Je theorie-examen motor, dat is een van de spannendste momenten tijdens het proces van het halen van je motorrijbewijs. Frank Andringa ervaart hoe het is. Hij probeert op zijn 37e zijn motorrijbewijs te halen.
Deel drie gemist? Je vindt hem hier: Motorrijbewijs halen: Het theorie-examen
Na twee weken studeren heb ik het gevoel dat ik klaar ben voor mijn theorie-examen motor. Ik heb het lesboek intensief gelezen en daarnaast zo’n dertig proefexamens gemaakt. Van de eerste tien schrik ik, er zijn acht onvoldoende. Dat betekent dat ik van de 50 vragen er meer dan zes fout heb beantwoord.
Maar van elk fout antwoord leer ik.
De uitleg neem ik in me op. En bij de laatste tien proefexamens betaalt dit zich uit. Overal scoor ik een voldoende. Ik voel me zeker, ben ervan overtuigd dat ik het theorie-examen motor ga halen. Een dingetje houdt me wel bezig. Door al die proefexamens die ik heb gemaakt ben ik vragen zo gaan herkennen, dat ik soms wel erg snel op het antwoord klik. Tijdens het echte examen moet ik de vragen echt goed gaan lezen.
Aanmelding bij het CBR
Een kwartier voordat ik mijn examen moet maken, meld ik me bij het kantoor van het CBR. Keurig op tijd. Ik heb mijn aanmeldingscode bij me en mijn paspoort, alles wat ik nodig heb voor het examen. Binnen meld ik me aan bij de aanmeldzuil. Mijn jas en telefoon moet ik in een kluisje stoppen, die mogen niet mee naar binnen.
Ik meld me bij de dame van het CBR en mag de examenruimte binnen. Computer zeven. In de oorverdovend stille ruimte zit al een tiental kandidaten te zwoegen op een van de theorie-examens voor bromfiets, auto of motor.
Ondanks dat ik me goed heb voorbereid, voel ik toch een lichte spanning. 44 van de vijftig antwoorden moeten goed zijn. Een paar diepe ademteugen verder klik ik op de startknop. Ik ben er klaar voor.
Soorten vragen tijdens het theorie-examen motor
De eerste twee vragen tellen niet mee, maar zijn er om het juiste gevoel te krijgen. Daarna begint het examen. Vijftig meerkeuzevragen, ja/nee vragen, invulvragen, hotspotvragen en sleepvragen. Via een touchscreen kan ik ze beantwoorden. Dertig minuten de tijd krijg je ervoor.
Man, dit voelt toch net even iets anders dan thuis een proefexamen invullen. Dit is voor ’t echie. En toch, de vragen zijn niet ingewikkelder dan in de proefexamens. Helemaal niet. Ik ga er als een speer doorheen. Bij enkele vragen heb ik twijfels of ik het antwoord goed heb ingevuld. Met een knop kun je aangeven welke vragen je natijd nog eens wilt bekijken. Dat doe ik.

Tijd genoeg voor het theorie-examen motor
Dertig minuten tijd voor het theorie-examen is veel tijd. Na een minuut of twaalf heb ik alle antwoorden ingevuld. Zoveel tijd over, die ga ik goed besteden. Elke vraag lees ik nog een keer na en ik beoordeel mijn antwoorden.
Conclusie; ik ben bij enkele vragen echt te snel gegaan. Gelukkig heb ik de tijd om de antwoorden nog aan te passen.
Vijf minuten voor tijd besluit ik dat ik zeker 44 vragen goed heb beantwoord. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat ik alle vragen goed heb beantwoord. Dit mag niet meer misgaan. Maar zekerheid, dat heb je niet…
Moment van de waarheid
Rechts onder aan het beeldscherm staat de knop waarop je moet klikken als je klaar bent. Met een lichte spanning in mijn lijf klik ik erop. Op het scherm verschijnt een melding. Ik ben geslaagd! Twee fout. Ik heb nog een minuut om de twee fouten te bekijken. Ik doe het, maar geconcentreerd kijken lukt niet meer. Het is klaar. Missie geslaagd!
Rustig, maar in een kleine overwinningsroes, verlaat ik het lokaal. Dat gevoel is al snel weg als ik in de aula kom. Niet geen feeststemming hier. Een kandidaat hoor ik zeggen dat het haar tijdens haar derde poging gelukt is haar theorie te halen. Een jongen loopt teleurgesteld weg, want hij moet een herexamen doen. Terwijl ik mijn jas en telefoon uit het kluisje probeer te halen, vraagt een CBR-medewerker nog even of ik geslaagd ben. Ja dus.
Dit is het dus. Ik kan naar huis. De komende anderhalf jaar is dit resultaat geldig. Ik heb dus meer dan genoeg tijd om mijn rijbewijs te halen. Thuis aangekomen check ik mijn mail. Ook hier is de boodschap binnengekomen. “Van harte gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je theorie-examen voor de motor.”
Mooi zo. Ik kan weer verder. Verder met de voorbereiding op het AVB-examen. Daarna gaan we de weg op. Ik kan niet wachten!
Hee herkenbaar verhaal dit… ik heb op mijn 34e mijn A gehaald, en mijn theorie ging op dezelfde manier als jij… zelfs het aantal fouten was hetzelfde!
Succes met het vervolg, en de voorbereiding op de volgende twee examens
Ik had de theorie zwaar onderschat. Eerste keer te weinig oefenexamens gedaan. Dat is toch wel de key. Pas de vierde keer behaald na aanschaf van een paar goede proefexamens. Te veel nadenken bij de vragen heeft me drie keer de kop gekost. elke keer op 1 vraag te veel fout. Tip: niet te veel nadenken en rustig de vragen bekijken. Er zitten wat listige tussen maar die haal je met veel proefexamens er zeker uit. Succes
Zo herkenbaar! De spanning, te snel lezen, pfff. Ik ben 47, leren ging ook wat minder vlot 😊 maar het is gelukt, nu verder met het vervolg, op naar the open road!
Met mijn 52 jaar examen gedaan en nul fout. Theorie geleerd via e- learning en dit was voor mij het beste geen proefexamens gedaan. Gewoon de stof goed leren is de clue. En de vragen goed lezen. Mensen willen gewoon te snel je moet er echt er de tijd voor nemen.
Heb het theorie-examen vorig jaar gehaald toen ik 65 was. Veel proefexamens gemaakt. Dat heeft erg geholpen. Nu bijna een jaar mijn motorrijbewijs. Ik wou dat ik het jaren eerder had gedaan.
Op mijn 51 jaar was ik toen ik mijn rijbewijs haalde na thuis natuurlijk proefexamens gemaakt te hebben. Eerste keer gezakt. Tweede keer geslaagd. Beide keren zonder zenuwen/spanning maar wel argwaan naar CBR. Foutief taalgebruik en aantoonbare onjuistheden in ‘examenvragen’. Examen blinkt uit in trivialiteit en is mijns inziens niet opbouwend voor de algemene dinges die we allemaal ondersteunen: De Verkeersveiligheid.
Een vraag formuleren is moeilijk. Heb er diverse tentamens mee te maken gehad en ik heb sterk de indruk dat het CBR uitstekende talenten heeft ingezet omtrent vraagstelling met als opdracht fouten in te bouwen om zo de tent te laten renderen.
Nou ja. Ik heb maar ingevuld naarwat het ding waard is. Hamerstuk.
Later hetzelfde riedeltje ondergaan naar rijbewijs CE. Wanneer je de taal begrijpt en het je beurs aantast, pas je je aan.
Verder veel rijgenoegens op Moto Guzzi beleefd en nog steeds.
Heb A gehaald opmijn 73ste en ik vind het leuk!