Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat je motorrijbewijs halen. Tof! Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe ziet de eerste motorrijles eruit en hoe kun je je erop voorbereiden? En wat voor kleding moet je bijvoorbeeld aan? Dit is het verhaal van Frank Andringa. Op zijn 37e maakt hij zijn droom waar, het halen van zijn motorrijbewijs.
Deel één gemist? Je vindt hem hier: Motorrijbewijs halen: nu is de tijd rijp
Maandagochtend. Alsof ik een eerste date heb, voel ik kriebels in mijn buik. Een date? Ja, dat is het eigenlijk wel. Mijn eerste motorrijles. Mijn kennismaking met de Suzuki Gladius 650 van rijschool Koops NOVL in Assen. Na jaren van uitstel gaat het beginnen. Ik kan niet wachten.
Wat moet je regelen voor je eerste motorrijles?
Al een paar dagen houdt de eerste motorrijles me bezig. Moet ik een eigen helm hebben? Een eigen motorpak? Handschoenen? Van vrienden heb ik wel eens gehoord dat een motorrijschool dit aan zijn leerlingen aanbiedt. Toch maar eens een telefoontje met de rijschool aan wagen.
Die helm, het motorpak en de handschoenen, alles is geregeld. Toch is het goed dat ik even bel. Een ding heb ik over het hoofd gezien. Welke schoenen trek ik aan? Motorlaarzen heb ik niet, maar hoge schoenen die tot boven het enkelgewricht rijken zijn voldoende.
Voorbereiding op YouTube
Het halen van je motorrijbewijs bestaat uit twee delen. In de eerste weken leer je de bijzondere verrichtingen, waarna je hier een examen in doet. Daarna ga je pas in het verkeer lessen.
Via e-mail heeft mijn rijschool me al voorbereid op de bijzondere verrichtingen. Ik heb een lijst met 12 video’s op YouTube gekregen. Hierin wordt elk onderdeel in een minuut uitgelegd. Dat moet te doen zijn, of toch niet…
De eerste motorrijles
Veel te vroeg meld ik me bij de rijschool. Licht onzeker, maar met een air alsof ik Marc Márquez zelf ben, zwaai ik de deur open. Het gaat gebeuren. Opstappen, schakelen, gas geven en wegwezen. Met mijn twee jaar ervaring op een Tomos snorfiets halfautomaat zal ik dit varkentje eens wassen.
Als we het theoriegedeelte hebben doorgesproken, de kleding en helm in de juiste maat hebben gevonden, lopen we naar een deur. Hierachter staat hij, mijn beste vriend en grootste vijand voor de komende maanden, de Suzuki Gladius 650.
Theorie van de snelheid
Maar terwijl ik hem daar zie staan glimmen, eerst nog iets meer theorie. Met een simpel oud fietswiel laat rijinstructeur Lambert mij kennismaken met wat snelheid doet. Draait het wiel langzaam en kantel je het, dan wil het vallen. Draait hij snel, dan wil hij weer vooruit. Het is net als het sturen op een motor.
Dat zal wel, ik wil maar een ding: rijden! “Haal hem maar van de standaard en rol hem naar buiten”, hoor ik Lambert zeggen. Dit is het moment waarop ik heb gewacht. Mijn eerste motorrijles gaat nu echt beginnen. Maar verrassing, wat is dat ding zwaar! Heel wat anders dan die Tomos.
Buiten mag ik erop zitten. Hoewel ik nog geen meter gereden heb, voel ik me al de koning te rijk. Met mijn linkervoet zet ik hem in zijn vrij. Dan draai ik het contact om, knijp in de koppeling en druk met mijn rechter duim op de startknop. Het signaal wordt gegeven en een grom komt onder me vandaan. Hij loopt!
Zachtjes laat ik de koppeling een beetje los en langzaam begint hij te rollen, terwijl de instructeur naast me loopt. Man, wat is dit een goed gevoel! Mijn voeten op de stepjes, al spelend met de koppeling en de achterrem, dit is net echt! Honderd meter verder stapt de instructeur achterop. Hij wil weten hoe ik schakel.
Samen rijden we weg. Van de een naar de twee en de drie en weer terug. Dat ik in het verleden wel eens op een schakelbrommer heb gereden van vrienden, dat helpt me nu. Dit is genieten! 185 kilo tussen de benen en elke kilo doet precies wat ik wil. Dit is dus motorrijden! Ik voel me de koning te rijk!
Voor ik het weet zijn we terug bij de rijschool, pakt de instructeur zijn eigen motor en rijden we het verkeer in. Op naar een parkeerplaats waar we de eerste oefeningen gaan doen. Dit gaat sneller dan gedacht. Na een kilometer proefrijden laat hij me al los in het verkeer. “Ik heb het gevoel dat dat helemaal goed komt”, zijn Lambert zijn bemoedigende woorden. Nou ja, hij is de man die al jarenlang ervaring heeft.

Oefeningen tijdens je eerste motorrijles
De instructeur heeft gelijk. Natuurlijk heeft hij gelijk. Zonder brokken komen we op een parkeerterrein anderhalve kilometer verderop uit. Hier worden enkele pionnen geplaatst. Voor ik het weet slalom ik voor het eerst met een snelheid van zo’n 8 a 9 kilometer per uur tussen de pionnen door. Dit voelt goed!
Dat die pionnen op 4 meter afstand van elkaar staan en tijdens het examen op 3 meter? Dat ik veel meer met sturen bezig ben dan met het ‘dansen’ vanuit de heupen? Dat er regelmatig een kegel omvalt? En dat ik soms de koppeling te ver inknijp en daarom zelf dreig om te vallen (ja, het verhaal over dat langzaam draaiende wiel in het theoriegedeelte klopte echt wel)? Ik vergeet het onmiddellijk. Dit voelt vooral heel erg tof. En na een paar keer slalommen, de blik naar voren gericht en de heupen iets soepeler, gaat het al een stuk makkelijker.
Dat geldt eigenlijk even later ook voor het wegrijden uit een parkeervak. De krappe bocht voelt ook echt krap aan, maar na enkele herhalingen voel ik me direct al een stuk zekerder.
Beste leeftijd om te beginnen met motorrijlessen
Voor ik het weet zitten de eerste twee lesuren er al op. Slalommen met 8 a 9 kilometer per uur en een parkeervak uitrijden, het klinkt wat duf, maar wat voelt dit gaaf. Had ik dit verwacht tijdens mijn eerste rijles? Geen idee eigenlijk.
Kun je schakelen op een motorfiets, dan heb je een klein voordeel. Mijn geluk is dat ik in het verleden wel eens op een schakelbrommer heb gereden. Ik pakte dit daardoor vrij vlot op. Heb je die kennis niet, dan zul je meer tijd krijgen om het schakelen onder de knie te krijgen. Net zo lang tot je je daar redelijk comfortabel mee voelt.
Misschien dat ik het nog iets sneller onder knie had gekregen als ik 21 jaar oud was. Dat is zo ongeveer de beste leeftijd om te beginnen met rijles. Je leert snel, rijdt nog op een lichte machine en de ergste branie is inmiddels wel uit je lichaam vertrokken. Maar op 37-jarige leeftijd is dit echt ook heel goed te doen.
Meer oefeningen
De komende tijd zullen de oefeningen worden uitgebreid. In totaal zijn er 14 verschillende oefeningen die je goed moet kunnen beheersen voor je AVB examen. Van een motor achteruit inparkeren tot rem- en slalom oefening. Daar gaan we zeker nog enkele lesblokken voor uittrekken.
Inmiddels heb ik mijn theorie examen alvast ingepland. Want zonder theorie geen praktijkexamen. Dat wordt serieus even goed leren! Want ik wil door!
Ik krijg nog altijd wat kriebels als ik op m’n Vstrom klim. Na een stukje rijden is dat over en overheerst het gevoel van vrijheid en blijheid. Blij dat ik in 2018, na 38 jaar geen motor, weer ben gaan rijden. Inmiddels ruim 10.000 km verder, geen spijt.