om 05:37

    Ik woon in Duitsland in de Harz. Prachtig Motorgebied, maar i.t.t. NL ” knijpen” bochten hier vaak. Oftewel, ze hebben een dubbele apex. Houdt ook daar rekening mee en kijk vooral vooruit dóór de bocht.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Pitstop
Foto van de bochten op de Transfăgărășan Highway in Roemenië

Door Jarno van Osch

28 september 2023 6 min

De 8 mooiste wegen van Europa

Voorbereid op reis

Door Tom van Appeldoorn

27 september 2023 6 min

Motortrip binnen schootsafstand

Voorbereid op reis

Door Tom van Appeldoorn

11 september 2023 4 min

Wegdromen met Polarsteps

Voorbereid op reis

Door Mark Meisner

5 september 2023 3 min

Overtocht per trein door de Kanaaltunnel

Voorbereid op reis
Eifel

Door Mark Meisner

31 mei 2023 3 min

De magie van de Eifel

Voorbereid op reis
TomTom Rider GPS tracker

Door Jens Holierhoek

29 mei 2023 3 min

Navigatiesysteem of navigatieapp?

Voorbereid op reis
Met een offroad motor door zand en water

Door Leonard van den Berg

14 mei 2023 4 min

Tips & tricks voor veilig en handig bagage bevestigen

Voorbereid op reis

Frank Door Frank Andringa

10 mei 2023 4 min

Zo bereid je je voor op een motorvakantie

Voorbereid op reis

Frank Door Frank Andringa

3 mei 2023 4 min

Sabrina’s 11 tips voor jouw eerste motorvakantie

Voorbereid op reis
TomTom

Door Leonoor Fischer

24 april 2023 5 min

Routes plannen met TomTom

Voorbereid op reis
Eifel

Door Tom van Appeldoorn

12 april 2023 4 min

5x een weekend NIET naar de Eifel

Voorbereid op reis

Door Mark Meisner

20 oktober 2022 4 min

Met de motor op de veerboot

Voorbereid op reis

Door Tom van Appeldoorn

31 augustus 2022 5 min

Lange afstanden naar jouw reisbestemming binnen handbereik

Blijven rijden
Motorkamperen; uitrusten naar een dag op de motor

Door Sjaak van Hal

14 augustus 2022 2 min

Kamperen: ‘De horizon achterna’

Voorbereid op reis
wat meenemen op motorreis

Door Mark Meisner

7 juni 2022 2 min

Wat neem je mee op motorvakantie?

Voorbereid op reis
Horizon Motor Reizen - Noord-Spanje

Door Leonard van den Berg

10 mei 2022 8 min

Verkeersregels buitenland

Voorbereid op reis

Door Tom van Appeldoorn

13 april 2022 6 min

Nieuwe koers in motornavigatie

Voorbereid op reis

Door Mark Meisner

6 juni 2021 4 min

De mooiste motorwegen van Europa

Voorbereid op reis
Welke motorverzekering?

Door Mark Meisner

16 juni 2020 2 min

Verstandig op motorreis met een goede pechservice

Motorrijders.nl

Sluit je aan bij onze community!

Elke week de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf in contact

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Footer

MEER OVER MOTORRIJDERS.NL – POWERED BY KNMV

#wefueltheride!
Motorrijder en -liefhebber ben je niet alleen als je op de motor zit, maar elk moment van de dag. Motorrijders.nl is het online ‘thuis’ dat de passie van motorrijders voedt met inspiratie en praktische informatie. We zijn het vertrekpunt als je wilt beginnen met motorrijden en het eindpunt als je er zelf niet meer op stapt, maar wel graag op de hoogte blijft.

CONTACTGEGEVENS

Papendallaan 51
6816 VD Arnhem
Info@motorrijders.nl

Heb je een tip voor de redactie? Mail naar redactie@motorrijders.nl

PARTNERS

Met trots werkt Motorrijders.nl samen met een aantal partners. Met een centrale en relevante rol voor alle motorliefhebbers kunnen wij ons bij uitstek vinden in de visie en werkwijze van deze partners.

Sluit je aan bij onze community!

Elke week de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eifel
X