“Gebruik de motor waarvoor hij is gemaakt”, klinkt het in mijn oor als ik rustig optrek bij het bord einde bebouwde kom. Ik moet lekker vlot doorrijden, dat is het devies tijdens de rijlessen en tijdens het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Goed om te onthouden, met het examen dat eraan zit te komen.
Deel 9 gemist? Je vindt hem hier: Motorrijbewijs halen – Motorkleding (blog #9)
Want na het theorie-examen en het examen voertuigbeheersing (AVB) is het aftellen tot mijn motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Nadat ik in januari met rijlessen ben gestart, kan ik daar ook niet op wachten. Mijn naam is Frank Andringa en in deze serie blogs neem ik jullie mee hoe het is om na je 35e je motorrijbewijs te halen.
Klaar voor het examen?
Dat is de grote vraag. Mijn gevoel zegt ja. Tijdens het eerste deel van mijn motorrijlessen heb ik de motor leren beheersen. Hoe onzinnig de opdrachten soms ook lijken (langzame slalom en een achtje rijden), het is de hele basis van het motorrijden.
Na het examen voertuigbeheersing ben ik op de weg gaan lessen. Eerlijk gezegd, dat gaat me goed af. Tenminste, dat gevoel heb ik. Desondanks ziet mijn rijinstructeur elke rijles weer enkele puntjes die beter moeten. Aan zijn stem en gezicht kan ik het niet aflezen, maar ergens heb ik het gevoel dat hij me op deze manier scherp wil houden.
Is daar iets mis mee? Nou, nee. Eigenlijk niet. Zit je niet scherp op de motor, dan zul je minder leren tijdens een les. En mogelijk kom je dan in tijdnood voor het examen, iets dat ik natuurlijk niet wil.

Deze onderdelen komen terug in het motorexamen verkeersdeelneming (AVD)
Wat ik prettig vind aan mijn rijlessen, is dat mijn rijinstructeur elke les weer een ander onderdeel oppakt. Zo rijden we de ene keer door woonwijken heen, de andere keer over rotondes en dan pakken we een ochtendje buitenweggetjes.
Maar welke onderdelen kunnen er terugkomen in jouw motorexamen verkeersdeelneming?
Rijden door een woonwijk
Met dertig kilometer per uur door een woonwijk heen rijden, het lijkt zo eenvoudig. Maar misschien is dit wel het moeilijkste onderdeel dat erbij is. Allereerst moet je je aan de snelheid houden. Een bord dat je wijst op een dertig kilometer zone heb je zo over het hoofd gezien.
Daarnaast heb je al die weggetjes van rechts, het andere verkeer en geparkeerde auto’s. Rij hier ruim omheen en kijk goed voor je, zodat je niet wordt verrast door een onverwachte zaken. Een kind rent zo de weg op, een deur van een geparkeerde auto kan zo maar worden open gegooid.
Denk je dat je er hiermee al bent? Fout! Wijken liggen vol met putdeksels en in sommige gevallen ook met witte strepen. Dat is opletten geblazen, want een examinator ziet het liefst dat je ze allemaal ontwijkt. Jouw rijinstructeur ook.
Rotondes rijden
Rotondes rijden is een vak apart. Vooral omdat er verschillende varianten zijn. De ene keer heeft een fiets van rechts voorrang, de andere keer mag jij zo afslaan en dan hebben we ineens te maken met een turborotonde. Dit is een rotonde met twee of meer banen. Pak je daarbij de binnenste of de buitenste baan? Het mag allebei, maar houd rekening met het verkeer dat samen met jou op de rotonde rijdt. Op de een of andere manier houden ze ons motorrijders niet altijd even goed in de gaten. Dus kijk goed voor je, in je spiegels en over je schouders en rijdt vlot er overheen.
Rijden in het centrum
Is rijden in het centrum moeilijk? Waarschijnlijk kom je er ook met de auto en gaat je dat goed af. Maar op de motor voelt dit toch even anders. Al die handelingen die je moet uitvoeren; kijken, remmen, schakelen, kijken, doorrijden, toch weer remmen en dan toch weer rijden, met iets minder ervaring kun je hier wel eens verstrikt in raken. Raak niet in paniek, het komt wel goed.
En ondertussen zijn er weer die stomme putdeksels en liggen er her en der zebrapaden. Opgelet dus, ontwijken is de afspraak.
Buitenweggetjes
Hierom worden de meeste mensen motorrijder, om lekker te toeren over buitenweggetjes. Weinig verkeer, leuke bochten en even het gas lostrekken.
Wist je dat je op de buitenweggetjes, wanneer er geen ander verkeer is, je de hele weg mag gebruiken? Dat betekent dat wanneer je een overzichtelijk bocht naar rechts hebt, je hem van links mag insturen. Of andersom. Dat is motorrijden!
Mijn rijinstructeur vond het een goed idee, maar geen idee of elke rijinstructeur het doet. Rol eens de berm in, laat het gas los, ga staan op je stepjes en zorg dat je weer de weg op komt. Hopelijk heb je het nooit nodig en beland je niet in de berm. Gebeurt het wel? Dan is het wel zo prettig dat je het ooit hebt ervaren. Overleg van te voren wel even met je rijinstructeur, voordat je hem zo maar de berm in stuurt.
Snelweg
Niet het leukste onderdeel, maar je gaat er ongetwijfeld in de toekomst wel eens gebruik van maken: de snelweg. Lekker gas geven, is mijn eerste gedachte. Maar na een paar honderd meter heb ik het eigenlijk wel gezien. Mijn hoofd danst op mijn lijf, de wind wil me het liefst van de motor drukken. En inhalen? Met maximum snelheid van honderd kilometer per uur valt er niet veel in te halen.
Toch is het koppie erbij. Het hier behoorlijk druk zijn en natuurlijk is er ander verkeer dat jou inhaalt.. Belangrijk is dat je voldoende afstand houdt van je voorganger, minimaal twee seconden. De examinator is op dit onderdeel onverbiddelijk. Ga je dus inhalen, zet je inhaalactie ruim op tijd in.

Hoe hou je de spanning voor het AVD-examen onder controle?
Voel je je thuis in elk onderdeel van het verkeer? En is je rijinstructeur van mening dat je klaar bent voor het examen? Dan komt de dag des oordeels snel dichterbij. Maar hoe hou je de spanning voor het AVD-examen onder controle?
Voor mij waren drie dingen belangrijk:
1: Geniet van het rijden
Motorrijden is hartstikke leuk. Het is verstandig om daar af en toe bij een rijles bij stil te staan. En hoe verder je komt, hoe beter je skills worden. Dat betekent dat je ook meer kunt genieten. Voel hoe je de baas bent over de motor, geniet van de wind om je hoofd. Vergeet dit niet te doen tijdens je examen.
2: Je rijdt niet voor niets af
Denk jij dat jouw rijinstructeur je af laat rijden als je er nog niet klaar voor bent? Vergeet het maar. Die man of vrouw heeft vertrouwen in jouw kunnen. Dus heb dat ook in je eigen kunnen.
3: Vergeet de examinator
Tijdens het examen wil de examinator zien dat je lekker vlot door het verkeer kunt rijden. Dus vergeet die examinator en rij zoals je ook zou doen als dat je bijvoorbeeld in je auto doet of straks in je eentje op de motor doet. Met bravoure. Die lesmotor is vlot, dus rij dan ook lekker vlot. Kan de examinator niet meekomen, dan is dat zijn probleem. En geniet, geniet van de mogelijkheden die de motor je biedt.
Of deze tips mij hebben geholpen? Dat lees je tijdens de volgende blog.
Weer leuk en herkenbaar geschreven!
Ik zit ongeveer in dezelfde fase, nog 3 lessen en dan mag ik op als t goed is. Fijn iemand die het zo herkenbaar opschrijft, en ik ga zeker proberen de tips in mn achterhoofd te houden. Merk dat ik ook beter rijd wanneer ik geniet. Inmiddels 41, dus hopelijk in 1x slagen zodat ik nog lang van mn rijbewijs kan genieten ♡
Jij liever dan ik Mark! Serieus hard bijtende K9….
Ik heb dit voorjaar mijn motorrijbewijs gehaald. Ik ben 59 en baal ervan dat ik het niet eerder gedaan heb. Het kwam er nooit van is mijn excuus, maar beter laat dan nooit. Ik heb in juni mijn motor gekocht en heb de hele zomer kunnen genieten van de vrijheid van het motorrijden. En heb mij voorgenomen de winter door te rijden.
Wat een leuk blog! En herkenbaar: ik ben 39 en mag aanstaande maandag afrijden. Hoewel ik al bijna 20 jaar auto rijd, vind ik het op de motor lastiger om te schatten of ik er nog even vlot voor kan. En inderdaad, al die putten, lijnen en pijlen!
Succes maandag en vergeet niet te genieten!
Succes en, inderdaad geniet!!
Ja heel herkenbaar, vooral het doorrijden is erg belangrijk tijdens het examen…
Ik ben hierdoor de eerste keer gezakt (de laatste keer dat ik afgereden had (voor de auto in 1981) was ik gezakt omdat ik… te hard reed. Dat was toch nog wel bij me blijven hangen…
Het was ook nog eens nat weer toen ik afreed met de motor en dan ben ik altijd wat voorzichtiger, hoewel dat volgens veel motorrijders eigenlijk niet hoeft (wel dan oppassen met de putten en de witte strepen).
De tweede keer dat ik afreed (gelukkig met droog weer) reed ik lekker stevig door (zodanig dat de examinator soms wat moeite had om me bij te houden) toen ben ik wel geslaagd.
Heerlijk om het zo te lezen. Ik ben de 27e de pineut. En inderdaad, ik hoor het vaker dat de instructeur strenger is dan de examinator zelf. Afwachten en duimen dus maar voor deze 50er.
In 2018 was ik 73 toen ik A haalde in 1 keer
Ok bind het geweldig leuk motorrijden
Ben ook lid van toerclub
Kei leuk om te lezen….ook ik ben at lessen, ver na m’n 35ste…..😉
Heb een super instructeur en vertrouw hem er ook op, dat ie me niet tè laat lessen…. komt goed. Voor nu geniet ik!!
Mooi om-, be- en geschreven, zeer herkenbaar.
Inmiddels bijna een jaar in het bezit en geniet er nog elke dag van. Rij veel in het weekend naar mijn vriendin in Duitsland, rit van anderhalf uur over de binnenwegen. De bedoeling is om eigenlijk het hele jaar door te rijden om een zo goed mogelijke motorrijder te worden onder alle omstandigheden.