Yes! Het AVB examen is binnen! Dat betekent vanaf nu motorrijles op de openbare weg. Maar hoe zien die lessen eruit en waar moet je op letten? Frank Andringa (37) is druk bezig met het halen van zijn motorrijbewijs. In deze blogserie vertelt hij wat je allemaal tegenkomt tijdens het volgen van motorrijlessen.
Deel zeven gemist? Je vindt hem hier: Motorexamen voertuigbeheersing (AVB): Zweten, spanning en gehaald? (blog #7)
Slalommen, achtjes rijden en noodstops maken op een parkeerplaats, ik vond het hartstikke leuk. Maar nu ik de speciale verrichtingen heb gehaald, ben ik ook wel toe aan een volgende stap. Ik wil het verkeer in, motorrijles op de openbare weg. Rijden door over mooie landweggetjes, door de stad en over de snelweg. Ik wil écht motorrijden.
Met een grote glimlach wandel ik op maandagochtend het gebouw van Koops NOVL in Assen binnen. Het gaat gebeuren. Met mijn 18 jaar aan ervaring in de auto en de basis die ik voor het motorrijden heb gelegd op die parkeerplek, ben ik er helemaal klaar voor. Opstappen en wegwezen.
Bij welke kleur verkeerslicht loop je het grootste risico?
Niet dus. Een kwartier later zit ik nog steeds op een stoel en kijk ik naar een whiteboard. Rijinstructeur Lambert laat me nadenken over de gevaren in het verkeer. We hebben het over bochten, kruisingen, voorrang en verkeerslichten. “Bij welke kleur verkeerslicht loop je het grootste risico?’ Rood zou ik in eerste instantie denken. Want rij je door rood, dan heb je een probleem. Of toch niet?
“Het is groen”, verrast mijn rijinstructeur me. “Dat is het moment dat je denkt dat je veilig een kruising op kunt rijden. Maar op dat moment weet je niet wat het andere verkeer doet. Rijdt iemand nog net door oranje, scheurt die automobilist door rood? Voor je het weet is hij bij je en veroorzaakt hij misschien wel een ongeluk. Dus kijk uit wanneer je met groen licht de kruising op rijdt.”
De openbare weg op
Die tips, handig. Het zet je aan het nadenken en je gaat iets anders naar het verkeer kijken. Maar goed, ik wil de openbare weg op. Natuurlijk gaat dat gebeuren. Het wordt een rijles door de stad waarbij we een paar keer over de weg om het centrum rijden en we door een paar wijken toeren. Dit gaat best lekker.
En eerlijk, veel wat ik geleerd heb tijdens de motorrijlessen voor mijn AVB neem ik ook mee op de weg. Vooral het afschuinen in de langzame bochten komt veel voor en ook het stapvoets rijden blijkt heel nuttig als je in langzaam rijdend verkeer rijdt.
Er is zoveel om op te letten in het verkeer
Met al die jaren autorijden mag je van jezelf toch wel verwachten dat je de verkeersregels kent? Zeker als je in de stad woont waar je ook rijles hebt. Maar dat valt even tegen. Ineens ben je met jezelf bezig op de motor. Daarnaast probeer je alle witte strepen en putdeksels te vermijden. Bovendien blijken er veel meer verkeersborden in het verkeer te staan dan dat me ooit is opgevallen.
Al die borden die waarschuwen dat je 30 kilometer per uur mag rijden op bepaalde plekken, ik zie er opeens heel veel over het hoofd. Als je snel genoeg bent, kun je met een blik in de spiegel soms nog wel eens zien of het nu 30 kilometer zone is of niet. En anders weer dat stemmetje in je oor van de instructeur: “Frank, je mag hier slechts 30.”
Probeer te genieten
Al die regeltjes, al die verkeersborden en al dat andere verkeer, ik ben tijdens de motorrijles op de openbare weg vooral bezig met alle taken zo goed mogelijk uitvoeren. Totdat ik over een rustige 70 kilometer weg rijdt. Ineens besef ik mij dat de zon schijnt, de temperatuur rond de 15 graden schommelt en dat ik gewoon in het verkeer rij. Dit is puur genieten!
Met dat in mijn achterhoofd zit ik ineens een stuk ontspannener op de Suzuki Gladius. Motorrijden is hartstikke leuk, ook wanneer er een rijinstructeur achter je rijdt. Als je geniet onderweg, dan gaat alles een stuk makkelijker.
Terug op de rijschool heeft Lambert genoeg gezien. Met 12 uur rijles op de openbare weg ben ik volgens hem klaar voor het examen. Tijd om me in te schrijven. Maar daar is het CBR nog niet klaar voor. De wachtrij is lang, maandenlang. Dat wordt de komende tijd gedoseerd motorrijles volgen.
Motor rijden is fantastisch,maar je moet wel defensief rijden.
Rij zelf al 44 jaar op zo’n ding,maar heb vroeger maar 1 les gehad wat dat betreft is er een boel veranderd/verbeterd.
Ben zelf van mening dat elke motorrijden eest ff op een crosser moet gaan rijden( rij zelf enduro) dan leer je het voertuig beheersen.