Motorkleding is stoer, het ziet er gewoon tof uit! En de keuze is enorm. Net als een helm. Bovendien, tijdens je motorrijlessen is het hartstikke noodzakelijk. Maar koop je direct motorkleding als je begint met motorrijles? Of kun je dit lenen bij jouw rijschool of misschien wel van iemand anders? Het zijn zaken waar Frank Andringa tegenaan loopt. Hij is 37 jaar en is druk bezig met het halen van zijn motorrijbewijs.
Eigen motorkleding en helm kopen of lenen voor je motorrijlessen?
Als je niet uit een gezin komt waar motor wordt gereden, is de kans natuurlijk erg klein dat er motorkleding in huis is. Bij ons in de familie in ieder geval niet. Maar koop ik direct voor mijn eerste motorrijles mijn eigen kleding?
Natuurlijk speur ik rond op het internet. Het traditionele leren pak bestaat nog steeds, maar daarnaast zijn er tal van andere opties. Naast de leren jassen en pakken zijn er jassen en broeken van textiel, Gore-Tex en doorwaaijassen. Lekker voor in de zomer, die laatsten. Maar ook supertof, er zijn speciale motorhoodies. Stoere kevlar kleding met bescherming die er bijna niet anders uitziet dan een gewone hoodie of houthakkersblouse. Maar of dit nou ideaal is voor de winter? Lijkt me nogal frisjes.
Eerlijk gezegd, de prijzen liegen er niet om. Wil je stijlvolle motorkleding en een goede helm, dan ben je al snel duizend euro verder. Gelukkig zijn er voor de iets dunnere portemonnee ook goedkopere aanbiedingen te vinden. Aanbiedingen waarbij je voor enkele honderden euro’s al veilig gekleed het verkeer in gaat, inclusief helm.
En toch, goede motorkleding is zo belangrijk. Bij de wet is het niet verplicht om te dragen, maar je zou maar onderuit gaan. Het asfalt is als een kaasschaaf en daar kan jouw spijkerbroek en normale jas weinig tegen doen. Er zal daarom ook geen enkele rijschool in Nederland zijn die jou zonder motorkleding de weg opstuurt tijdens de motorrijlessen.
Motorkleding lenen voor de motorrijles
Ik besluit de keuze voor eigen motorkleding voor tijdens de motorrijlessen nog even uit te stellen. Bij motorrijschool Koops NOVL in Assen, waar ik les krijg, hebben ze verschillende rekken staan met jassen, broeken, handschoenen en natuurlijk helmen. Het is het voordeel van een grotere motorrijlesschool.
Verschillende kleinere motorrijlesscholen hebben die luxe niet. Grote kans dat ze enkele helmen aanbieden, maar een ruim aanbod aan kleding zul je er niet vinden. Wil je beginnen met motorrijles, dan is het goed om van te voren bij de rijschool waar je wil lessen te informeren of zij motorkleding hebben of dat je het zelf moet aanschaffen. Net als een helm.
Wat ik wel moet aanschaffen? Motorschoeisel. Of op zijn minst een hoge schoen, die je enkel beschermt bij een val. Dus toch op naar een motorkledingzaak!
Blijf je motorrijden na je motorrijlessen?
De kleding die ik bij mijn rijschool kan lenen, super. Het hangt er in alle maten en je trekt het zo aan over je spijkerbroek en trui. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn al honderden voor mij geweest die deze kleding ook hebben gedragen. Zelf heb ik daar geen enkel probleem mee. Er is wel eens een ritssluiting die niet helemaal goed meer werkt of die ene jas past toch niet helemaal lekker. Nee, sexy is het niet. Maar dat zijn de zaken waar je mee moet dealen wanneer je kleding leent.
Net als een helm. Je zult hem moeten delen met andere mensen die rijles hebben bij dezelfde rijschool. Bovendien, een helm is erg persoonlijk. Koop je er een in de winkel? Dan zul je met behulp van een medewerker een helm kiezen die perfect om je hoofd past. En ga je voor kwaliteit, dan is de demping van de rijwind ongetwijfeld beter bij een iets duurdere zelf gekochte helm dan het geval is bij de helm van je rijschool.
Zelf mijn kleding kopen dan maar? Dan moet je wel heel zeker weten dat je straks ook echt gaat motorrijden. Het is zonde om voor pak hem beet duizend euro aan motorkleding te kopen, als het straks alleen maar in de kast komt te hangen.
Ik kies er daarom voor om eerst alleen motorschoeisel te kopen. Want hoe komt mijn toekomstige motor eruit te zien? Ik weet het nog niet. Wat ik wel weet is dat ik enigszins ijdel ben. Ik vind het belangrijk dat mijn motorkleding op zijn minst een beetje bij de motorfiets past. En helemaal degelijk zwart zie ik niet zitten. En die helm? Met een helmmuts is dat prima te doen, bovendien is die muts in de wintermaanden heerlijk warm.

Tijd om motorkleding te kopen
De speciale verrichtingen zijn achter de rug, de motorrijlessen gaan inmiddels over de weg. Man, wat heb ik er een plezier in. En als motorrijles al zo tof is, hoe tof zal het dan zijn om op je eigen motor te rijden? Dit is misschien wel het moment om mijn eigen motorkleding aan te schaffen. In ieder geval een eigen helm.
Want een helm die net niet helemaal perfect past, die klappert aardig om je hoofd als je over de snelweg rijdt. Zelfs tegenwoordig, waar je overdag slechts 100 kilometer per uur op de snelweg mag. En motorkleding, dat ga ik er direct bij kopen. Bij de grotere motorzaken hebben ze complete kledingafdelingen. Of bezoek eens een van de vestigingen van MKC Moto of ga eens naar Louis. Ik beloof je, je zult je er als een kind in een speelgoedwinkel voelen.
Maar belangrijker, de medewerkers in deze winkels hebben alle kennis om jou te helpen bij het kopen van een helm en outfit. Zeker bij een helm is dit erg belangrijk. En qua kleding? Een goed advies kan nooit kwaad.
Budgettips voor het kopen van motorkleding
Wil je je eigen motorkleding kopen voor jouw motorrijlessen en is je budget niet al te ruim? Er zijn genoeg mogelijkheden om relatief weinig geld uit te geven aan motorkleding.
– (Online) motorkledingwinkels hebben vaak een outlet
– Koop een helm in een winkel. Hier kunnen ze je adviseren voor de juiste maat
– Wees scherp op aanbiedingen
– Kies voor budgetmerken
– Vergeet geen oordoppen te kopen, want je wilt geen tinnitus oplopen. Zeker bij iets goedkopere helmen is de demping van het geluid minder goed.
– Kijk voor tweedehands kleding eens op Marktplaats